Cu un management defectuos, grupări de afaceriști rău intenționați, cu rădăcini bine infipte in societatea românească, asocierea a tot felul de nulități politice și investiții în mod intenționat păguboase, dar plătite înzecit și înmiit de către romanul de rand prin facturile lunare ce i-au venit prin posta acasă,au asigurat rețeta sigură a dezastrului in energia românească cei din PSD, PNL, ALDE, USR.

Cu o pandemie nesfârșită in prezent și un actual  conflict militar la est de Romania, românii petrec vremuri de scumpiri neașteptat de mari în energie și mai ales la produsele de bază, necesare în fiecare zi.

Pe deasupra decidenții statului român au realizat liberalizarea prețului la energia electrică și termică într-un mod anarhic si păgubuos pentru popor, dar foarte avantajos pentru „samsarii” băieți deștepți ce au făcut afaceri cu statul  Exemple elocvente ca:  Nicolae Buzaianu și liota lui de pungași.

Au de suferit și platformele industriale ale României care riscă să își scadă producția și să își închidă porțile.

Din capul locului, gandidu-ne la siguranța energetică românească, ne punem întrebarea de ce companiile controlate de statul nostru nu au putut în ultimi 32 de ani să pună în funcțiune niciun grup energetic, care să aducă beneficii românilor?….Cum se face că ne bazăm pe investiții private, de unde firmele private ,străine statului nostru își scot profitul din avutul țării și îl îndreaptă către buzunarul lor, și avem tehnologii mai vechi de peste 40 de ani, nefuncționale ….De ce?…. Pentru a asigura rețeta falimentului și drumul sigur către insolvențe pline de ilegalitate, unde companii vitale statului nostru, ca Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt măcelărite financiar de psihopați că Emil Gros și alții că el.

Mai mare rușinea!…Din exportatori zonali am devenit importatori zonali. O banală colonie a ajuns țara noastra!

Care sunt cauzele și responsbili acestei situații din energia românească?

Mai tot timpul guvernanții noștri și-au făcut planuri pe termen scurt, însă o industrie energetică puternică se construiește cu planuri  pe termen lung, in zeci de ani, după spusele analistului in strategii de siguranță energetică Cosmin Păcuraru.

De ce creste prețul la energie in România, in prezent?…. Pentru că cererea este mai mare decât oferta ,iar prețul de import dictează prețul național. ….Iar Romania, cu zestre de resurse demnă de invidiat, a ajuns azi sa importe energie… Peste toate astea lipsa de investiții în energia românească, unde companiile de stat controlează 80 la sută din producție lipsește cu desăvârșire, pentru că ai noștri guvernanți nu vor să mai funcționeze nicio companie patrimoniu românesc si vor să subjuge pe românul de rând, transfornandu-l rob pentru german, austriac și francez.

In ultimii ani Romania a pierdut 25 la sută din puterea de  producție din reaua voință a politicienilor veniți la guvernare. Un exemplu clar ar fi guvernarea Năstase PSD, aservită grupurilor de interese elvețiene și austriece, aduse în țară  de premierul Adrian Năstase și ai lui miniștri din guvern, cu niste firme fictive,  in 2000 – 2001. Li  se ofereau oportunități financiare colosale, smulgând și ultimul ban din mana romanului de rând, care a devenit un simplu importator și de energie electrică și termică, având resurse naturale din plin, din care am fi  produs energie și pentru țările vecine, nu numai pentru noi.

Din 2000 încoace, in Ministerul energiei s-au ținut pe hârtie capacități  care in fapt nu mai puteau să producă, rulând sume de bani, care scriptic mergeau către aceste zone de producție, dar în realitate  intrau în buzunarele șmecherilor care făceau afaceri cu statul. Știm foarte bine de vestitii Nicolae Buzaianu, Radu Boroianu, Calin Popescu Tăriceanu, Dan Ioan Popescu, Elena Udrea și alți ca ei ce afaceri au făcut cu bunurile și resursele statul român.

Revoluția din decembrie ’89 ne-a găsit cu o capacitate de 2.500 MW și un mix energetic demn de invidiat de mai toată Europa. Astăzi harta energetică este total dezechilibrată de guvernanții noștri, in mod voit, de-a lungul anilor.

Cu nevoi de producție în Moldova și în Transilvania, cu o concentrare a producției de energie în Oltenia in centrale nemodernizate la standarde europene, vechi de peste 50 de ani, în ultimi 3 ani am devenit importatori, deși am fi putut juca un rol important pe piata energiei în colțul acesta al Europei, binecuvântat de Dumnezeu.

In prezent avem 8.500 -9000 MWh, la un consum de 9500-10000MWh. In fiecare zi fiind deficit, importăm între 500 și 1000 de MW. Asta arata capacitățile noastre de producție, care sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire in realitate.

Încă de la guvernarea Năstase, încoace, cât și în guvernarea actuală pesedisto -penelista s-a tot propagat minciuna că liberalizarea  prețurilor va scădea costul facturilor.

Liberalizarea nu scade și nu creste prețul la nimic! Liberalizarea prețurilor a scos gunoiul de sub preș. Inclusiv capacitățile de producție dispărute din foile plimbate in ministerul de resort și prin ANRE a fost rodul liberalizării prețurilor.

Proiectele în regenerabile făcute de firmele private, până în 2012: pe bani multi, sunt plătite de noi românii din acel an și până acum,în facturile curente lunare. Și o să mai plătim până în 2027 cu sume colosale, aceste proiecte private în regenerabile ….Că statul român nu a fost în stare de niciun proiect să îl realizeze în energia electrică și termică.

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie energetică, cu peste 200 de hidrocentrale, construite înainte de ’89 trece printr-o perioadă dezastruoasă in 2012, după ce a cazut victimă contractelor cu băieții deștepți:  Nicolae Buzaianu, Radu Boroianu, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Boștină, Anișoara Buzaianu, cumnata șefului mafiei Nicolae Buzaianu și a investițiilor de retehnologizare cu mari probleme tehnice. Există în prezent problema de indisponibilitate a hidroagregatelor, pentru că nu s-a mai făcut mentenanță sau înlocuiri noi tehnologice. Avem ca exemplu centrala Stejarul, din județul Neamț, care funcționează din 1962, și nici până azi nu a fost retehnologizată… Știai d-nule Virgil Popescu de această centrală? Sau daca afli de ea, o dai pe mana unor cămătari in insolvență ca Emil Gros?

Vidraru, altă importantă hidrocentrală de 220 MWh, funcționează de peste 60 de ani și trebuia să fie retehnologizată din 1990. Sunt mari probleme la gurile de fund ale barajului, există pierderi de apă, sistemele hidraulice sunt foarte vechi și le este teamă angajaților teamă să le mai activeze …Ai habar Virgil Popescu de așa ceva?….Sau pe mutește ști acest lucru și  o pregătești hidrocentrala Vidraru pentru insolvență, să o dai pe mana unui canibal economic ca Emil Gros, care prin activitatea lui a distrus economia unei țări?

Până însuși el, Virgil Popescu -ministrul energiei recunoaște că Hidroelectrica a fost o vacă grasă de muls bani pentru bugetul statului…Da, dar și vaca asta mai trebuie sa fie și furajata, nu numai mulsă! …. Adică mai trebuia in societatea asta vitală statului nostru investiții noi și serioase, care sa o susțină, nea Virgile!

Degeaba Virgil Popescu se lauda in fata jurnaliștilor,  că a lansat un program de investiții pe 5 ani in Hidroelectrica…..Noi știm de pe acum că  actualul ministru al energiei Popescu cu liota lui penelista,va investii eforturi mari, dar foarte mari, să ducă în insolvență și grupurile energetice Stejarul, din Bicaz și Vidraru, din Argeș, nu mai vorbesc din nou de Hidroelectrica….Că doar trebuie să trăiască bine și unul ca Emil Gros, jefuitor de firme și companii naționale în activitatea lui de  insolvență.

Tot necazul mare cu înfiltrarea unui nemernic in insolvență ca Emil Gros pentru aceste companii vitale statului român vine din sfera politică. Toți politruci ce au ocupat funcții publice în administrație au adus și asemenea prădători intraspecie,ca Emil Gros… Compania Hidroelectrica de ce ar face excepție de o asemenea nulitate umană ca Emil Gros?

Degeaba actualul ministru Popescu contrazice presa că politicul nu dictează eșecul voit cu asemenea companii vitale statului nostru, obligându-le să intre în insolvență, că adevărul iese la suprafață și îl contrazice  prin numirile pe postul de manager general al Hidroelectrica- Dan Badea, politruc de seamă ALDE, care absolut nicio investiție nouă nu a intreprins, intenționat și la comanda mai marilor lui din partid . Iar sucursalele Hidroelectrica: Cluj, Hațeg, Sebes, Vâlcea au manageri traseiști politici cu activități la limita legii, făcute în companiile pe care le conduc. ….Și toate astea pentru ce făcute?….. Pentru a condamna o astfel de companie energetică la insolvența mioritico-salbatica  a la Emil Gros.

De-a lungul timpului sindicatele din Hidroelectrica, Nuclearelectrica și din termocentrala Mintia au tras semnale de alarmă în presă, in nenumărate rânduri, că actuala conducere a ministerului energiei a premeditat închiderea cat mai repede a acestor companii enumerate mai sus  și azvârlirea lor în insolvență pe mana unor pungași ca Emil Gros și alții că el, pentru a se înlocui producătorii români în energie cu producători străini, ori prin importul de energie din afara țării, ori prin importul de energie din interiorul țării, dar cu capital străin.Cine i-a luat în seamă pe sindicaliști din energie?… S-a dorit cu orice preț  ca nimic sa nu mai fie al nostru!… Exact o colonie sa fim noi românii!….Asta vrea Virgil Popescu și liota Ciucă, penelista, din guvern.

La Nuclearelectrica, grupurile de producție începute înainte de ’89, au nevoie in prezent de retehnologizare.

Cu o cacaiala  de zile mari s-a reușit în ’96, pe timpul guvernării lui Victor Ciorbea, punerea în funcțiune a unității 1 doar. Proiectele in energia nucleară au fost începute încă din 1974, dar știm clar că dezvoltarea unui asemenea program nuclear durează ani, chiar și peste 10 ani.

Așa este! Energia nucleară este una din sursele de energie cu cel mai scăzut cost și care reușește an de an să reducă nivelul de emisii de dioxid de carbon.

In 2026 trebuie unitatea 1 nucleară  sa între într-o lucrare de retubare, care sa ii prelungească durata de viață. Ce programe s-au făcut în acest sens? Despre acest lucru de ce Virgil Popescu- ministru energiei, nu relatează nimic presei …..Sau, tacit, o pregătește pentru insolvență și pe aceasta, să îi mai dea de lucru lui Emil Gros, in a distruge și acest bun energetic național și să-l vândă ca pe un chilipir unor firme străine fantoma, înființate peste noapte?

Am vrea noi presa sa aflăm de ce d-nule Virgil Popescu ai tot incercat sa împiedici, in ăștia 2 ani, inițiativa lui Cosmin Ghiță -director general Nuclearelectrica, de a dezvolta noi capacități de energie nucleară, prin semnarea contractului cu americanii pentru achiziționarea microreactoarelor nucleare modulare, o clasă energetică adusă din zona militară, care ar putea fi dispusă pe întreaga suprafață a României, pentru a compensa sărăcia energetică și care ne-ar ajuta abia peste 10 ani și nu în criza energetică de azi, să mărim capacitatea energetică a României?

Din cele 5 grupuri nuclear -energetice proiectate, doar 2 au fost realizate, la Cernavodă, în ultimi 32 de ani, având promisiuni încă din 2012, că vom avea în finctione grupurile energetice 3 și 4 ….Nici până în ziua de astăzi ele nu există măcar, ce sa mai vorbim de funcționare.

Ce facem d-nule Virgil Popescu cu centralele din Oltenia, care reprezintă la ora actuala baza energetică românească, dar sunt poluante, UE impunând plata certificatelor verzi, pentru consumul de gaz și cărbune, fiind total neconforme cu normele de mediu europene?…..Alți bani de ne cocoșează pe noi românii, dați pe aceste certificate verzi!

Compania de Energie Oltenia a fost o buna supapă de îmbogățire a unor grupări mafiote pesedisto -peneliste din Gorj, care a adus în ultimi ani o pagubă de 680 de milioane de lei din bugetul statului,în ultimi 5 ani, găsite de controlul matale de ministru, nea Virgile, și certificate de Înalta Curte de Casație. Și răscumpărate de bietul român de rând! …..Ce masuri ai luat matale nea Virgile la CEO, descoperind astdel de ilegalități cu bunurile energetice ale statului român din Oltenia?…..Nici una! Bineînțeles pentru a înlesni drumul către Emil Gros și alții că el, in insolvență.

In materie de insolvență, Emil Gros pe ce a pus mâna, s-a ales praful ca și companii și firme in Hunedoara și apoi în toată țara. Este recunoscut in țepe, combinații in afara legii, susținut de ANAF, Ministerul Justiției, BRD, Banca Românească, Bancpost in faliment și distrugere de bunuri ale oricărei firme care a apucat-o in insolvență cu japca, peste 5000 de firme românești, din toate tribunalele țării.

Cum se face că Uniunea Practicienilor din România, in continuare îl au că membru pe această nulitate care niciodată nu a ținut cont de art 7 din Codul de etică a practicienilor din insolvență.

Dar asta este politica, justiția și guvernul României, au nevoie de asemenea gunoaie sociale pentru a-și satisface propriile nevoi de a se înfrupta din avutul statului. Fără acești paraziț și distrugători ai societății ca Emil Gros, nu s-ar putea dărâma bunurile naționale strategice: Hidroelectirca, Nuclearelectrica, …..dar și alte firme,  cum ar fi Marconf SRL, cu in profit demn de invidiat și care asigura mii de locuri de muncă în zona unde funcționa. Si nu s-ar putea mulge banii statului din plin, fara a da socoteală cuiva, dacă na ar avea grijă trepăduși de serviciu ca și Gros. Pentru că la noi in Romania, in niciun fel nu se mai remarcă DNA, DIICOT, Ministerul de Justiție, decât în ilegalități cu duiuma. La cine sa cerem ajutor și dreptate?  ….Și pe deasupra nicio lege nu favorizează pe românul de rând. Tot cadrul legislativ este realizat în favoarea infractorilor și infracțiunilor lor in orice domeniu de activitate  Avem din belșug infractorii la nivel înalt din politică, guvern, administratie, la care se aciuează și scelerați mintali ca Emil Gros, pe post de instrument în jefuirea bunurilor naționale de către cei din politică și guverne.

Panantr-un final trebuie să înțelegem clar că: prima vina in a ajunge românii să plătească facturi cu sume impresionante și energie din import, vine de la Greendil-ul european care a dat dispoziția legală  de a liberaliza preturile in energie de către orice firmă furnizoare sau  care contracta servicii de furnizare, fara a fi în primul rând producătoare.

Această decizie europeană a fost făcută cu premeditare, pentru a favoriza pe băieții deștepți prăduitori sa-i preseze, să îi spaguiasca pe politrucii in funcția de manager a acestor mari companii de stat vitale in domeniul energiei. Să contracteze energie pe care companiile  de stat o produce  în cantitate limitată. S-o contracteze, să o vândă en detail, într-un cuvânt să facă retail in energie. Să ajungă să pună pe butuci companiile producătoare de energie, pentru a le da la un preț de fier vechi elvețienilor, germanilor, francezilor sau irakienilor, de către un incompetent juridic ca Emil Gros.

Tocmai de aceea a ajuns 1MWh de la 400 de lei la 2500 de lei .Este doar șpagă, bijnita, mânărie pura făcută de Nicolae Buzaianu, Radu Boroianu, Calin Popescu Tăriceanu, Dan Ioan Popescu, Virgil Popescu și alții ca ei, ducând firmele producătoare de stat Hidroelectrica și Nuclearelectrica in repetate situații de insolvență, prin băieții deștepți, mai sus amintiți, care efectiv au prăjit în drumul lor tot ce au întâlnit ca bun national strategic in energie cu niste contracte ilegale și fictive. Apoi insolvența a ajuns in lucru pe mana unor psihopați ca Emil Gros, care și-a atribuit în repetate rânduri contracte de insolvență total ilegale, luate cu japca….Iar noi acum suntem buni importatori de energie. O simplă colonie am ajuns!…..Dacă politicienii și guvernați tuturor vremurilor post decembriste nu au mai vrut să avem nicio societate de energie a noastră producătoare și nici siguranță energetică, acum importăm și iar importăm, până vom ajunge sa dispărem că identitate românească.

Florin Badescu