Nici nu știu cu ce sa incep privind distrugerea siguranței energetice in România.
Dar haideți să îndreptăm privirea către una dintre cele mai importante companii hidroenergetice din tara, Hidroelectrica. Cea care a cunoscut și mărirea dar și decăderea.
Hidroelectrica cea mai mare companie de energie, dar considerată și cea mai valoroasă pentru sistemul energetic românesc, după spusele experților europeni, pentru că o treime din energie în România vine din forța apelor.
Spolierea acestei mari societăți a fost ani de zile la indemana unor jucători fara scrupule. Un atentat la siguranța energiei țării, care a adus decădere economică foarte mare, nu numai în domeniul hidroenergiei, dar și în activitatea celorlalte domenii economice Toti românii sunt afectați de furtul din Hidroelectrica, de modul cum este stoarsă compania de decizia unor politicieni care fac jocul unor afaceriști cu planuri bine puse la punct, murdare.
Și acum după ani de zile lucrători din Hidroelectrica, sub protecția anonimatului, susțin: „…..au fost aduse căpușe (adică – băieții deștepți care au stiut să facă afaceri cu această societatea importantă a statului) in compania noastră cu acordul celor din conducerea Hidroelectric”
Din capul locului trebuie să menționăm că nu au fost doar 10 băieți deștepți ce au muls Hidroelectrica, după cum de-a lungul timpului a susținut una dintre cele mai importante instituții, care cică se ocupa de siguranța noastră, DIICOT, ci 487 de „băieții deștepți” cu 487 de contracte ce au păgubit această societate, după spusele angajaților din Hidroelectrica și celor din fondul american de business Franklin Templeton care administrau Fondul Proprietatea, cât și descoperiți de jurnaliști.
Pe vremea comunismului se și construia, acum totul rămâne în a fi trasat doar pe hârtie ceea ce trebuie sa se construiască și să funcționeze pentru bunul mers al domeniului energiei românești. Cât despre paza obiectivelor hidroenergetice, rămase de pe vremea de dinainte de ’89, lipsește cu desăvârșire astăzi. Nici să păzească nu sunt in stare. Paza societății a fost pusă la încercare chiar de jurnaliști, aceștia „sustrăgând” un generator electric din societate, doar pentru a testa vigilența celor de pază. Halal de vigilența lor ….De zeci de ori jurnaliști prin materialele lor scrise și audio video au atras atenția acestui lucru …..Vine vorba răposatului Nicu Ceaușescu: „……ce a construit tata, voi nici măcar nu sunteți în stare să păziți” …Așa și este!
In Hidroelectrica s-a perpetuat o stare de incertitudine prin existența unui consiliu de supraveghere fara niciun un fel de pregătire profesională în domeniul energetic, fără expertiză și experiență, fapt ce a condus compania la colaps în producție.
Uitati ce împărtășește însuși Marius Dan – director relații cu investitorii în Fondul Proprietatea, fond care deține 20 la sută din acțiunile Hidroelectrica, jurnaliștilor.
„Se perpetuează de-a lungul anilor din 2000 încoace consilii de supraveghere, care nu corespund niciunui criteriu profesional, ci altor criterii, cum ar fi cele politice. Nu corespund profilului companiei”.
Conform spuselor lui Marius Dan, s-au făcut până în prezent foarte multe procese de selecție pentru constituirea manageriatului acestei companii, care au costat sute de mii de euro, fara niciun rezultat favorabil pentru societatea Hidroelectrica, ci doar in favoarea băieților deștepți care au făcut afaceri cu această societate, pe care au falimentat-o. La conducerea Hidroelectrica au venit numai politruci ce serveau interesele băieților deștepți. Cel mai bun exemplu îl avem pe Bogdan Badea, un personaj împins la conducerea societății de ALDE.
Cel care l-a promovat pe Badea la conducerea societății este nimeni altul decât Calin Popescu Tăriceanu. Un personaj cheie in afacerile tenebroase ale retehnologizării hidrocentralelor Porțile de Fier 1 și 2, pe vremea când acesta deținea funcția de ministru al industriilor.
Când în 2019, ministrul energiei Toma Petcu, și el deputat ALDE, a fost întrebat pe ce criterii a venit Bogdan Badea ca director al societății Hidroelectrica, a susținut că pe criterii profesionalele. Iar când jurnaliști au remarcat că Bogdan Badea este membru ALDE, ministrul energiei susținea sus și tare: „nu știu de unde susțineți dumneavoastră că este membru al acestui partid? …poate când era ministru secretar de stat ALDE!” ….Pai și asta nu denotă că era venit dintr- un partid politic, numit în ministerul de resort?… Trăiește într-o mare confuzie d-nul ministru al energiei, Toma Petcu, membru și deputat ALDE, nu jurnalisti fac confuzii ….Că mai peste tot in România au fost promovați în scaun de manageri numai politruci aserviți unor grupuri cu interese meschine pentru banului statului și pentru economia națională.
Când același ministru, Toma Petcu, a fost întrebat care au fost până la urmă criteriile de selecție pentru a se forma o conducere a acestei companii, ținând cont că de după anii 2000 au mai fost și oameni bine pregătiți profesional și cu intenții bune și au fost înlăturați, doar după câteva luni de la conducere, pentru a se numi politruci aserviți, ministru energiei Toma Petcu afirma: „nu are nicio relevanță carnetul de partid, …sunt oameni care nu fac parte din niciun partid” ……Dar se înțelege ca sunt și oameni din partid că de …..fara ei nu poate exista traficul de influență ….. „Și eu sunt om politic și nu are nicio legătură cu funcția in minister”, mai afirma d-nul Petcu. Dar întrebarea noastră este cum a ajuns ca să ocupe scaunul de ministru, d-nul Petcu? ….Nu mai umblați cu cioara vopsită d-nule ministru! Ati fost în grațiile d-nului Tăriceanu, pentru că ați fost ascultător și cuminte in partid și de aia ați ajuns mai întâi deputat și apoi mai sus ministrul energiei…..Că doar a știut pe cine pune d-nul Tăriceanu pe scaunul de ministru al energiei, conform intereselor domniei sale și a colegilor masoni Radu Boroianu, nas de cununie, Nicolae Buzaianu, prieten de afaceri vechi și de demult.
Jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul energiei Toma Petcu, cum este posibil sa fie in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica oameni care în CV-ul lor figurau ca free lăncer, editor de televiziune, moderator de televiziune etc ….Ce legătură profesională aveau ei cu domeniul sistemului energetic?…..Iar d-nul ministru Petcu a scaldat-o ca la Ploiești: „…..este nevoie de comunicare cu guvernul și celelalte instituții de aceea fac parte și asemenea categorii profesionale, din afara sistemului energiei, pentru că nu este neapărat nevoie sa fie din domeniul acesta, cei care constituie acest consiliu de supraveghere” ….dar tot dumnealui a întors-o iar ca la la Ploiesti „……criteriul de selecție a fost pe baza cv -lui profesional in domeniul energiei” …..Hilare afirmațiile dumneavoastră d-nule Petcu. Nici dumneavoastră nu știți ce sa mai mințiți! …….Apoi așa este! De la cap se impute pestele. Harababura in capul d-voastră d-nule Petcu, harababura și în Hidroelectrica, Și în domeniul energiei românești…..Asta ca să nu ne mai miram de ce și prețurile la energia electrică au explodat.
In 2012 societatea Hidroelectrica era in colaps, un șoc pentru toată economia românească. Minusuri de miliarde în trezorerie, împrumuturi colosale în bănci, contracte in derulare cu băieții deștepți pentru că ei sa pape banul public, firme parazitare, intrarea în insolvență a fost forțată juridic pentru a salva potențialul economic al societății care îmbogățea pe alții, nu mai pe statul român nu.
Remus Borza a venit la compania Hidroelectrica pe postul de administrator juridic, de unde s-a ales și cu un dosar penal sub acuzația de conflict de interese, dar a putut aduce într-un timp scurt compania pe plus economic
Hidrocentralele Porțile de Fier 1 și 2 furnizează jumătate din energia hidroelectrica la nivel de România. Cel mai mare sistem hidrotehnic este pe Dunăre împărțit cu sârbii, dar partea românească a considerat că trebuie să înceapă retehnologizarea. Un motiv forțat, găsit la îndemână pentru a mulge economiile bănești ale societății Hidroelectrica. O retehnologizare plină de fals și cu „cântec”. Iată ce spune Remus Borza: „nu s-au făcut în baza unei licitații unde există transparenta și competiție ,ci pe sub masă a ajuns sa se facă această operațiune de retehnologizare”
Cristian Popescu – lider de sindicat „Porțile de Fier” știe foarte precis cum s-au realizat aceste operațiuni de retehnologizare, prin cele spuse venind in sprijinul lui Remus Borza.
Iată ce declară acesta: „Victor Ciorbea pleacă din țară într-o vizită protocolară, Ulm Spineanu ii ține locul, iar Calin Popescu Tăriceanu – ministrul industriilor la acea vreme in ’97, îl convinge pe Spineanu sa semneze ca primarul aprobarea pentru începerea lucrărilor de retehnologizare pentru Porțile de Fier 1” ……Și așa vedem cum începe amestecul in atentatul la siguranța energiei românești a d-lui Tăriceanu.
Deși aveam in România companii cu expertiză în domeniul retehnologizării hidrocentralelor s-a preferat la acea vreme, in ’97, o firmă elvețiană care să înceapă lucrările la Porțile de Fier 1. Firma Sulzer Hydro. Aceasta își schimbă denumirea in VA Tech Hydro. Și va fi preluat de grupul austriac Andritz, ….fie vorba între noi, prieteni buni ai domnului Tăriceanu, prin nasul său de cununie Radu Boroianu, la acea vreme ambasador român în Elveția….. Pentru că între prieteni, rude, etc ….se câștigă banul bine din avuția statului.
Iată ce părere are Marius Dan – director relații cu investitorii în Fondul Proprietatea cu privire la începerea lucrărilor de retehnologizare la Porțile de Fier 1: „……nu exista o mare necesitate pentru lucrări de retehnologizare in Porțile de Fier 1 .Noi comparăm acest lucru cu faptul de a-i schimba motorul unei mașini, deși ea are nevoie doar de o presiune pneuri sau de un schimb de ulei.” …. Câtă tevatură s-au făcut dragi români cu o retehnologizare inutilă , ca fără niciun pic de scrupule băieții deștepți sa se înfrupte din banului statului în plin!
Cristian Popescu – lider de sindicat Porțile de Fier susține că: „….ei trebuiau sa vina cu finanțarea și să își recupereze banii prin energie”. Lucru care nici până azi nu s-au întâmplat ….In schimb au pus presiune pe romanul de rand sa plătească facturii cu până la de cinci ori mai scumpe decât în piața energetică europeană….. Și până la urmă unde se duc banii ăștia?…In buzunarul cui?…Al băieților deștepți din energie!
Motivul pentru care s-au dat cu încredințare de către ministrul industriilor la acea vreme Tăriceanu contractul VA TECH, este ca ei sa vina cu credit furnizor, adică vin ei cu banii pentru retehnologizare….Dar iată ce a replicat jurnaliștilor Remus Borza: privind contractul VATech: „In realitate nu s-au întâmplat așa, Hidroelectrica a plătit de la primul sfant până la ultimul, și încă de două ori mai mult, pe o lucrare mult discutabilă și neconformă regulilor tehnice” ……Iar banii aceștia au ajuns în buzunarul băieților deștepți care s-au aciuat pe lângă această companie de stat ca să profite financiar din plin, dar mult din plin și să își descopere propriile firme de spălat banii statului.
După cele expuse până acum, acest păienjeniș țesut in jurul Hidroelectrica: contracte păguboase, căpușe infiltrate de animalele politice, ce au deținut funcții și în guvern și în ministere, doar pentru a mânui cat mai bine banul statului pentru propriul interes, lucrări neconforme cu nevoile reale ale acestei societăți în hidrocentralele patriei noastre și plătite pe bani foarte multi, bani ce au intrat doar in buzunarul băieților deștepți, care au stiut să facă afaceri prospere pentru ei cu statul, ne indică de fapt din ce se compune rețeta dezastrului de care o companie energetică, vitală statului, Hidroelectrica a beneficiat din ’97 încoace.
Iar de acum înainte, dragi români să nu mai căutați motive puerile, cum că energia electrică este mai scumpă in zilele de azi, încât nu mai avem cu ce sa o plătim, doar pentru că din februarie a pornit un conflict militar între vecinii noștri ucraineni și imperiul rus. Ei au treaba lor acolo! …..Incercati să va reamintiți rețeta dezastrului la care, fără voia ei, a fost victimă societatea de stat Hidroelectrica, societate vitală statului nostru, și protestați pentru o normalizare a prețului curentului electric in România, pentru că nu suntem datori să plătim pagubele guvernanților de până acum, servind interesele meschine ale unor pungași de afaceriști și pentru lăsarea în managementul acestei companii a unor oameni cu suflet și profesionalism!
Florin Badescu