De foarte multe ori publicațiile: „Săptămâna Financiară”  și „Lumea Justiției”  au realizat zeci de materiale cu anchete jurnalistice făcute în sistemul bancar din România. Într-un mod special au fost relatate de către jurnaliștii acestor publicații și nu numai, cât și de cei  de la publicația „Liga Dreptății” ,pe spații lungii, anumite aspecte ilegale care s-au petrecut în Banca Română de Dezvoltare (BRD), parte componentă a marelui grup francez Societe Generale, din Franța, cu nume de infractori angajați în bancă și faptele lor abominabile, jucandu-se cu banul public.  Să ne aducem aminte de materialele in care a fost prezentată distrugerea unei societăți prospere, cum este Marconf SRL, cu ajutorul lucrătorilor BRD! Lucrători pe mână cu practicieni in insolvență cămătărească neaoș românească, cum ar fi și Emil Gros!

Încă din capul locului trebuie să menționăm că și această bancă privată este garantată pe piața financiară românească de Banca Națională a României. Cat și angajații acesteia, ca de altfel orice angajat din oricare bancă privată din România, trebuie sa fie agreați tot de BNR. Banca Națională având rol în controlul tuturor băncilor privatizate și  de stat din țara noastră, pentru o activitate bună în folosul cetățenilor români, conform legislației actuale în domeniu bancar. In legislația actuală în vigoare se menționează clar că în conducerea unei bănci private trebuie sa fie o persoană agreată de BNR, după credibilitatea, onestitatea și profesionalismul de care da dovadă aceasta ….Acest lucru este susținut scriptic in cadrul legislativ din domeniul financiar românesc, că faptic, la BRD, am avut pus un drogat de narghilea, cămătar, fara nicio credibilitate profesională in fata niciunui client  din România, că și Claudiu Cercel, fara ca să le pese celor din Banca Națională, deși aceștia erau trași de mânecă de-a lungul timpului de presă…. Iar pe lângă acest fapt, văd că nici DIICOT, nici Parchetul, nici tribunalul nu poate interveni pentru bunul mers al activității bancare  în România, înlăturând această lichea umană. Oare mai avem justiție în țara asta?…Că nu se face remarcată în niciun fel!…..Cum să nu își facă de cap lucrătorii acestor instituții bancare, cum vor, că acest Claudiu Cercel și liota lui de prădători intraspecie?…..Basca avem angajați în domeniul bancar, fara o pregătire profesională potrivită ….. Spre exemplu au fost angajate ca și consilieri financiari, contabili de la APACA și fabrica de cosmetice „Farmec”, in BRD – Iuliu Maniu, sector 6, București. Cum să cunoască aceștia pretențiile profesionale ale unei bănci, cu tradiție în Franța, de zeci de ani …Și atunci de aceea există credite neperformante care decad instituția bancară in care lucrează acestia……Dar să mai fie de ajutorul dat clientului din România pentru a beneficia de calitatea bună a serviciilor bancare?…..De asta nici nu mai poate fi vorba!…..La nivel național, de după ’90 încoace, este o mare problemă cu recrutarea personalului în domeniul bancar in România!…..Mulți hoți, mulți cămătari și fără pregătire profesională de specialitate  își fac loc, jucandu-se cu banul public!

După cele relatate în presă de aste publicații și nu numai, ci și de alte trusturi de presă, privind existența în sistemul bancar privat românesc a unor nemernici ca și Claudiu Cercel, vicepreședinte al BRD – Romania, sau a Danei Băjescu – director sucursală BRD – Dorobabnti, București, sau a lui Dragoș Diaconescu, fost ofițer DIE (n.r. -angajat și șef al companiei Argus, firmă a securității statului nostru, ce se ocupa să aducă cat mai multă  valută în țară pe timpul lui Ceaușescu) și a încrengăturilor lor cu tagma țigănească din Cornetu – Sintesti, cu cei doi mari afaceriști, total analfabeți, Ion Stan și Mihai Stan,….. DIICOT și tribunalele din țara asta nu le-au păsat și nici treaba nu și-au făcut-o in niciun chip a vedea și a condamna faptuitorii fraudelor făcute într-o bancă  ca BRD, a doua ca putere financiară, după BCR, in România. Si nici să ia la întrebări aceste nulități care distrug orice credibilitate privind sistemul bancar in țara noastră, pentru cetățeanul de rând… Ba mai mult unul ca Radu Aparaschivei, ce activa in BRD-ul neaoș românesc, ca un escroc la drumul mare, livra pe bandă rulantă credite frauduloase unor clienți săgeată, pentru a-si băga banii băncii în buzunare, fără a fi în ajutorul vreunui acționar, creditor român de bună credință, demolând ușor și sigur instutia in care activa, din punct de vedere financiar, cu ajutorul sotiei sale judecătoarea Cristina Gabriela Mazilu!  ….Mai nou in patria noastră dragă, asta face justiția: ajuta și susține activitatea infracțională și în sistemul bancar! Daca tot sunt soț și soție…Că doar rufele se spală mai bine în familie.

După ce am văzut nepăsarea celor din instituțiile DIICOT și  tribunale, după lungi și dese sesizări,  ba mai mult compromiterea in matrapazlâcuri a celor care lucrează în justitie, ne întrebăm cine ne mai face dreptate in țara asta!

Pe deasupra in tot acest timp când justiție nu am avut deloc, ne întrebăm și dacă mai există instituia numită pompos Agenția Națională a Protecției Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor din România. (ANPCPPSR)?……Că nu prea vedem că  s-a facut  remarcată în niciun fel ….Și nici o colaborare nu a avut cu justiția, în ultima vreme, pentru a soluționa favorabil sesizările clienților români, ai oricărei bănci, nu numai BRD.

La nivel de ANPCPPSR in prezent, in ultimii 3 ani, doar, s-au strâns peste 460 de mii de sesizări privind faptele ilegale și destul de costisitoare pentru omul obișnuit  acționar / creditor la BRD …..Că așa este la noi la români, cand orice banca de stat sau privată a realizat credite frauduloase și au pierdut bani, noi românii plătim costurile ….In ce alt stat al UE s-a mai pomenit acest lucru?….Ar putea sa ne răspundă d-nul Sorin Mierlea, șeful agenției protecției consumatorului in Romania, vestita cu nume lung ANPCPPSR?…. Suntem râsul Europei!

Așa s-a întâmplat și când s-a prăpădit Bancorex-ul, prin credite intenționat neperformante realizate de angajații de acolo. Statul a pus romanul de rand sa plătească costurile, in primul rand prin fondul de stat de garantare, care tot banul fiecărui român este exploatat, iar pe de altă parte prin inginerii financiare ilegale și campanii agresive de publicitate, lucrătorii respectivei bănci agățau clientelă, ca acționar SIF, ca și creditor, ca și contribuabil la pensia pilon 3, etc , ….nu mai contează în ce calitate era prins  orice conațional obișnuit de-al nostru, tocandu-l de bani și lasandu-l fara niciun avantaj financiar ……Acum se repetă istoria aceasta și cu BRD. Tot romanul este obligat să plătească ilegalitățile unor nemernici ce pun banci de stat sau private  pe butuci. Tocmai de aceea asemenea bănci falimentare acceptă tacit acele fraude din partea propriilor angajați, tocmai că nu le sunt imputabile vreodată…..Și mai ales pentru banii negrii din campaniile mizere ale partidelor politice. -PSD – PNL – ALDE – USR – PMP.

Cum se face că în România se perpetuează această abjectă situație cu oricare bancă, mai mare sau mai mică să își scoată paguba făcută de proprii angajați, de la oricare client de bună credință, care-i calcă pragul?…..Ce face BNR, DIICOT, Justiția, ANPCPPSR?……Aceste instituții mai există?……Își mai fac treaba? Conlucrează in vreun fel!

Cum se poate ca într-un stat european, ca Romania, să avem desfășurătoare de la așa numitele IFN (n.r -institutii financiar nebancare ), in care sa fie stipulate dobânzi de 60 la sută sau 80 la sută, fara nicio justificare, și fără un control al BNR și din punct de vedere juridic?…..Iar autoritatea de protecție a consumatorului de la noi, să nu se sesizeze și să ia măsurile in vigoare?….Ne poate răspunde d-nul Mierlea?….. Pentru că sesizări cu privire la acest lucru sunt cu miile la d-nealui in agenție. Să nu mai spunem de povestea veșnică din România cu cardurile, in care există veșnic un decalaj între serverul băncii și pioesul firmelor, in care tu ca om obișnuit, te trezești că plătești de trei ori aceeași sumă într-un loc, pentru un produs. Iar clienții BRD, de-a lungul vremii s-au fript la infinit cu acest lucru  …..Ca să își plătească banca pagubele făcute de proprii angajați.

Tocmai aceste mici „șmecherii”  realizate de marea majoritate a băncilor din România, cât și de BRD,  fac să acopere găurile bănești, făcute tocmai de angajații lor, cu banul din buzunarul romanului.

Cum se face că marea majoritate a băncilor, voit  falimentare, din România, și aici avem pe lângă BRD, care fie vorba intre noi, ajunge curând pe butuci, la câte contracte de credit făcute ilegal și fraudulos are la activ și o pagubă de 5 milioane de euro, făcute de proprii angajati, Claudiu Cercel, Dana Băjescu, Marius Mazilescu ……și banca Scont, din Brașov,….și banca Transilvania, au fost conduse de ofițeri din fosta securitate, de dinainte de ’89? ……..Se presupune că dumneata, Dragoș Diaconescu, sau dumneata, Dan Voiculescu, dacă ați ajuns pe vremea Împușcatului, la gradul de general, într-o asemenea structură de siguranță a statului, aveți niste merite onorabile aduse  în folosul patriei noastre, care v-a ridicat până la acest grad, in vremea aceea?……De ce tocmai voi sa distrugeți sistemul bancar românesc în fel și chip, să vă deziceți de contribuția buna pentru  statul român, inconjurandu-va de niste nulități sociale ca și acest vicepreședinte al BRD, Claudiu Cercel, care nu se mai trezește la realitate, din narghilele trăgând euforizante THC, mai pe înțelesul tuturor – iarba, de una ca Dana Băjescu, directoare BRD, sucursala Dorobanți, supranumită „dirty Dana”, pentru plăcerile ei in orgiiile sexuale desfășurate în strainatate, de unul ca Marius Mazilescu, dalmațianul penal ce face cămătărie și insolvență ilegală, de care nu este străin nici psihopatul de serviciu Emil Gros și cu niște analfabeti țigani care nu știu, nici măcar să se  semneze: Ion Stan și Mihai Stan…..Așa de rău v-a dezumanizat banul?. …Cu cate guri mâncați?

După cum vedem tagma țigănească este „bine venită” și în lumea bancară, că aduce folos unor nemernici lucrători din BRD, dar și politicului  ……Nu este fugărită numai în campaniile electorale politice, pentru a obține un vot ieftin de la ultimul puradel născut și până la ultimul gabor, uitat de Dumnezeu pe pământ, cu o vârstă matusalemică ….Să ne aducem aminte un exemplu, ….. cand  Mihai Stan a facut inginerii financiare  cu iz penal împreună cu lucratorii BRD, Dana Băjescu și Matius Mazilescu, sub atenta supraveghere a vicepreședintelui Claudiu Cercel, pentru a susține cu bani foarte multi una din campaniile electorale PSD, cu ani în urmă, pentru primarii ….Stan a luat  un credit fraudulos, de la BRD, pentru dezvoltarea unei crescătorii de porci- Suinprod, pe care bineînțeles nu îl mai returnează niciodată și în niciun fel…A ridicat banii de la Dana Băjescu, in sucursala Dorobanți BRD…..Prin niste alte firme fantome, înființate cu doar două – trei zile înainte de către ajutantii lui din Sintești, Mihai Stan a încărcat suma de 3 milioane de euro, bani cash in valize și i-a luat și trecut vama in Ungaria, împreună cu alți acoliți de-ai lui, pentru a se îndrepta într-o țară ca Elveția, reprezintand un adevărat paradis fiscal european Prin asta metodă s-a încercat să se șteargă și urma provenienței banilor și implicarea ilegală a angajaților BRD…..De acolo banii au fost tranzacționați înapoi în România, inventând o corporație ,un contract și banii sunt curati……Cum știm bine că au venit înapoi în țară, în folosul campaniei electorale,  prin firma Vertigo SRL, de care nici acum noi corpul jurnaliștilor din România nu știm mai nimic cu privire la existența ei, ca și companie media. Aici au fost cheltuiți de pesedisti în campaniia lor pentru primarii ….Acest ingenios și ocolit circuit a fost realizat  ca să pară bani curați totali străini și nicio urmă de BRD Romania, vreo firmă românească sau vreo mână de țigan neam cu nou românii să nu se vadă implicate!…..O bună variantă a albirii banilor luați dintr-o bancă din România!

Daca stam un pic și ne gândim de ce respect avem noi, clienți ai băncilor din România, din partea angajatilor oricarei băncii, care ființează la noi, care la început când trebuie sa ne ia banul ne primesc cu brațele deschise, ne apuca lehamitea! ….Să ne aducem aminte momentul când  au descoperit jurnaliștii ce se întâmplă in BRD, începând cu personajull principal și drogangiu Claudiu Cercel, vicepreședinte al acestei bănci și continuând cu Dana Băjescu, Alice Molnac, cumnata lui Băjescu, notara Rodica Balan, aservită familiei  Băjescu,…. punand niște întrebări de bun simt pentru cetățeanul român, client a acestei bănci, cum ar fi: ce sunt cu aceste firme Wilde Rose Metal Alram Servinvest, Suinprod? ….cum de au apărut în peisajul financiar al băncii BRD aceste firme?…. de unde avea garanție Dana Băjescu că firma Wilde Rose Metal va plăti creditul, dovedindu-se că  aceasta este  firmă fantomă și fără niciun suport financiar? …..cum a putut să se asocieze Claudiu Cercel și Dana Băjescu, legând chiar o strânsă prietenie cu doi analfabeți, care nici măcar nu știu să scrie  și au la dosare penale în tribunalele din mai toate orașele patriei noastre dragii, Ion Stan și Mihai Stan?….. al cui o fi scrisul și semnătura din contractele întocmite de dalmațianul penal Marius Mazilescu, pus de Dana Băjescu, sub atenta supraveghere a lui Claudiu Cercel, ca să se ajungă la paguba aceasta de aproape 5 milioane de euro din cadrul BRD?……nici până în ziua de astăzi BRD -Romania nu a dat un comunicat oficial, in care sa dea răspuns la  aceste întrebări ale jurnaliștilor și să asigure clienții acestei  bănci, fie ei acționați SIF sau plătitori de pensii pilon 3, că totul se va rezolva cu bine și nu vor avea nimic de pierdut financiar!…Normal!…..Dacă autoritățile ce ar trebui să vegheze la siguranța statului nostru: DIICOT, Justiție, ANPCPPSR, poliție nu îi interesează de siguranța financiară a bietului cetățean român, atunci de ce ar interesa o bancă privată, cu angajați penali și contabili de APACA, înfrățiți cu tagma țigănească penală a României, siguranța cetățenilor clienți ai respectivei bănci?…..Unde am ajuns că popor!…..Chiar in țara lui Papură Vodă suntem!

In regiunea Oltenia BRD-ul paralel terorizeaza populatia si agentii economici prin avocat Rosulescu VLADIMIR Cosmin si dorector regional Dinu Doru.

După cele expuse mai sus, demonstrând încă odată indolenta totală a acestor instituții menționate, in a veghea la siguranța financiară și economică a țării noastre și a funcționării instituțiilor bancare și nebancare normal într-un stat european, ce sunt protejate de fondul de stat de garantare, adică de banii  poporului nostru, se naște următoarea întrebare: cum facem noi ca cetățeni  să ne protejam și de ce nu, ca să ne cerem și  drepturile bănești, in lumea asta infracțională in care se folosesc bani negri pentru campanii electorale și se realizează contracte păguboase bancare, garantate de fondul bănesc din statul nostru, și de care lucrători ai BRD, Bancorex, Banca Transilvania, Banca de Scont  nu vor da in vecii vecilor socoteală niciunde?….Răspunsul la această întrebare aș dori să fie dat înceapand de la însuși președintele României, Klauss Iohannis și până la ultimul procuror, judecător și polițist din patria noastră dragă!

Florin Badescu