Trei ani de zile am stat perete în perete, în Academia SRI, cu generalul de azi Sabin Iancu.

Era cu un an mai mare, stătea mai mult pe dormitor, mucificat. E un cuvânt pe care l-am învățat acolo, în Academie, dimpreună cu multe altele.

Colegii-i ziceau Sucă, fiindcă încă nu dispăruse Amza Pelea din cultura de masă și pentru că semăna cu ăla din Băilești care era de râsul lumii în toate glumele lui Amza.

Nu deranja pe nimeni, era ca și cum n-ar fi : tabieturile lui, mucificarea și somnul.

N-am schimbat nici măcar două vorbe cu el, fiindcă nu prea venea la cursuri, iar pe tren golea pet-urile de-acasă de nervi că se desființase vagonul restaurant. Deci, îți dădea mereu ton de ”ocupat”.

De câțiva ani, Sucă e șef peste SRI, pe toată Oltenia. A venit aici de la Prahova, unde l-a protejat pe Sebastian Ghiță în timp ce mima că-l monitorizează.

Era previzibil să fie detașat în Oltenia pe parte de strângere de fonduri, pentru el și pentru colegii din conducerea centrală a SRI-ului. Dar, recunosc, era de așteptat să și miște ceva, ca să se legendeze ca general SRI în slujba patriei, nu ca interlop ocupat cu protecția altor interlopi.

N-a reușit. Sunt multe relatări de presă centrală care-l prezintă pe Sucă așa cum l-am cunoscut în Academie: într-o perpetuă stare de ”beatitudine”, la birou și în localuri publice în care culege taxele de protecție pentru el și șefii lui.

În paralel, în zona lui de competență, justiția a ajuns o snoavă, din cauza unor interlopi cu robe de judecători mufați la rețele de crimă organizată, care au ajuns să conducă ședințe de judecată fumați, fiindcă viața e tot mai greu și nici Dumnezeu n-a fost prea de treabă când a pus Columbia atât de departe. Să fi fost gard în gard cu Escobar, nu mai plăteau atât pe transport, din banii justițiabililor care insistă să-și ia soluții ca lumea în dosare cu cântec.

Domnul președinte Adrian Glugă, de la Curtea de Apel Craiova, știe exact despre ce scriu aici, fiindcă și el e în rețea cu Sucă.

Fără nicio contribuție din partea statului, Craiova cunoaște un progres economic fără precedent și taxele de protecție sunt în consecință. Deci Sucă poate fi doar excepțional, ca general, în Dolj.

Dar mai la munte, în Gorj, nu putem să nu recunoaștem SRI-ului meritul de a coordona îndeaproape, ca autoritate de stat pe parte de nu știe, nu vede, n-aude și care protejează pe cine plătește, închiderea și devalizarea Complexului Energetic Oltenia.

Sucă are deja, pe birou, lista privaților care vor prelua carierele de cărbune de la CEO ca să vândă ei, de acum încolo, cărbunele în Serbia. Mai clar: carierele poluează cât timp sunt administrate de CEO, dar nu vor mai polua din ziua în care vor trece în posesia unor băieți deștepți din lista de pe biroul lui Sucă. Și-am dat doar un exemplu despre Gaza din Gorj.

Despre cum s-au împărțit deja banii pe Fondul de Tranziție Justă, în pachete de câte 8 milioane de euro, pentru același tip de băieți, n-are rost să mai amintesc.

Așadar, mă așteptam ca Sucă să – nțeleagă măcar dimineața, mai pe trezie, că ciorba asta gătită de el se va strica-ntr-o zi, dacă nu mai aruncă-n oală, la oha, și ceva cu patria, peste bețivăneli, taxe de protecție și crima organizată.

Dar n-a fost să fie. Bine, nici nu s-a pus presiune pe el. Cât timp se duce-ncărcat la București, n-are niciun stres, e securizat și cu puțin efort va fi și decorat de niște ambasade, după pensionare, ca Coldea, alt țuțăr de-ai lui Sebastian Ghiță.

Dar măcar acum: un gând bun pentru acei patrioți din SRI, ca Sucă, care sunt beți și de Crăciun.

Articol primit pe adresa redactiei