Pământul izlazului Enosesti, binecuvântat de Dumnezeu, ca veritabilă pășune pentru animale, devine balastieră personală pentru Marius Oprescu, aducătoare de multi bani in propriul buzunar, iar crescătorii de animale de prin împrejurimi, sunt nevoiți să își taie animalele rămase în propria bătătură, cât mai curând, ne mai având cu ce sa le hrănească și să tacă din gură, fără să comenteze, decizia aceasta politică a MADR-ului, pentru Marius Oprescu, baron PSD și președinte de consiliu județean în Olt. După cum se vede, nimeni nu le cere socoteală pentru fapta asta dezastruoasă pentru agricultura zonei Piatra-Olt! Nici lui Marius Oprescu, nici lui Nicușor Rada, nici Elenei Filip – director direcția de îmbunătățiri funciare și fond funciar MADR, nici lui Florin Homorean – prefect de Olt, nici lui ing. Sorin Gheorghe – consilier superior în Direcția Agricolă Olt, nici nimănui o agricultură distrusă in acel colt de împrejurime a orașului de peste râul Olt, la nici zece km de Slatina dar fără nicio explicație.

După ce că suntem, in prezent, prinși într-o luptă acerbă pentru supraviețuirea  produselor agricole finite românești, pe piața europeană, având pământuri  roditoare și cu ape ce pot uda terenuri întinse, in Olt, mai marii prefecturii, direcției agricole  județene și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale complotează și  își bat joc de cei câțiva, amărâții,rescători din preajma orașului Piatra-Olt, luandu-le și bucățica asta de izlaz, Enosesti, de sub nasul lor, pe care își pasteau vitele, pentru moftul unui baron PSD, ca Marius Oprescu. …De ce acest lucru să se întâmple, fără niciun fel de rațiune și fără nicio analiză logică, privind importanța acelor hectare de izlaz, folositoare pentru pășunat?

Unul dintre cel mai prețios lucru din țara noastră, pământul agricol este dorit de foarte multi investitori și oameni de afaceri străini. Iar ai noștrii, mai marii din politică și administrație, își bat joc din plin de el.  Conducătorii din Prefectura Olt, Direcția Agricolă Olt și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale iau în derâdere aceste hectare de aur pentru agricultura noastră olteană, creiand intempestiv balastiere in șir  …De azi încolo, ei: Marius Oprescu, Nicușor Rada, Florin Homorean, Elena Filip, ministru Petre Daea, care vin din instituțiile menționate mai sus, cu ce ar vrea să se hrănească românul de rând în Piatra-Olt și în zonele limitrofe acestui oraș? Cu balast?… Când România a fost numită grânarul Europei, iar domeniul agricol era la standarde internaționale pe timpuri, mai ales dacă ne gândim la anul 1938, de după o a doua reformă  in domeniu,  azi ne trezim că avem cele mai mari sincope in agricultura românească, domeniu la care excelam înainte… In prezent, am ajuns  o rușine a Europei, că pe terenurile agricole, de mare utilitate, o adevărată mină agronomă, dezvoltăm deșert de balastiere!… De aia râd cu gura până la urechi nemții, olandezii și austriecii și ne închid ușa Schengen în nas, nouă românilor. Văd cum ai noștrii conducători in ministere sau deconcentrate au un talent remarcabil de a-și bate joc de ce este bun in tara asta. Viața  mizerabilă a  românilor de rând este  plină de ilegalități și foame,  din cauza  acestora, ca:  Marius Oprescu, Nicușor Rada, Petre Daea, Elena Filip, Sorin Gheorghe, și alții că ei, de pe cuprinsul patriei noastre, încât am ajuns o țară de lumea a treia, trăind în sărăcie și în condiții vitrege, inumane… Facem agricultură de subzistență, in prezent.

Din ’90 încoace, este o obișnuință uluitoare, reprezentanții statului, guvernului, MADR-ului, nu au habar cine sunt proprietarii fiecărei bucatele de pământ din țara asta și dau din umeri, neputincioși, intocmind cărți funciare ca habarniștii, fără un temei legal, iar pământurile noastre sunt ale nimănui. De aia și mafia exploatatorilor de pământuri agricole, străini și băștinași, au loc de întors și pot fenta legile in vigoare.

Pentru cei din Prefectura Olt și cei din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aducem la cunoștință noi, cei de la publicația „Liga Dreptății”  împreună cu cetățenii de rând, că și izlazul Enosesti face parte din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, bogăția acestei țări, pe care există un război ascuns și surd între vest și est, pentru dominarea lor și profitul bogat, ce poate veni din aceste hectare, în folosul puterilor străine și al mafiei politice românești!… Pe deasupra, acum, avem din interiorul țării noastre și sabotori nemernici, ca Marius Oprescu – presedinte CJ Olt, Florin Homorean – prefect de Olt, Elena Filip – director direcția de îmbunătățiri funciare și fond funciar in MADR, Nicușor Rada – primar Piatra-Olt, care vor să distrugă și să își bată joc de  avutul acesta de preț al României, prin deșertificare continuă, cu balastiere înșiruite, lăsând agricultura la pământ și făcând o țară numai de balastiere, fără să justifice real și legal, in vreun fel acțiunile lor …Iar românul de rând, ce sa mănânce? ….La micul dejun, dejun și cină,  balast fără pâine? …Cu pâine poate se îngrașă?! …De ce domnilor, cei menționați mai sus, sunteți împotriva nației astea? De ce vreți să o înfometați? …Oriunde in lume primează hrana, nu balastul!

Si în rândurile celorlalte articole, și acum, ne tot punem întrebarea de ce această „inginerie” funciară, făcută, pentru a desertifica un teren util agriculturii, de importanță majoră pentru pietrenii din zona Enosesti, în creșterea animalelor? …Am pornit, de curând, în a afla răspuns la această întrebare și de  lua legatura cu cei implicați direct in această mizerabilă acțiune de a scoate izlazul Enosesti din circuitul agricol, fără rost. Ne-am oprit mai întâi la Direcția Agricolă Olt și ne-am intalnit cu purtătorul de cuvânt al DAJ -Olt Luminița Mareș, spunandu-ne că dumnealor, cei din direcția agricolă in Olt, prin consilierul superior-ing  Sorin Gheorghe, doar  au întocmit actele premergătoare scoaterii din circuitul agricol al izlazului Enosesti și le-au înaintat ministerului de resort și Prefecturii Olt, pentru analizare și decizie; nu au avut cum să dea vreo decizie, cei din direcția agricolă județeană, la un așa teren cu o suprafață de 37 ha; nu aveau temei legal. Nu le permite  legea, că altfel imediat îndeplineau dorința  maharului de Olt, Marius Oprescu!

Am vrut să îl contactăm și pe ing Sorin Gheorghe, să ne spună, dacă  domnia sa a făcut o analiză amănunțită privind utilitatea acestui teren Enosest, pentru amărâții de crescători de animale din zonă, înainte de a fi scos  din  circuitul agricol, și la ce concluzii ar fi  ajuns dumnealui. Nu l-am găsit la sediul direcției județene agricole, pentru că era în concediu de odihnă, iar purtătorul de cuvânt ,d-na Mareș, ce sa vezi? …ne-a precizat  că nu mai lucrează în serviciul  care se ocupă de intocmirea cărților funciare …Pas și mai departe! …Cine să ne lămurească cu privire la soarta izlazului Enosesti, in DAJ Olt? …Ne -am gândit la directorul instituției în care am intrat ….D-na director Gabriela Andronie, atât a avut de spus, că a acționat, la nivel de direcție agricolă județeană, în întocmirea actelor de documentație pentru ministerul de resort, conform legii 18/19 februarie 1991, in urma dispozitiei primarului Piatra-Olt, Nicușor Rada și a hotărârii consiliului local Piatra-Olt, de scoatere din circuitul agricol al izlazului Enosesti …Adică DAJ a realizat o acțiune robotică de pe telecomandă, întocmind cat mai repede actele de documentație funciară și inaintandu-le ministerului de resort! Și ce sa vezi?… telecomanda era în mâna lui Marius Oprescu! Apoi la minister lucrurile au mers că unse, bineînțeles! …Când d-nei director Andronie i-am adresat întrebarea, dacă a analizat utilitatea majoră a izlazului Enosesti, pentru crescătorii din zonă, și  de ce nu s-a  opus scoaterii lui din circuitul agricol, printr-o opinie profesională întemeiată, ținând la comoara asta ce ne-a lăsat-o Dumnezeu, pământul acesta fertil și bun de pășuni, util și pentru cei câțiva crescători de animale din zona orașului Piatra-Olt,  care fac o agricultură de subzistență, de pe o zi pe alta, dumneaiei a dat din umeri, și a concluzionat  intr-un mod teleghidat, că doar a respectat o lege și niste decizii! …Sincer nu am înțeles nimic, eu, semnatarul acestui articol, din răspunsurile d-nei director Andronie!…..De acum încolo cine ne va apăra zestrea aceasta de pământ fertil și cine se va mai ocupa in județ de agricultură, după așa răspunsuri auzite in direcția agricolă Olt? … Dumneavoastră cetățenii, cititorii fideli ai publicației „Liga Dreptății”, ați înțeles ceva din cele afirmate de d-na director Gabriela Andronie-DAJ Olt?….Dar dumneavoastră, crescătorii de animale care va foloseați de izlazul Enosesti, ați înțeles ceva?…..Care mai este contribuția lucrătorilor din domeniul  agricol, dacă nu știu să apere terenurile și să le exploateze corect la adevarata lor valoare, in agricultură, aducând bunăstare alimentară pentru românul de rând? …..Ia sa ne răspundeți d-na director Andronie! Sigur știți mai bine că noi, cei din presă, și cetățenii din Piatra-Olt!

Am mers la Prefectura Olt  și am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al instituției – Andreea Asan, tot la fel să întrebăm de acțiunea aceasta de scoatere din circuitul agricol al izlazului Enosesti, dorind a discuta și cu prefectul Florin Homorean….. Cu un mare eșec, pe d-nul prefect Florin Homorean nu l-am găsit. Plecat in teren cu treabă …Posibil mai trebuie scoase la comandă politică și alte terenuri  din circuitul agricol, la nivel de județ, pentru noi balastiere?!  După câte vedem, astea aduc bani multi în buzunarele sus pușilor politici! Dar cu mâncarea românului de rând ce facem? …. Purtătorul de cuvânt, d-na Asan ne -a adus la cunoștință că în conformitate cu legislația în vigoare, prefectura nu are cum să dea decizia de scoatere din circuitul agricol a unui teren, izlaz. Daca terenul are până într-un ha, poate să fie scos din circuitul agricol de către direcția agricolă județeană, dacă terenul are peste un ha, atunci decizia de a-l scoate din circuitul agricol aparține ministerului de resort. …Am verificat și noi jurnaliști acest lucru;  așa este legal, conform celor spuse de purtătorul de cuvânt, Andreea Asan! …Dar eu, semnatarul acestui articol, aș fi vrut să îl întreb și pe d-nul prefect Homorean, după ce a analizat dispozitia primarului Nicușor Rada, Piatra-Olt, și hotărârea de consiliu, Piatra-Olt, pentru a trimite mai departe către MADR aplicarea de scoatere din circuitul agricol a 37 ha de pășune, nu s-a gândit că lasă niste suflete omenești flămânde, în condițiile în care agricultura românească este la pământ, tocmai prin aceste fărâmițări de parcele, haotic realizate și fără o tehnologizare de standarde europene a agricultorului român? …Fiasco, pentru mine și pentru dumneavoastră cititorii publicației noastre! …Nu  am aflat nici până acum răspunsul la această întrebare. Insistam să îl aflăm d-nule Homorean, răspunsul dumneavoastră la aceste întrebări!

După cele afirmate de reprezentanții din Prefectura Olt și  Direcția Agricolă Olt, am înțeles că până la urmă, decizia de scoatere din circuitul agricol al izlazului Enosesti, a celor 37 ha, aparține, în mod legal,  Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Minister care ar trebui să apere bogăția asta de pământ românesc! Am contactat ministerul mai întâi telefonic, pe purtătorul de cuvânt Raluca Panait ,să ne facă legătura  cu  d-na Elena Filip -director direcția de fond funciar și îmbunătățiri funciare, cea care s-a ocupat, la nivel de minister, de decizia  scoaterii  izlazului Enosesti din circuitul agricol, pentru a cere lămuriri cum de s-a luat decizia pentru cele 37 ha de izlaz, pe ce analize agricole a fost semnată această decizie. …Nu a răspuns nimeni!  Atunci a trebuit să mă deplasez, eu, cel care scrie acest articol in București, pe CA Rosetti, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde am  avut o întâlnire cu d-na Raluca Panait – purtatorul  de cuvânt, cerând să ajung sa am o întrevedere și cu d-na director  Elena Filip ….. Răspunsul a fost halucinant al purtătorului de cuvânt al MADR: „….d-na Elena Filip este in concediu medical și nu mai lucrează în direcția de îmbunătățiri funciare și fond funciar, așa că nu are ce detalii să vă mai dea” ….Atunci cu insistență am cerut să îmi dea o persoană din minister, îndreptățită in a mă lămuri, despre cum s-a ajuns să se decidă această scoatere a celor 37 ha de izlaz din circuitul agricol, in Piatra-Olt…  Și acest răspuns al purtătorului de cuvânt ,Raluca Panait, a fost la fel de halucinant: „…nu are cine din minister sa va dea lămuriri, totul  s-a realizat conform legislației în vigoare, ce alte lămuriri mai doriți?”

Dumneavoastră, cititorii publicației „Liga Dreptății” înțelegeți ceva din toate aceste răspunsuri, date de purtătorul de cuvânt al MADR, Raluca Panait? ….. Sincer? ….Eu doar atât am înțeles: a fost o comandă politică! Și am aflat că a lui Paul Stănescu a fost comanda, pentru a beneficia de realizarea balastierei, Marius Oprescu și punct! Se vede cale de-o posta acest lucru, dacă ministerul de resort nu poate motiva decizia lor dată și semnată, la dispozitia primarului Nicușor Rada și la hotărârea consiliului local Piatra-Olt, de a scoate izlazul Enosesti din circuitul agricol! Am menționat că Paul Stănescu a dat comanda in Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a se scoate terenul de 37 ha, Enosesti, pentru Marius Oprescu, in urma  informării noastre de la un alt salariat  din MADR, pe care d-na Panait nu l-a putut opri în a ne  spune adevărul. Cu maximă onestitate, eu, semnatarul acestui articol, nu am sa-i divulg numele, precum a cerut domnia sa, cel care a afirmat acest lucru! Respectivul salariat ce a făcut asemenea afirmație are o foarte importantă funcție în acel minister.

După cum se vede norii negrii ai intereselor politice meschine sunt pe deasupra pământului Enosesti, la fel ca în toată țara. Nici  Piatra-Olt nu face excepție, vedem!

Oltul, a ajuns ca și judetul Vaslui, o zonă sărăcită, lipsită de investiții în agricultură  și de viziunea unor strategii de prosperitate pentru românul de rând. In Olt, in Piatra-Olt, împrejurimile orașului, dar și în celelalte localități rurale din județ, avem o populație îmbătrânită, care trăiește de pe o zi pe alta, cu o agricultură empirică. Dacă în cel mai sărac județ, Vaslui, avem un imperiu construit pe afacerile dubioase în agricultură, realizate de magnatul Adrian Porumboiu, in Olt, care tot la fel va ajunge sărac lipit pământului, fără niciun pic de agricultură, avem afaceri dubiiase cu balastiere, extinse pe terenurile agricole, ale magnatului PSD Olt, Matius Oprescu, ajutat de  tătucul de partid Paul Stănescu, cumnatul său drag primarul Nicușor Rada, iar la  Corabia, pe malul românesc al Dunării, ajutat de nasul fiului primarului orașului Iulică Oane, un așa numit Jianu, cămătar și smardoi de meserie, care a creat o balastieră, in locul unde trebuia să existe un iaz de acvacultură și piscicultură. Iar din banii câștigați, Jianu cotizează pentru PSD-ul baronului, Marius Oprescu, din plin.  S-a dus demult speranța creării in acel loc, din Corabia, a unui iaz de acvacultură și piscicultură  Nici gândul nu mai este de el. … Judetul Olt a devenit judetul balastierelor, create nu știm cum?!… Întrebăm și în stânga și în dreapta cum au apărut, aceste balastiere, într-un cadru legal în vigoare  și insistăm ca Marius Oprescu, Nicușor Rada, Iulică Oane, Gabriela Andronie – DAJ Olt, Sorin Gheorghe -DAJ Olt, și Elena Filip – director direcția de îmbunătățiri funciare și fond funciar MADR să explice in mod onest de ce tot săvârșesc asemenea crime cu bogăția pământului nostru românesc, infometand populația, fără rost? De ce se joacă cu pământul țării noastre, foarte fertil și prolific? Iar după aceea să plece din funcții, in mod legal, direct in pușcărie pentru faptele lor ilegale, acoperite cu acte legale, și fără să dea explicații!… Iar dumneavoastră cetățenii de rând, din Piatra -Olt, și nu numai, să fiți mai atenți in campaniile electorale viitoare pe cine mai votați! Nu va mai încântați la o mică pungă de cadouri, gândiți-va la viitorul vostru!

Florin Badescu