Orice trecător prin orașul Piatra-Olt este izbit de incompetenta actualului primar, Nicușor Rada, și a întregului aparat administrativ din subordinea lui, sufocând un oraș întreg in maldărul de gunoaie și fum din arderea acestora ilegal și fara nicio protecție a mediului înconjurător.

Primarul  Nicușor Rada, de când este in funcție, nu a putut  nici până în ziua de azi să construiască o groapă de gunoi, conform noilor reglementări naționale și europene, in vigoare, pentru distrugerea deșeurilor în parametrii protecției mediului înconjurător, deși bani europeni au venit  suficienti, in mai multe tranșe, la cei din administrația orasului, de la Consiliul Județean Olt! ….Veniți expre pentru punerea la punct a spatiilor colectării și distrugerii deșeurilor conform normelor europene de mediu.

Acum in 2022, văzând mizeria crasă din oraș și modul de strângere și incinerare a deșeurilor de către firma de salubritate contractată de administrația locală Piatra-Olt (am vrea sa știm noi, cei din presă, în ce temei legali s-a făcut investirea acestei firme), l-am întreba pe Nicușor Rada:  in 2016 pentru ce a luat d-mnealui 50.000 de euro, in calitatea sa de viceprimar, atunci?….Că după câte vedem, investiția într-o bună salubrizare a orașului Piatra-Olt și colectare a deșeurilor, în condiții ecologice, nu s-a făcut deloc de-a lungul mandatului său, nici ca viceprimar și nici atât ca primar, in prezent!

Îl înștiințăm pe Nicușor Rada, că aceste fonduri europene nu au fost date pentru a se europeniza d-nealui cu familia sa, ostentativ, să arate la sărăntocii din orașul pe care îl conduce, cât de bogat și occidental este d-nealui cu ale sale neamuri, cat  și cu  scumpul său cumnat baronul grande PSD -Olt – Marius Oprescu!…..Vai de locuitorii orașului Piatra-Olt, azi!…. Să nu mai vorbim de buldoexcavatorul, folositor in munca de colectare și transport a deșeurilor, luat cu forța de tatăl lui Nicușor Rada, din administrația urbei!…Sau cumva tatăl primarului Rada este vreun patron al unei firme de salubrizare in orașul Piatra-Olt și a promis celor de la UE că va face curat bec în oraș cu acest utilaj, respectând normele europene de mediu, când a luat cu japca acest utilaj, iar noi nu știm?…Să explice cetățenilor din Piatra-Olt, măcar acum, la ce-i  folosește d-nealui acest utilaj achiziționat ilegal, fara nici un rost, in propria gospodărie!

Cum putem concepe ca in 2022, după ce avem o legislație națională și europeană în domeniul mediului, bine pusă la punct, cât și ajutor financiar și proiecte de mediu din UE,  in Piatra-Olt să se care gunoiul menajer cu niste camioane improprii acestei activități, către marginea orașului, pe banii contribuabililor la taxe și impozite in  primăria urbei, lăsând în urma lor miros pestilențial și multe bacterii și substanțe toxice, cu care se pot contamina cetatenii?

Cât de nociv este gunoiul transportat prin oraș în condiții improprii? Cât de nociv este răspândirea lui pe terenuri la întâmplare luate, chiar dacă sunt pentru culturi agricole sau pasuni pentru animale sau chiar fără niciun folos, concesionate, neconcesionate, la marginea orașului, aproape de un drum național ce duce spre Caracal, aducând poluare pentru oricare locuitor din apropiere, pe o raza de cel puțin 100 de km, conform normelor europene de mediu in vigoare?…Aceste întrebări vreau să vi le puneți d-nule primar Nicușor Rada, d-mneata cu întreg aparatul administrativ ce îl conduci!…Și să acționezi in consecință!

In timp ce avem dezastrul acesta ecologic, in care este sufocat un oraș ca Piatra-Olt, de ani buni, avem în birourile Agenției de Mediu Olt și în Comisariatul Județean Olt – Garda Națională de Mediu, oameni numiti la conducere pe seama preferințelor politice, ci nu pe competență!

Le-am arătat imagini filmate de un jurnalist independent, venit tocmai din Buzău, cu ceea ce se petrece în orașul Piatra-Olt, privind modul de colectare, depozitare și distrugere a deșeurilor, realizate de primăria orașului, total în afara normelor naționale și  europene de mediu, in vigoare, d-nului director executiv Dorel Steomleaga – Agentia de Protecția Mediului Olt și d-nei Aura Mandache comisar -sef al Gărzii de Mediu Olt …..Dânșii mi-au tot invocat OG 38/06.04.2022 și OG 92/2021…Le-am spus că eu cunosc aceste ordonanțe guvernamentale și i-am întrebat: oare primarul ar cunoaște aceste două ordonanțe invocate mai sus?…..Cum supraveghează d-nealor (n.r -Garda de Mediu Olt și Agenția de Protecție a Mediului Olt)  respectarea acestor ordonanțe de către firma de salubrizare și curățenie contractată, nu știm cum și pe ce criterii (ochi frumoși, prietenii îmbelșugate cu banul statului băgat în propriu buzunar de către primar și ai lui acoliți?), de Nicușor Rada, cât și celelalte firme contractate de alte administrații locale din restul județului, sub oblăduirea CJ Olt,  fara a afecta sănătatea și condițiile de trai ale locuitorilor, din orice zona a județului, nu numai din Piatra-Olt? ….. Răspunsul a fost halucinant din partea amândurora: „dacă nu am avut nicio sesizare din partea nimănui din Piatra-Olt”….Dar autosesizarea nu ar putea să existe din partea lor, ne punem întrebarea noi, cei din presă, care vedem ce crime se realizează împotriva sănătății locuitorilor județului, privind curățenia, strângerea și distrugerea deșeurilor menajere și industriale…Am insistat sa întreb și faptul dacă sunt realizate controale inopinante, și câte pe an, tocmai pentru a se asigura d-nealor,  cei care lucrează in domeniul mediului, că se respectă legislația în vigoare, privind condițiile de protejare a populației, in colectarea, transportul și distrugerea gunoiului menajer și a deșeurilor industriale, ținând cont că la nivel de județ Olt se înmulțesc topitoriile de aluminiu ca ciupercile după ploaie, funcționând total ilegal,…..Numai la nivel de împrejurimi ale orașului Piatra-Olt, avem vreo 12 topitorii clandestine….  Și la această întrebare am avut un răspuns halucinant: „avem programate controale doar odată pe an… așa prevede legislația noastră” ……Și va asigur eu, subsemnatul, care scrie acest articol, că și acest unic control pe an este anunțat cu mult înainte!….Nu de alta, să fie totul în regulă de ochii lumii!….Că Nicușor Rada, baronul Marius Oprescu, Aura Mandache și Dorel Steomleaga sunt buni prieteni și-i unește Mama Politică Românească!…. Tocmai de aceea am fost mințiți noi, cei din presă, sfruntat și fără scrupule, de către directorul executiv Steomleaga și comisar șef Mandache, că legislația în vigoare le permite doar un singur control pe an! ….Să pună mâna să studieze mai bine toate legile din domeniul mediului, să se edifice cu privire la ce posibilități de control și acțiune au în protecția mediului și a protejării sănătății publice!

I-am îndemnat pe cei doi șefi din  Agenția de Mediu Olt și Garda de Mediu Olt să meargă acum pe loc cu noi și să întreprindă măsurle legale la nivelul administrației locale Piatra-Olt, in urma sesizării noastre a celor de la „Liga Dreptății” și a imaginilor văzute de dânșii …. Răspunsul din nou a fost halucinant: „….. păi când îi va veni rândul solicitării d-voastră ca organ de presă, vom întreprinde măsurile legale”!….Când ii va veni rândul? La Sfântul Așteaptă?

In judetul Olt problema gunoiului se dovedește in continuare o afacere murdară. Firme de salubrizare ce funcționează ilegal pun problema strângeri și incinerării gunoiului care se face total în afara normelor europene de mediu, de ani buni, perpetuu, cu bani foarte multi, culmea tot din buzunarul contribuabillor la taxe și impozite, românul de rând, din oricare localitate!….Să ne răspundă Marius Oprescu, actualul președinte de consiliu județean Olt, cum se scurg banii europeni în buzunarele domniei sale și a rudelor domniei sale, cât și a trepădușilor din subordinea sa, venite de la UE pe programe de protecție a mediului? ….Și unde sunt utilajele speciale de lucru în colectare a gunoiului menajer, venite pe banii europeni la Consiliul Județean Olt din 2010 încoace, in mai multe rânduri, tocmai pentru a se asigura securitatea sănătăți publice în fiecare localitate?

Noi, cei de la „Liga Dreptății” le aducem aminte lui Marius Oprescu, președinte CJ Olt, Nicușor Rada, primar Piatra-Olt, Comisar șef Aura Mandache, dir executiv Dorel Steomleaga, că încă din vremea pre-aderarii, cei din UE ne-au tot  îndemnat să dăm dovadă de civilizație și să rezolvăm problema gropilor de gunoi!….Iar pe deasupra UE ne-a dat și bani pentru construirea locurilor unde gunoaiele sa fie colectate și reciclate!….Unde sunt acești bani d-nule Matius Oprescu, actual președinte CJ Olt? Unde sunt acești bani d-nule Paul Stănescu, fost președinte CJ Olt, fost ministru în domeniul dezvoltari, lucrărilor publice și administrație, actualmente păpușar politic poltron?…. Răspunde-ti-ne nouă cetățenilor de rând cat mai repede! …..Că traiul pe care îl avem în prezent ne face să vă strângem de gat, la câtă sărăcie și mizerie este in țara asta de ani buni, pe bani multi, din buzunarul cetățeanului de rând și nimic nu se mai construiește util pentru acest popor greu încercat!

Nici până în ziua de azi nu se mai aude nimic de programul european de mediu, SMID (n.r.- sistemul de management integrat al deșeurilor) …..Ce ați făcut cu el d-nulor Marius Oprescu, Paul Stănescu, Dorel Steomleaga și d-na Aura Mandache și alții ca dumneavoastra ce trebuia să implementeze acest program ahaa, demult? …..Cum  este aplicat în judetul Olt?……Că cetățenii din Piatra-Olt trăiesc ca într-o țară din lumea  a treia, primitivă, sufocați de gunoaie și în centrul orașului și la marginea sa….. Răspunde-ti d-nule Paul Stănescu, păpușar de serviciu unde sunt banii luați în mai multe tranșe 2010 -2015,  de la U.E, pentru aplicarea programului SMID?…….. Dacă UE va va cere explicații cum ați folosit banii aceștia daruiti pentru derularea proiectului SMID in județ? ….Iar răspunsul dumneavoastră, cât și al cetățenilor de rând ,in fata UE, bineînțeles, va fi că nimic nu s-a realizat dintre cerințele europene pe acest program, oare acești bani nu vor ceruți de europenii din Bruxelles sa ii restituiți? …..Nu de altceva, dar și d-voastră d-nule Paul Stănescu și ucenicul d-voastră Matius Oprescu, actualul președinte CJ Olt aveți de unde sa ii restituiți mult și bine! Adică din buzunarul propriu! ….Ar fi bine sa ii restituiți deja!… Nu vedem noi cetățenii de rând, în niciun fel, reglementată activitatea de colectare, selectare și distrugere a deșeurilor și construirea gropilor de gunoi, in conformitate cu legislația națională și europeană de mediu in vigoare, nici in ziua de azi .

In Piatra-Olt, primarul Nicușor Rada, nu a avut nici până în ziua de azi, buna inspirația de a  pune pe cei care se ocupă de salubrizarea orașului,pe care îi conduce, măcar să adune gunoiul în niște baloti și să îi acopere cu folie. Era  o măsură cat de cat mai civilizata, adoptată și în alte județe, din țară, care tot la fel șefii de consilii județene au papat banii pentru aplicarea programului SMID, pentru interese personale…. Punând in baloți gunoiul, înveliți in folie, diminuati disconfortul produs cetățenilor care locuiesc în împrejurimi și nu afectați barbar terenurile agricole și de pășunat, unde acest gunoi a fost risipit așa haotic, fara niciun discernământ!…..Nu știm dacă aceste terenuri, la ieșirea pe drumul național spre Caracal, au fost concesionate de primăria Piatra-Olt și în ce fel s-au făcut aceste concesionări?!……O harababura amestecată cu un mister apăsător ca și mirosul și fumul emanat de gunoiul aruncat acolo, suportat de cetățenii din Piatra-Olt și comunele limitrofe!…..Noi cei de la „Liga Dreptății” îl așteptăm pe d-nul primar Nicușor Rada, să ne dovedească cu acte, ce autorizații are administrația ca să arunce pe aceste terenuri arabile, de-a lungul  drumului national, către Caracal, gunoiul menajer, printr-un drept la replică! ……Trebuie să știe și cetățenii orașului Piatra-Olt și comunelor limitrofe acest fapt d-nule Nicușor Rada!

Jurnalistul independent care ne-a furnizat nouă celor de la „Liga Dreptății” material filmat cu dezastrul ecologic din Piatra-Olt,venit tocmai din  Buzău, s-a prezentat personal la postul de poliție din localitate pentru a sesiza pe lucrătorii aceste instituții, de la serviciul criminalistică, în privința consemnării faptelor penale și luarea măsurilor legale ce se impun la fața locului cat mai urgent, cu privire la risipirea haotică a gunoiului și incinerarea lui fara nicio protecție de mediu, neîndeplinind măsurile impuse în OG 38 /2022 și OG 92/ 2021, afectând sănătatea publică a celor din Piatra-Olt și comunelor limitrofe …..Un agent șef din sediul poliției Piatra-Olt, Voica Roberto, l-a luat peste picior pe acest jurnalist și i-a răspuns, in răspăr, pe un ton răstit, că a depus sesizare …..nu știm unde?….dar fara ca cel care a făcut sesizarea, respectiv acest jurnalist independent ce a filmat acest dezastru ecologic, să semneze un document în calitate de martor…… Pentru a merge și în instanță.

Pe deasupra, Voica Roberto  își punea întrebarea, la fata locului, când a fost dus de respectivul jurnalist din Buzău, văzând mormanele de gunoi înșirate pe hectare de pământ arabil și pe pășuni, și arse în condiții improprii, cu nori de fum toxici pentru populație, dacă nu cumva firma care asigură salubritatea în oraș nu o avea autorizații de la Agenția de Mediu Olt si de la Garda de Mediu Olt să depună în halul ăsta gunoiul și să îl ardă în solul ăsta barbar?…….Auziți inepție !

Agent șef Voica Roberto

Uitați cum da din umeri neputincios și incompetent  chiar și un polițist! ….Pai atunci nouă cetățenilor de rând, de oriunde am fi, in țara asta, cine ne mai asigura protectia de ilegalități și de îmbolnăvire cu toxicele emanate din azbest și plastice arse, din nori de fum extinși pe kilometri?……La cine sa cerem ajutorul încât să nu ajungem sa fim sufocați de toxicitatea gunoaielor menajere  și a deșeurilor industriale?

Noi cei de la publicația „Liga Dreptății” am luat legătura foarte repede și cu superiorii  acestui agent principal, din Ministerul Afacerilor Interne, de cum am pus mâna pe acest material filmat de acest jurnalist independent din Buzău …..Menționez că d-na Monica Dajbog comisar șef, purtător de cuvânt al ministerului de resort, cât și d-nul Bogdan Ghebaur -omisar criminalistică Direcția Generală a Poliției, ca și noi cei din presă, s-au închinat la cele văzute, nu le-au venit să creadă ce colegi au în teritoriu  și m-au asigurat că vor face demersuri mai departe sa se ia măsuri cu acest agent, Voica Roberto….Este inadmisibil să nu poți avea încredere ca simplu cetățean, într-o instituție a statului ce trebuie să îți asigure protecția și siguranța zi de zi! ….Noi cei de la Liga Dreptății chiar așteptăm să vedem ce măsuri se iau cu acest agent!

Am contactat și Direcția de Sănătate Publică Olt, respectiv pe d-na director executiv Elena Ioniță, aratandu-i materialul filmat de jurnalistul independent din Buzău, dovedind ce dezastru ecologic se petrece la aproape 10 km de Slatina, și cât de afectați pot fi oamenii din Piatra-Olt și comunele limitrofe…..Sincer va mărturisesc că parcă am trezit-o dintr-un dulce somn pe această doamnă director …..Acelasi răspuns halucinant ni l-a dat și d-na Ioniță:”…..dacă nu ne-a sesizat nimeni”.

Dar eu as întreba pe d-na Ioniță public, prin intermediul acestui articol:  oare departamentul de supraveghere în sănătate publică ce activitate are?…..Poate și-a schimbat obiectivul de activitate și nu știm noi cei din presă?!…..Că tot se înmulțesc pe săptămână cazurile de scleroză pulmonară și cancer bronho-pulmonar de la pulberii de azbest și plasticul ars, din gunoaiele menajere și din șesurile industriale arse și  risipite pe ogoarele patriei fara niciun temei legal  și fără nicio protecție pentru sănătatea publică!…..Cum facem să stopăm acest factor determinant și favorizant, poluarea intempestivă din judetul nostru și să reducem cazuistica in pneumologie și oncologie, cu asemenea patologii?…. Răspunde-ti-ne d-na Elena Ioniță!

Nepăsarea și lipsa de acțiune a acestor instituții, menționate mai sus, sunt să-și dreptul criminale!….. Autoritățile actuale, locale din Piatra-Olt, cât și de la nivelul Consiliului Județean Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu Olt, nu sunt in stare să facă nicio acțiune de ecologizare și protejare a sănătății publice …..Jos cu Matius Oprescu, jos cu Nicușor Rada, jos cu Dorel Steomleaga, jos cu Aura Mandache, jos cu Elena Ioniță, jos Nicolae Ionuț Ilinca șef IPJ Olt! …..Este timpul sa vina oameni competenți care să acționeze pentru siguranța cetățeanului și a sănătății publice!

Florin Badescu