Miercuri, 23 noiembrie, o nouă afacere de succes pentru „băieții deștepți” ai baronului de Olt, Paul Stănescu. Este vorba despre firma Panadria SRL a lui Florea Barbu, al cărui fiu, Adi Florinel, este director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt și cărăușul șpăgilor primite de Darius Vâlcov, fosta eminență cenușie a finanțelor românești din partea PSD. Parveniți notorii din banii publici, astăzi au mai primit un contract, cu titlul: „Modernizare drum judetean DJ 546, Daneasa (intersectie DN6) – Slatina (intersectie DN65) – Verguleasa (intersectie DN67B)”. Cu alte cuvinte, peticire. Valoare totală de contract, fără TVA, de 93.960.789 lei, adică 18,8 milioane de euro.

În ultimii ani, sub domnia lui Stănescu, firma familiei Barbu a obținut contracte cu bani publici de peste 120 de milioane de euro. Practic, această firmă se îngrașă numai din contracte publice, neavând niciun contract privat de anvergură.

Protejații lui Paul Stănescu lucrează simplu: tatăl, Florea, conducea în acte firma. Fiul, fost cărăuș al șpăgilor pentru infractorul Darius Vâlcov, a fost plantat director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt și membru în Consiliul de Conducere al Administrației Naționale Apele Române, este interfața politică.

Nevasta fiului, lucrează la firma lui tata socru și aduce acasă din banii obținuți de acesta din contractele de zeci și zeci de milioane de euro de la Consiliul Județean.

Famiglia sărbătorește astăzi primirea oficială a unui nou contract gras, pe care îl prezentăm pe scurt:

In scopul imbunatatirii mobilitatii rutiere regionale, UAT Judetul Olt prin Consiliul Judetean Olt in parteneriat cu unitatile teritoriale traversate de drumul judetean DJ 546, respectiv UAT Comuna Daneasa, UAT Orasul Draganesti-Olt, UAT Comuna Maruntei, UAT Comuna Coteana, UAT Comuna Brebeni, UAT Comuna Valea Mare, UAT Municipiul Slatina, UAT Comuna Curtisoara, UAT Comuna Teslui, UAT Comuna Verguleasa, a depus spre finantare proiectul ,, Modernizare drum judetean DJ 546, Daneasa (intersectie DN6) – Slatina (intersectie DN65) – Verguleasa (intersectie DN67B) ”, pentru care, ulterior evaluarii acestuia a fost semnat contractul de finantare nr. 101/28.06.2017 in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 6 – Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala – Prioritatea de investitii 6.1 -Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T inclusiv a nodurilor multimodale.
Obiectul contractului ce va fi incheiat ca urmare a derularii acestei proceduri de achizitie publica este modernizarea drumului judetean DJ 546 prin executia tuturor lucrarilor identificate prin proiectul tehnic de executie (parti scrise si parti desenate),
Termenii si conditiile contractului includ si o garantie pentru executia lucrarilor de minim 3 ani.
Valoarea estimată a contractului (conform devizului general întocmit la faza de proiect tehnic) este de 93.960.789 lei fără TVA.

Ce știm despre famiglia Barbu

Adi Florinel Barbu a intrat în câmpul muncii ca director al firmei de construcții Panadria, din județul Olt, la vârsta de 26 de ani. Se întâmpla în anul 2006, la scurt timp după ce terminase facultatea și cochetase cu Școala de Blindate Auto și Tancuri „Mihai Viteazu” din Pitești. În anul 2009, cu ajutorul lui Darius Vâlcov, primarul de atunci al Slatinei, Adi Florinel Barbu a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt. De aici, tot pe filieră politică, a fost numit în anul 2012 tocmai pe funcția de director general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

La scurt timp după preluarea mandatului de director general, Adi Florinel Barbu a început să încaseze și să care spăgile pentru Darius Vâlcov. În noiembrie 2012, omul de casă al lui Darius Vâlcov și fost primar PSD al orașului Slatina, Minel Florin Prina, l-a contactat pe Adi Florinel Barbu și i-a cerut să ia legătura cu afaceristul Sorin Păduraru, de la care urma să ridice o „pungă de cadouri”.

În acest context, Adi Florinel Barbu s-a dus acasă la afacerist și a luat o pungă cu bani. Conform procurorilor DNA, Barbu a primit de la afacerist 150.000 de lei, bani care urmau să ajungă la Darius Vâlcov. Ulterior, Barbu i-a predat punga cu bani lui Lucian Petruț Sușală, un alt cărăuș de bani al lui Vâlcov.

Același Adi Florinel barbu este astăzi bine-mersi uns în Consiliul de Conducere al Agenției Apele Române, dar mai este și asociat în câteva firme:

Parveniți pe banii statului

Firma Panadria, la care și-a început activitatea de director Adi Florinel Barbu, este patronată și administrată în acte chiar de tatăl său, Florea Barbu. Această societate are o relație de durată cu Primăria Slatina, care a fost condusă de Minel Florin Prina și Darius Vâlcov.

Florea Barbu surprins cu o pungă cu bani

De exemplu, în noiembrie 2012, cu două luni înainte de a căra banii lui Vâlcov, firma patronată de tatăl lui Barbu a câștigat un contract de 170.000 de euro de la Primăria Slatina pentru a repara și întreține cu carosabilul cu mixtură asfaltică pentru o suprafață de 10.000 metri pătrați.

În ultimii patru ani, Direcția Administrarea Străzilor și Iluminatului Public a Primăriei Slatina a mai atribuit firmei lui Barbu alte cinci contracte, în valoare de 2,33 milioane lei. Adică în jur de 476.000 de euro. De exemplu, pentru amenajarea parcărilor din cartierul „Eugen Ionescu”, a primit un contract de 891.000 de lei. Se întâmpla pe 20 iunie 2018.

O zi mai târziu, firma Panadria a mai câștigat un contract de 680.000 de lei, pentru proiectarea și executarea lucrării de rabilitare a străzii Dinu Lipati.

Sub domnia lui Stănescu căpușele se îngrașă tot mai mult

După „epoca Vâlcov-Dragnea”, Stănescu a devenit stăpânul absolut al Oltului, iar contractele vasalului barbu au devenit tot mai mari.

Câteva exemple:

☛ 2019. Compania Panandria a pus mâna pe unele dintre cele mai bănoase contracte. Inițial a câștigat un contract de aproximativ 6,7 milioane de euro pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a mai multor drumuri din Slatina.

Apoi, a mai primit un contract, de 7,2 milioane de euro, pentru modernizarea străzilor Pitești și Sfântul Constantin Brâncoveanu, ambele din Slatina.

☛ 2020. În urma unei licitații cu un singur ofertant, Consiliul Județean Olt a atribuit un contract de peste 93,8 milioane lei firmei lui Barbu pentru modernizarea Drumului Județean 546. Finanțarea lucrării era asigurată din fonduri europene alocate prin Programului Operational Regional 2014-2020.

Ulterior, valoarea contractului a fost diminuată la 92,56 milioane de lei. Culmea, valoarea contractului a mai fost modificată de câteva ori printr-o serie de acte adiționale. Ultima dată în martie 2022, atunci când valoarea contractului a crescut la peste 95,2 milioane lei din cauza inflației. Adică 19,4 milioane de euro.

Tot Consiliul Județean Olt, condus de pesedistul Marius Oprescu, a mai atribuit un contract de peste 61,14 milioane de lei (aprox. 12,5 milioane euro – n.r.), bani proveniți din fonduri europene, pentru modernizarea Drumului Județean 642. Licitația a fost câștigată de o asociere formată din firmele Panadria, Transcom Caraiman și General Trust Argeș, firme din anturajul PSD.

Firma Panadria a mai câștigat un contract, de 2,8 milioane lei, pentru servicii de întreținere curentă pe timp de iarnă pe drumurile județene din administrarea Consiliului Județean Olt, în perioada 2019-2023.

Consiliul Județean Olt, respectiv șeful PSD Olt, Marius Oprescu, controlează Compania de Apă Olt, societatea care operează rețeaua de apă și canalizarea la nivelul județului.

În urma unei licitații organizate de Compania de Apă Olt, firma familiei Barbu s-a mai pricopsit cu un contract, de 94,7 milioane de lei, adică 9,3 milioane de euro, pentru „extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și apă uzată, inclusiv surse apă existente, în aglomerarea Slatina”.

Compania de Apă Olt este condusă de Cătălin Ușurelu, șeful PSD Scornicești și subordonatul lui Paul Stănescu.

Consiliul Județean Vâlcea, condus de pesedistul Constantin Rădulescu, a atribuit în noiembrie 2018 un contract de peste 44,5 milioane de lei firmei Panadria pentru reabilitarea și modernizarea Drumului Județean 643.

Un alt contract, în valoarea de aproximativ 90 de milioane de lei, a fost atribuit pe 23 august 2019. De data aceasta, pentru modernizare DJ 678. Valoarea cumulată a celor două contracte este de 134,5 milioane lei (în jur de 27,5 milioane euro).

Consiliul Județean Dolj, condus de pesedistul Cosmin Dorin Vasile, a semnat pe 14 august 2020 un contract de 66,3 milioane lei, adică în jur de 13,5 milioane de euro, cu asocierea dintre firmele Panadria și Strade Bauunternegmung, fosta societate Deutsche Strade.

Ultima firmă este patronată de Constantin Postolache, tatăl lui Claudiu Postolache, fost asociat al Marius Oprescu, actualul președinte al Consiliului Județean Olt.

Conform unui comunicat de presă al DNA, în anul 2019 Claudiu Postolache a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova „la o pedeapsă de un an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene”.

Sursa: infractorul.ro