Cât de bogați sunt și ce fac cu banii strânși peste an directorii Finanțelor doljene, este întrebarea pe care și-o pune, în mod firesc, atât un simplu contribuabil, cât și un ziarist aflat în „pană” de subiecte.
Cea mai simplă metodă de a afla răspunsul, rămâne „clasica” declarație de avere „ridicată” pe siteul instituției….
…și accesezi documentul, cu gândul la un titlu din seria „finanțiști putred de bogați”: „Filmul unui jaf de 500.000 de euro. Cum a fost prădat un şef al Fiscului în timp ce se distra în Thailanda” (Adevarul, 24 august 2021).
Astăzi, scriem despre directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mircea Pîrvuleţu şi despre şefa Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj, Bogdana Oprescu. Vom aminti însă și despre alți finanţişti cu funcţii de conducere, povestind despre chestiuni interesante precum: averi, „bussinesuri” de familie, conexiuni la limita legii cu oameni de afaceri din urbe, şi cu datorii la Finanţe, dar şi cu politicieni.
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova este condusă din anul 2013 de Silviu-Mircea Pîrvuleţu.
Până să ajungă director general cu susţinere liberală, finanțistul a ars toate etapele profesionale de conducere. Răsfoind declarațiile de avere de pe siteul instituției, observăm că Pîrvuleţu preferă să păstreze economiile în bancă sau în certificate de trezorerie.
Evident, are de unde să pună bani deoparte, salariul său crescând an de an. Spre exemplu, dacă în 2012 când ocupa funcţia de director executiv avea un salariu net de 5.442 lei pe lună, în 2013, anul numirii în funcţia de director general, venitul său a crescut cu aproape 1.300 de lei. 7 ani mai târziu, Mircea Pîrvuleţu a ajuns să câştige aproape 100 de milioane de lei vechi pe lună.
Un venit bun are şi soţia care, conform ultimei declaraţii de avere, a câştigat în 2020 aproximativ 8.500 lei pe lună. Silvia Pîrvuleţu este şefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Fiscului de aproape 20 de ani. Doar câteva luni (2012-2013) a părăsit serviciul pe care îl conduce şi acum cu mână de fier. În aceste câteva luni, a fentat cu dibăcie un conflict de interese, transferându-se la un alt serviciu care să nu fie în subordinea soţului său, bărbat „uns” de liberali ca director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în locul pedelistului demisionar Eugen Călinoiu. În august 2013, DGFP Dolj devine Direcţie Regională, Resursele Umane trec în subordinea directorului executiv de Servicii Interne şi Silvia Pîrvuleţu se întoarce în vechiul birou.
Ce mai aflăm din declaraţia de avere a celor doi soţi bugetari?
Mircea Pîrvuleţu şi şoţia deţin mai multe depozite bancare de peste 100.000 de lei, ultimul înfinţat anul acesta. Mai are puşi deoparte alţi mai bine de 100.000 de lei la NN Fond de pensii facultative, NN Fond de pensii pilon II şi la CAR Filantropia. Pîrvuleţu a investit bani şi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor (160.000 de lei).
Cu un venit salarial lunar de aproape 200 de milioane de lei vechi, cu doi copii „la casa lor”, nu-i de mirare că soţii Pîrvuleţu reuşesc să pună bani la saltea. Singura zbatere a directorului general al DGRFP este să-şi păstreze scaunul. Un demers destul de dificil…
În urmă cu doi ani, lui Mircea Pîrvuleţu i-a trecut glonţul pe la ureche, atunci preşedinta Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Mihaela Triculescu l-a mutat la Cluj, pe aceiaşi funcţie. Surse din Fiscul doljean susţin că mutarea s-a făcut la ordinul senatorului de Olt, Darius Vâlcov, protectorul şefei ANAF, deranjat de controalele “dirijate” de Pîrvuleţu şi mâna lui dreaptă Bogdana Oprescu, spre firmele unor apropiaţi de ai săi.
„Cocheta cu ANAF-ul din 2007, iar în 2013 a ajuns directorul general interimar al Direcției Generale a Finanțelor Publice Dolj. Prin Craiova, Pîrvulețu a fost un „împăiat”, care nu ieșea prea des la lumină”, aşa îl caracterizau ziariştii de la Ziarul de Cluj.
Darius Vâlcov a vrut să „ia capul”, cu mâna pupilei Triculescu, și directoare a AJFP Dolj, Bogdana Oprescu. Amândoi au contestat în instanţă ordinul de detaşare şi după câteva luni s-au întors la Craiova.
După „cumpăna” din 2019, pe cei doi directori ai Fiscului doljean nu i-a mai întrebat nimeni de sănătate, posturile lor nefiind râvnite se pare de niciun liberal din anturajul preşedintelui PNL Dolj, Ştefan Stoica.
„Nici nu ar avea cum să umble la ei Fane. Pe Pîrvuleţu îl ţine în braţe Virgil Popescu de la Mehedinţi, iar el pe Bogdana. Fane e prea mic şi nu are oameni pentru aşa funcţii mari. Când au mutat-o pe Bogdana la Galaţi, PNL îl avea pregătit pe Mircea Simion, dar s-a încălzit săracu pe tuşă până n-a mai intrat. Cât despre Pîrvuleţu, prin instituţie se mai vorbeşte aşa în şoaptă că el are şi susţinea unor servicii cu care se laudă pe la chefuri sau diverse mese. Tot pe la mese, le aminteşte contribuabililor mari că fiul său are o mini tipografie sau ceva de genu şi îi poate ajuta cu reclama”, susţine aceeaşi sursă din AJFP Dolj.
Lăsaţi pe funcţii de liberali, cei doi directori ai Fiscului au fost „cântaţi” în câteva rânduri de presă.
Astfel, colegii de la „Timpul de Vâlcea” scriau anul trecut într-un material amplu despre cum Mircea Pîrvuleţu şi soţia sa i-au dat o mână de ajutor, să se întoarcă pe post, fostului director al Fiscului vâlcean, Gheorghe Gogîrnoiu, dat afară pentru că, în numele instituţiei, făcea afaceri cu firma fiului său. Întreaga poveste, precum şi implicarea soţilor Pîrvuleţu, cu un simplu click (https://www.timpuldevalcea.net/traseul-celor-100-000-de-euro-pentru-gogirnoiu-gheorghe-un-creier-stralucit/)
Când vine vorba despre Bogdana Oprescu, şefa AJFP Dolj, „nenea Google” nu este prea darnic. În schimb declaraţia de avere de pe site-ul instituţiei ne-a fost de mare ajutor. La fel şi o postare a colegilor de la „PressNet” făcută pe pagina de Facebook. Despre evoluţia profesională şi averea şefei Fiscului doljean, în partea doua a articolului.
Sursa: republicaoltenia.ro