După materialele scrise și difuzate in media, in Piatra-Olt, problema managerieri gunoaielor de către primarul Nicușor Rada  și faimoasa sa administrație, este o pacoste in șir pe capul cetatenilor ca și șirul de gunoaieerisit de el de-a lungul drumurilor!  Ani de zile în continuu se cara gunoiul menajer și deșeurile industriale, în condiții improprii, cu camioane prin oraș, pe banii contribuabililor la bugetul administrației locale, nimeni nu se sesizează in tara asta, decât presa!

La câte semnale de alarmă a tras publicația „Liga Dreptății”, prin articolele sale, dedicate problemei salubrizării orașului Piatra-Olt și a managementului gunoiului strâns, ar fi trebuit Nicușor Rada, actualul primar ,cu administrația lui ,ori sa se conformeze legilor naționale și europene, să strângă corespunzător gunoiul menajer și deșeurile industriale, cu utilaje conform normelor europene, să le care, să le depoziteze in maximă siguranță pentru cetățeni, privind sănătatea publică, să le incinereze conform metodicii europene din programul SMID ( n.r. -sistemul de management integrat a deșeurilor), respectând ordonanțele 38 / 2022 și 92 / 2021, ori să își dea demisia de onoare acum, nu mai târziu, dacă nu este in stare sa protejeze locuitorii orașului pe care îl conduce, prin măsuri ecologice oneste !….. Câtă otravă se scurge dintr-un gunoi, acel levigad, fără nicio masă de protecție conform normelor de mediu in vigoare, ajungând prin picaturile de ploaie in rădăcina vegetației existente în acele împrejurimi, in pășuni ,terenuri agricole sau și mai grav, in panza freatică și în pâraiele și râurile invecinate, ajungând pe urmă în organismul oamenilor!….Va dați seama d-nule Rada și salariații d-voastră de asemenea crimă ce o săvârșiți?…..Omorâții generații de locuitori, cu nepăsare, folosind metode empirice și arhaice de mediu!….Pe care legislație o respectați?…..Că pe cea actuală nicidecum!

Nu avem ca forme de relief in Piatra-Olt, munți, in schimb, primarul Nicușor Rada, dorește să construiască d-nealui cu administrația, pe care o conduce, munți din gunoaiele orașului! ….Domnia sa vrea să se pună cu natura! ….S-o fi  crezând Zeus?…Dar d-nule Rada, trebuie să știți  că acești munți pe care vreți să îi construiți d-voastră prin împrejurimile urbei Piatra-Olt, artificial, din gunoaie, prin zona izlazurilor,unde acum nu își mai pot hrăni animalele, crescătorii cinstiți, nu aduc o aeroionizare negativă prielnică pentru sănătatea plămânilor oamenilor din Piatra -Olt și împrejurimi!……Faceți un studiu tehnic la DSP-Olt (n.r. – adică direcția de sănătate publică), împreună cu cumnatul matale, baronul Marius Oprescu și d-na director de direcție de sănătate, Elena Ioniță, să vedeți ce răspunsuri veți primi din partea celor de la departamentul supraveghere în sănătate publică!….Ar trebui să purtați o discuție și  cu d-na doctor Marinela Madan! …..Că este salariata tot a DSP-Olt……Oare ceea ce faceți d-voastră d-nule Nicușor Rada este curat- sănătos pentru populația orașului Piatra-Olt, cu  6.200 de cetățeni?

Deși noi cei de la publicația „Liga Dreptății” am sesizat-o pe d-na Aura Mandache, comisar șef, Garda de Mediu Olt, in repetate rânduri……Canci, nu vedem nicio măsură legală luată până acum. ….Ce păziți d-na Mandache? …Ati spus că d-voastră nu ați fost sesizată niciodată de dezastrul ecologic care se petrece în Piatra-Olt, de către nimeni și nu știați ……Acum v-am demonstrat noi, cei din presă, prin filmarea din partea jurnalistului independent din Buzău și v-am sesizat, pe loc!…. Acționați d-na Mandache!

La Serviciu de Administrație Bazinala a Apelor Olt avem pe ing. Adi Florinel Barbu, director,  pus de partid, vasal de încredere al baronului PSD-Olt, Marius Oprescu, care a recunoscut că a fost numit politic și că să vadă despre ce este vorba în Piatra-Olt, după cele sesizate de noi,cei de la „Liga Dreptății”, in datile anterioare……Aleluia!…..Nici până în ziua de azi nu avem niciun răspuns de la d-nul Barbu, noi cei din presă, care l-am sesizat, iar pe deasupra nicio măsură legală nu a luat și  continua activitatea sa insalubră, contaminând panza freatica și pâraiele din vecinătate d-nul primar Nicușor Rada, aruncând gunoiul menajer și industrial la întâmplare, incinerandu-l total ilegal, in prezent pe toate suprafețele din preajma orașului pe care îl conduce cu mana de fier și sprijin de la CJ Olt, Marius Oprescu,  într-o veselie, totul grăbind distrugerea unui oraș, ca Piatra-Olt și a fiecărui locuitor din el!……..Nu mai dormiți d-nule Adi Florinel Barbu, luați măsuri, că altfel mor oamenii și animalele lor, contaminați cu otrava din gunoaiele judetului Olt, ajunsa în toate sursele de apă!

In 2015 au venit 10 milioane de euro, din partea UE, pe programul SMID, la nivelul județului Olt, pentru a se intruni autoritățile locale și județene, respectiv CJ Olt, Agenția de Mediu Olt, Garda de Mediu Olt, Administrația Bazinala de Ape Olt, pentru a întocmi hărți cu locații unde trebuie sa fie amplasate gropile de gunoi, cu măsurile de securitate privind sănătatea publică luate  și care ar fi trebuit să fie amplasate în locuri in care sa nu existe panza freatica, dedesubt  și nici cursuri de apa în împrejurimi!…..Unde sunt acești bani d-nule tractorist Paulică Stănescu? Că mata  ai fost președinte de consiliu județean în anul acela. I-ai băgat în propriul buzunar și în buzunarele celorlalți: Marius Oprescu, Cosmin Vladimir Rosulescu, judecător sindic Fanel Arabela, judecător Florentina Stana, etc? Si lista nu s-ar  mai sfârși!

Subsemnatul, care scrie acest articol, a consultat și un specialist in geologie. Este vorba  de d-nul profesor dr universitar Ioan Bud, căruia i-am arătat imaginile jurnalistului independent din Buzău, cu ceea ce se petrece în Piatra-Olt, pe izlazurile din împrejurimi, unde nu mai pot sa acceadă crescătorii cu vitele lor la pășunat, in nicio parte, prin neglijenta administrației actuale, a primarului Nicușor Rada și a mult stimatului și iubitului in PSD Olt, Matius Oprescu, care într-o veselie aruncă gunoaiele menajere și industriale prin  firma de salubrizare a orașului condusă de ei, avandu-l ca paravan inutil pe tatăl primarului Nicușor.

Ioan Bud profesor dr. universitar geologie

Din start, domnia sa a spus că s-a pornit cu stângul. „Trebuia să apară în documentația tehnică pe întreg județul Olt, nu numai în Piatra-Olt, amplasările acestor locuri de depozitare speciale, tinandu-se cont de  noțiunea de adăpători pentru animale, izvoare, panza freatica, pentru a se proteja aceste locuri și a nu periclita sănătatea populației și a animalelor domestice, din gospodării. Pentru că altfel particule de cadmiu și plumb din deșeurile menajere și industriale ajung prin intermediul levigatului in apa, râurilor  pârâiașelor sau chiar și în solul plouat și respectiv în iarba păscută, de pe izlaz, formează acele molecule  grele, iar aceste particule ajung in bronhiile peștilor din orice curs de apă existent prin preajma acestor focare toxice, aceștia murind sufocați sau in carnea animalelor care se adapă din apele împrejurimilor acestor gunoaie aruncate haotic, sau pasc iarba contaminată, ilegal, ajungând în carnea lor cantități mari de cadmiu și plumb, iar noi oamenii ne contaminam cu cadmiu și plumb prin produsele lactate și carnea lor, consumate”.

Pe deasupra, după ce am văzut ce treabă (nu) fac cu gunoaiele in Olt, am vrea ca nea Paulică Stănescu și actualul baron PSD, Matius Oprescu, să se laude cu utilajele de salubrizare, colectare și cărare a gunoiului, luate pe bani europeni în 2016, pentru județul ce l-au condus și îl conduc și în prezent și să le etaleze in fața presei! ….Și căror firme de salubrizare le-a distribuit  aceste utilaje?….Că mai toate aceste firme pe lângă faptul că funcționează ilegal în proporție de 95 la sută pe întreg județul, au niste utilaje de colectare a gunoiului rudimentare, antice, vechi și de demult, nicidecum noi din 2016, cadou pe banii europeni!

Și acum planează mii de incertitudini cu privire la firma care se ocupă de curățenia și managementul gunoiului in Piatra-Olt!  ….Mai zilele trecute am contactat primăria orașului Piatra-Olt, pentru a mă  informa, eu, semnatarul acestui articol, ce firmă de salubritate au în oraș, pietrenii. Cineva de la contabilitate, fara a se prezenta, mi-a spus că serviciu de curățenie, colectare si transport gunoaie îl asigură firma slătineană „Salubris SA”, in orașul Piatra-Olt. Lucru confirmat telefonic și de către Cătălin Neculau, administrator executiv al respectivei firme …Cetățenii din Piatra-Olt spun că există o firmă patronată de primarul actual Nicușor Rada, având ca paravan numele tatălui primarului. Dar unde este înscrisă această firmă, unde figurează oficial, de când funcționează? Ne știm ……Așa de pricopsiți sunt cei din Piatra-Olt, cu două firme de salubrizare, care funcționează în paralel?….. Păi ar trebui atunci sa vedem o curățenie bec în orașul de peste Olt și un management al gunoaielor exemplar confotm normelor europene!….Sau cumva există un contract fictiv cu Salubris SA din Slatina, de ochii lumii, iar în realitate primarul Nicușor Rada, printr-o firmă fictivă a lui, se ocupă de salubrizarea orașului Piatra-Olt, într-un mod primitiv și haotic, cu costuri minime din partea lui, pentru a mai achiziționa el  cu acte false, un buldoexcavator, pe fonduri europene sau chiar și niște milioane de euro pentru nevoile lui personale?…..S-a mai întâmplat deja asemenea fapte penale și prin alte părți! ….Am mai văzut asemenea jocuri politico-administrative și în alte județe ale patriei: Suceava, Harghita, Buzău! … Să ne aducem aminte cazul lui Gheorghe Flutur!  ….Există o firmă oficială, înscrisă în actele administrației locale si județene, dar în momentul când vin utilaje pe fonduri europene, atunci pentru a le sustrage personal, pentru a le însuși personal, politicienii, primarii sau președinții de consiliu județean, având sceptrul puterii în mână, își crează firme personale, total fictive, ilegale, ce ar justifica obținerea chipurile  legală, a unor asemenea utilaje pe bani multi veniți de la  mămica UE …..Dar totuși, eu, iar întreb: dacă Intr-o buna zi UE va cere explicații și justificări, la ce s-au folosit fondurile astea europene acordate pe domeniul mediului și utilajele speciale pentru managementul gunoiului menajer și industrial, trimise de mămuca UE, având o mizerie crasă prin localități și un management defectuos al gunoaielor in 2022?…..Ce  le răspundeți d-nule Nicușor Rada, d-nule Marius Oprescu celor din Bruxelles?  …..Eu zic sa băgați deja mâna în propriile voastre buzunare și să scoateți banii din fondurile europene, să îi returnați statului pentru folosul cetățenilor de rând și să predați cât mai repede utilajele administrației locale Piatra-Olt, să se ocupe in mod corespunzător și legal de tot ceea ce înseamnă managementul gunoaielor menajere și industriale, protejând sănătatea populației orașului și a animalelor lor din gospodării, cu degrevarea izlazurilor de munții de gunoaie, aruncate fara niciun temei legal!….Nu aveți ce face d-voastră d-nule Nicușor Rada, cu buldoexcavatorul achiziționat fraudulos din bani europeni și nici tatăl dumneavoastră!

Florin Badescu