Paul Stănescu, unul dintre baronii PSD și secretar general al partidului, are mari interese în protestul fermierilor care au cerut mai mulți bani de la statul român. Familia lui Paul Stănescu are afaceri în domeniul agricol și va reuși să câștige mai mulți bani în următorii ani, după ce și-a construit o rețea politică ce îi oferă acces la fondurile europene sau fondurile statului român.

Ce au cerut fermierii

Mai multe asociații de fermieri au venit spre București pentru a cere Guvernului mai mulți bani și interzicerea importurilor de cereale din Ucraina. Printre măsurile solicitate de fermieri se numără: compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu marja dobânzii de maxim 2%+ROBOR, plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro /ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022, apă gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024 şi chiar modificarea legii arendei, pentru a asigura o durată minimă de 7 ani.

Cu alte cuvinte, fermierii vor mai mulți bani de la stat pentru a face agricultură și să exploateze pe un termen mai lung terenurile pe care le-au luat în arendă.

„Mafiotul de la ANIF”

Abia luni seara, Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, a semnat un acord cu mai multe asociații de fermieri, asumându-și niște termene pentru îndeplinirea solicitărilor. Florin Barbu este apropiatul lui Paul Stănescu, iar în trecut era cunoscut drept „mafiotul de la ANIF”. Barbu a fost director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), unde a oferit un contract pentru niște lucrări de irigații de care nu a beneficiat niciun fermier, deși lucrările au fost declarate finalizate. De la conducerea ANIF, Barbu ar fi oferit contracte de zeci de milioane de euro către firme controlate de politicieni din PSD Olt.

Paul Stănescu are motive de bucurie după acest acord oferit de protejatul său, deoarece familia Stănescu are afaceri de milioane de euro în agricultură.

Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, deține parțial două companii agricole care exploatează a doua cea mai mare suprafață agricolă și a patra cea mai mare suprafață agricolă din topul APIA pentru subvenții. Ambele firme ale lui Ștefan Stănescu sunt în top 5 zone agricole exploatate și primesc bani de la statul român pentru a face agricultură.

Ștefan Stănescu este asociat la Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL din Tulcea, companii care au reușit într-un singur an să urce până pe poziția a doua și respectiv a patra în topul APIA, arată economica.net. Compania Ecologic Danube SRL are un singur salariat declarat, dar reușește să aibă o cifră de afaceri de 1,4 milioane lei.

De asemenea, Ștefan Stănescu mai deține o parte și din compania Biodelta Resurse SRL, care se află pe locul 4 în topul APIA al celor mai mari suprafețe agricole subvenționate. Cele două firme ale fiului baronului ar exploata împreună peste 40.000 de hectare de teren în zona Deltei Dunării, deși în 2022 nu erau nici măcar în top 10 exploatatori terenuri agricole.

Astfel, dacă Guvernul va plăti mai mult pentru subvențiile fermierilor, atunci familia lui Paul Stănescu va câștiga direct din acest protest.

Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, sursa: Agromec Vișina

Baronii agriculturii

Familia Stănescu a pus stăpânire și pe agricultura din sudul României, nu doar din zona Deltei Dunării. Ștefan Alexandru Stănescu, fiul baronului, deține 97% din compania Agromec Visina, care își are sediul chiar în satul Vișina, județul Olt. Agromec Visina a declarat, în 2022, o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei și un profit de 4,4 milioane de lei.

Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, deține firma Agromec Bucinișu, care este situată în satul Bucinișu, județul Olt. Agromec Bucinișu a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane de lei.

Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, a devenit, în 2022, director general al Agenției de Dezoltare Regională Sud-Vest „Oltenia”. Acesta nu are niciun fel de experiență în fonduri europene, dar asigură distribuirea a miliarde de euro din banii UE.

Inclusiv fiica lui Paul Stănescu are afaceri în agricultură și deține firma Agro Corabia Holding, care nu are niciun succes în domeniul agricol, potrivit datelor online. Fiica lui Paul Stănescu pare un dezastru în afaceri.

Toate aceste 3 firme controlate de familia Stănescu au primit, în 2019, aproape 600.000 de euro din fonduri europene, aprobate de GAL Ecoleg Olt Dunăre. Fiecare a primit 200.000 de euro. Surprinzător este că Agro Corabia Holding a primit finanțare europeană, în condițiile în care este un dezastru și nu a avut o cifră de afaceri atât de mare. Majoritatea persoanelor care aprobă fondurile europene în acea regiune sunt apropiații lui Paul Stănescu, după cum a arătat Valeriu Nicolae.

Ministrul lui Paul Stănescu, cadouri pentru firmele familiei Stănescu

În 2024 am ajuns în situația în care ministrul Florin Barbu, protejat de Paul Stănescu, face cadouri familiei Stănescu. Protestul fermierilor este o mare victorie pentru firmele controlate de baronul Stănescu în domeniul agricol. Familia Stănescu va beneficia direct de pe urma acestor ajutoare de la stat și va reuși să câștige mai mulți bani. Nu pentru că ar face față concurenței sau ar oferi cele mai bune produse, ci pentru simplul fapt că oamenii instalați de Paul Stănescu la conducerea guvernului împart banii statului cu firmele familiei Stănescu.

În 2023, Florin Barbu a mai făcut un cadou familiei Stănescu, atunci când a transformat Delta Dunării în pajiște. Ministrul Barbu a modificat pe ascuns legea pentru a transforma în pajiște terenurile din Delta Dunării, astfel încât cei care le exploatează acele terenuri să poată cere subvenții din fondurile europene. Fiul lui Paul Stănescu, implicat în cele două firme din Tulcea, exploatează 40.000 de hectare de teren agricol în zona Deltei Dunării, după cum am arătat în prima parte a articolului. Ambele firme au fost înființate în 2020, iar cu cadoul primit de la ministrul Florin Barbu au oportunitatea să crească și să obțină mai mulți bani din fonduri europene sau fondurile statului român.

Sursa: psnews.ro