Copiii și apropiați ai fraților Paul și Alexandru Stănescu, cu afaceri în agricultură, au fost principalii beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile alocate prin intermediul Grupului de Acțiune Local (GAL) Ecoleg Olt Dunăre, scrie Valeriu Nicolae într-un nou articol pentru cititorii Libertatea.    

Documentez senzaționalele cariere ale fraților Stănescu și ale copiilor acestora. Rețeaua din jurul secretarului general al PSD, Paul Stănescu, și a fratelui acestuia, Alexandru Stănescu, este înfricoșătoare și vom avea o serie de episoade la Starea Impostorilor.

Controlul asupra Ministerelor Agriculturii și Justiției, agențiilor care distribuie miliarde de euro anul, al primărilor, al afacerilor în agricultură, al Consiliului Județean Olt și al unor sindicate vor fi detaliate în aceste episoade.
Cele de mai jos sunt un mic exemplu despre cum funcționează „rețeaua Stăneștilor” în mediul rural.

Cine sunt oamenii din comisia care a împărțit banii

O comisie de cinci oameni hotărăște finanțarea din banii europeni (bani publici) pe diferite programe pentru 23 de comune și un oraș în județele Olt și Teleorman. Aceștia sunt aleși dintre cei 99 de reprezentanți ai Adunării generale a Asociației Grupului de Acțiune Local (GAL) Ecoleg Olt Dunăre. Președintele comisiei a fost domnul Gelu Marița, de la Vișina, și cel care semnează toate documentele din acest articol. Primar la Vișina din 2004 pentru 12 ani a fost tatăl lui Alexandru și Paul Stănescu, Constantin Stănescu. Viceprimarul lui Constantin Stănescu din 2008 până în 2016 a fost Gelu Marița. Acesta a devenit primar în 2016, fiind și șeful PSD Vișina.

Marița fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate exact la sfârșitul mandatului, în februarie 2020, deși se știa de incompatibilitate din 2012. Fiul lui, Octavian Georgian Marița, este vicepreședintele Cooperativei Țara Mea Vișina-Izbiceni, controlată de fiul lui Alexandru Stănescu, care a fost asociat în afaceri cu vărul său, Marian Mihail Stănescu. Acesta din urmă a fost viceprimarul lui Gelu Marița, iar acum este primarul PSD de la Vișina. În comitetul de selecție al GAL-ului, pe lângă președintele-primar din Vișina, au fost Nicolae Smarandache – din Vișina, Petru Costea, tot din Vișina, Mitică Vîrdol, consilier local PSD la Giuvărești, și Florin Neicu, fiul unui alt consilier local PSD, de la Cilieni Olt. Una dintre proprietățile cele mai mari deținute de Paul Stănescu este la Cilieni.

Paul Stănescu. Foto: Hepta

Bani europeni pentru copiii fraților Stănescu

Am documentat felul în care au fost făcute alocările financiare de această comisie, alocări făcute până în 2019.
Cele mai mari finanțări aprobate de GAL fonduri nerambursabile, au fost pentru 4 proiecte, în valoare totală de 798.555 de euro, aprobate în 2019. Asta după ce au fost suplimentate încă două proiecte, inițial respinse din lipsa finanțării.

Finanțările aprobate de GAL Ecoleg Olt Dunăre în octombrie 2019, în timpul Guvernului Dăncilă

Dintre aceștia, 598.555 de euro au fost alocați către:

  • Agromec Vișina, controlată în proporție de 97% de Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu. secretarul general al PSD – 200.000 de euro;
  • Agromec Bucinișu, unde acționar principal este Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD – 200.000 de euro;
  • Agro Corabia Holding, deținută în proporție de 100% de fiica domnului Paul Stănescu, căsătorită Modan. Proiectul fiicei a fost adăugat. – 198.555 de euro.

La acel moment, Alexandru Stănescu era președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Paul Stănescu era ministruldezvoltării și al fondurilor europene.

Alexandru Stănescu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Peste 300.000 de euro pentru soția primarului PSD

Deși inițial nu era pe listă, firma Agricol Elisus Terra Nova a fost și ea adăugată la finanțare, cu 200.000 de euro. SRL-ul este deținut în procent de 100% de doamna Maria Iuliana Țol. La fel ca și întreprinderea individuală înființată pe numele ei.
Ambele afaceri sunt în Vișina Nouă locul unde s-a născut Paul Stănescu, iar companiile deținute de frații Stănescu dețin foarte multe terenuri.


Primarul din Vișina Nouă, de la PSD, este soțul ei, Florin Cristian Țol. Fost învățător, este primar din 2008. A fost condamnat cu amânare pentru că l-a bătut pe contracandidatul de la PNL înaintea alegerilor.  Soția nu este doar om de afaceri, ci și inspectoare pe fonduri structurale la Primăria din Grădinile, condusă tot de PSD.

Extras din declarația de avere a primarului Florin Cristian Țol

Cu un an înainte, în 2018, întreprinderea individuală cu numele ei a mai primit 128.389 de euro din fonduri publice europene, iar acesta este al cincilea cel mai important proiect aprobat pentru finanțare de GAL unde atât ea, cât și soțul sunt reprezentați.

Aproape 130.000 de euro a încasat Maria Iuliana Țol în 2018

Doamna Maria Iuliana Țol apare în aceeași firmă cu doamna Elena Stănescu într-un monitor oficial.

Elena Stănescu a fost cenzor și la Agromec Vișina – afacerea senzațională din agricultură a domnului Paul Stănescu, secretarul general al PSD, afacere care depinde de controlul Primăriei de la Vișina Nouă. Pe locul șase ca valoare a finanțării nerambursabile din bani publici apare Țara Mea Vișina Izbicieni, unde Alex Florin Stănescu, fiul fostului deputat PSD Alexandru Stănescu, se numără printre administratori. Tatăl și fiul dețin 39,96% din acțiunile firmei care a primit 98.392 de euro, în 2018. Interesant este că aprobarea pentru finanțare nu este semnată de președintele GAL – primarul de la Vișina, al cărui fiu este în Consiliul de Administrație la Tara Mea Vișina -, ci de Marian Colac. Domnul Colac era asociat în afaceri al lui Ștefan Alexandru Stănescu – fiul lui Paul Stănescu.

Alți primari PSD, alte rude sau apropiați, alte fonduri nerambursabile

Vădăstrița este comuna de care aparțin satele Vișina și Vișina Nouă, unde s-a născut Paul Stănescu.  Următorul cel mai mare proiect GAL a finanțat acolo o afacere a doamnei Eugenia Stoenică – 71.581 de euro, fonduri nerambursabile. Primar la Vădăstrița este domnul Marian Ciupitu, de la PSD, iar șefă de birou este Liliana Stoenică. Fănică Stoenică lucrează și el tot la primărie.

Doamna Maria Doina Cranță a primit și ea fonduri europene nerambursabile – 50.000 de euro – pentru un service auto. Doamna Doina nu are nimic de-a face cu afacerea asta, nici când vine vorba de educație și nici de experiență. Totuși, firma duduie de contracte cu statul. Cu Poliția de Frontieră Giurgiu și cu comuna Grojdibodu din Olt.  Domnul Gicu Cranță era și atunci și este și acum primar PSD la Gura Padinii, unde este înregistrată afacerea. Maria Doina este soția acestuia.

Concluzie

Majoritatea celor care au selectat proiectele pentru finanțare europeană sunt din Vișina, locul dominat de frații Stănescu și au legături directe de afaceri cu aceștia.  Din primele șase cele mai mari proiecte finanțate de GAL patru au ajuns la afacerile deținute de Stănești. Peste 80% din toți banii alocați pentru fermieri s-au dus către frații Stănescu și oameni care au legături directe cu ei.

Sursa: libertatea.ro