Creionată în birourile de la Bruxelles, viziunea Uniunii Europene de îmbunătățire a vieții locuitorilor din regiunile sărace de pe teritoriul țărilor membre nu a creat suficienți anticorpi pentru a rezista oligarhilor locali. România este „expertă” în risipirea banilor alocați la începutul fiecărui exercițiu multianual, cauzele fiind, de cele mai multe ori, de ordin subiectiv și într-o simbioză totală cu dorința de înavuțire rapidă, bazată pe sistemul de „prietenii” și aplicată cu mult „succes” în spatele ușilor închise.

Un astfel de caz este el al proiectului „Dolj – Montana: Pași comuni pentru o mai bună conectivitate”, pentru care, în iulie 2018, Consiliul Județean Dolj, în calitate de beneficiar-lider, și Agenția pentru Infrastructură Rutieră din Bulgaria, în calitate de beneficiar 2, au semnat un contract de finanțare în valoare totală de peste 7 milioane de euro, banii fiind asigurați prin Programul INTERREG V-A România – Bulgaria.

Proiectul a avut drept scop modernizarea a 2 drumuri din România și Bulgaria, în județul Dolj fiind vizat drumul DJ561B Segarcea (DJ 161) – Zăval (DN55A), tronsonul de 12 km cuprins între localitățile Valea Stanciului și Padea, iar pentru beneficiarul bulgar fiind vizată modernizarea drumului II-81 Kostinbrad-Berkovitsa-Montana, pe o lungime de 7,71 km.

La 4 ani de la obținerea finanțării și cu 5 luni înainte de data de finalizare a proiectui, în timp ce vecinii de la sud de Dunăre au finalizat modernizarea drumului asumat, pe tronsonul aflat în responsabilitatea Consiliului Județean Dolj nu s-a turnat nici măcar un metru de asfalt. Întârzierile acumulate indică că fondurile europene accesate urmează a fi dezangajate, responsabili pentru această situație fiind beneficiarul finanțării, constructorul și supervizorul, toți 3 alcătuind un grup bine-închegat, reprezentat de președintele CJ Dolj, Cosmin-Dorin VASILE, omul de afaceri Claudiu POSTOLACHE și inginerul Cezar-Răzvan ROMANESCU. Ultimii doi au deja probleme penale în ceea ce privește gestionarea banilor europeni. La o simplă căutare pe Google a numelui Claudiu Postolache, orice persoană minim interesată poate afla că, în anul 2019, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe respectivul om de afaceri la o pedeapsă de un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.

Deși condamnat fiind, Claudiu Postolache nu a renunțat la accesarea banilor europeni și, prin intermediul unui interpus pe nume Nicolae Preda și al tatălui său, Constantin Postolache, controlează un grup de firme printre care se află STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL, abonată la proiectele finanțate din fonduri europene și implementate de către Consiliul Județean Dolj, beneficiind de minim 40 milioane de euro alocate pentru modernizarea a 3 astfel de drumuri județene (DJ 552 Craiova-Cetate, DJ 561 A Giurgița-Moțăței-tronson 2 și DJ 561B Segarcea-Zăval-tronson 2).

În condițiile în care, în anul 2019, veniturile firmei erau de sub 1 milion de lei, relațiile contractuale derulate cu CJ Dolj au generat o explozie a cifrei de afaceri pe care o înregistrează STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL (dar nu și a profitului, implicit taxelor ce ar trebui plătite pentru acesta), fiind încasată și direcționată către societatea-mamă – MINERALPORT SRL – o sumă de peste 83 milioane de lei în anul 2021. Revenind la proiectul „Dolj – Montana: Pași comuni pentru o mai bună conectivitate”, potrivit SEAP, cu mai bine de 20 de luni în urmă, întinse pe o perioadă calendaristică de 3 ani de zile, CJ Dolj a semnat cu  STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL contractul nr. 64/10.09.2020, pentru o sumă de 26.826.286,45 lei, termenul de finalizare fiind de 12 luni, firma având obligația de a executa 1 km de drum în fiecare lună contractuală.

În aceeași perioadă, pentru supervizarea lucrărilor, CJ Dolj a atribuit și contractul nr. 58/29.07.2020, în valoare de 378.000 lei, către o asociere condusă de firma TECHNO VISION CONSULTING SRL București, controlată de un alt personaj suspect de trucarea fondurilor europene, Cezar-Răzvan ROMANESCU, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în dosarul „Water Park” al Primăriei Craiova. Astfel, cu un constructor reprezentat de către un condamnat definitiv precum Claudiu POSTOLACHE și cu un supervizor suspect pentru același gen de fapte precum Cezar-Răzvan ROMANESCU, grupul a căpătat contur prin implicarea lui Cosmin-Dorin VASILE, în pixul acestuia stând partea financiară, fapt pentru care omul de afaceri a ajuns la performanța de a încasa bani prin simplul fapt de a face…absolut nimic, termenele și obligațiile contractuale fiind simple povești, la fel ca și povara cetățenilor din localitățile în care firmele lui Claudiu Postolache „execută” lucrări.

 

De altfel, STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL s-a remarcat printr-un mecanism simplu în: obține contractele, solicită și primește pe repede-nainte bani să achiziționeze materiale (care, însă, nu ajung niciodată la termen în teren), mimează că începe lucrările (sparge drumurile), abandonează șantierele pentru ca, ulterior, în baza întârzierilor generate chiar de incapacitatea firmei, să ceară și să primească suplimentări ale contractelor sub pretextul scumpirilor prețurilor materialelor, „uitând” atât el, cât și Cosmin-Dorin VASILE sau Cezar-Răzvan ROMANESCU, că lucrările la drumuri ar cam fi trebuit să fie terminate deja, contractele fiind prelungite succesiv pentru motive ce par a fi…fictive.

Deși lucrările începute în septembrie 2020 pentru modernizarea celor 12 km trebuiau finalizate în 12 luni de zile, astăzi, întregul drum reprezintă un șantier abandonat și arată ca după bombardament, fără a se fi turnat măcar un metru de asfalt (!!!), fiind mai mult decât evident că milioanele primite de STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL încă din 2020 nu au fost utilizate conform scopului pentru care au fost acordate, fiind, cel mai probabil, utilizate conform intereselor personale sau de grup ale lui Claudiu POSTOLACHE. Pe modelul patentat în ultimii 15 ani cu diverse firme și firmulițe, nu ar fi exclus ca omul de afaceri să descopere că proiectele nu mai sunt rentabile și să înceapă procedurile de falimentare a STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL, oricum tot capitalul financiar și bunurile aparțin firmei-mamă – MINERALPORT SRL (ale cărei utilaje mai ajung, rareori, prin șantier, deși n-a participat la nicio licitație). Astfel, sub ochii instituțiilor de aplicare a legii (adormite sau complice), Claudiu POSTOLACHE va rămâne cu banii, administratorul oficial al STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL, Nicolae PREDA, va rămâne cu răspunderea în fața legii și CJ Dolj va rămâne fără bani, fără drum, dar cu hârtii care arată că proiectul e în regulă!

De altfel, apropiați ai lui Nicolae PREDA susțin că acesta se cam teme de ingineriile făcute de Claudiu Postolache sub semnătura sa, reclamând că, deși figurează drept administrator al unei firme cu venituri de milioane de euro, beneficiile financiare proprii sunt de doar câteva mii de lei pe lună și că locuiește de mai bine de 20 de ani în același apartament din Balș, departe de investițiile luxuriante ale lui Claudiu Postolache, precum Vila DAPHNA de pe malul Dunării din Orșova – Mehedinți, achiziționată la sfârșitul lui 2020, cam pentru aceeași valoare cu sumele primite de la CJ Dolj (poate are cineva curiozitatea să meargă pe urma banilor ce ar fi trebuit să se regăsească în lucrările de la drumul dintre localitățile Valea Stanciului și Padea). Vorbind de urma banilor, stadiul contractului arată că pe Cosmin-Dorin VASILE nu îl deranjează că a dat, cu aproape 2 ani de zile în urmă, câteva milioane bune și că din acei bani nu se vede nimic! Așa cum din acei bani nu se mai vede nimic, la fel și în declarația acestuia de avere din iunie 2021, la capitolul „Datorii”, nu se mai vede nimic!

Comparând declarația de avere din 2021 cu cea din 2020, se observă că, Cosmin-Dorin VASILE, împreună cu soția acestuia, Laura-Alina VASILE, a returnat datorii în cuantum de 446.000 lei și a majorat valoarea unui cont de investiții cu suma de 18.710 lei, în condițiile în care veniturile totale oficiale ale acestora au fost în sumă de 280.632 lei, fiind astfel o diferență nejustificată conform celor 2 declarații, în cuantum de aproximativ 184.078 lei, între averea dobândită și veniturile realizate de respectivul decizional, Agenția Națională de Integritate fiind una dintre instituțiile care par că dorm.

Astfel, începând cu finalul anului 2020 și cu fluxul de capital dinspre CJ Dolj către firmele controlate de Claudiu Postolache, toată lumea a prosperat, mai puțin drumurile și cetățenii care ar trebui să beneficieze de acestea, obiectivul de modernizare a DJ 561B fiind un exemplu de „AȘA NU”!

În concluzie, vă întrebați ce relevanță are condamnarea lui Claudiu Postolache? Simplu: fiind vorba de fonduri europene, sub sancțiunea excluderii de la licitație, legislația în vigoare interzice ca persoane cu un astfel de statut să asigure reprezentarea operatorilor conctractați în implementarea proiectelor.

Având în vedere că STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL este controlată și reprezentată de Claudiu POSTOLACHE, CJ Dolj avea obligația să descalifice de la licitație această firmă. Dar Cosmin – Dorin VASILE probabil că nu a știut. În continuare nu știe. Și consideră normal să lase banii europeni pe mâna unei persoane care a dovedit că știe cum să îi „manevreze”. În cazul acestui proiect, descalificarea STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL ar fi avut drept rezultat atribuirea contractului către firma clasată pe locul 2 în cadrul procedurii de licitație (prejudiciată astfel de obținerea unui contract de peste 26 milioane lei!). Astfel, finalizarea contractului (conform obligațiilor din caietul de sarcini) și asigurarea unei infrastructuri potrivite pentru cetățeni pot fi considerate aspecte neîndeplinite. În schimbul satisfacerii intereselor financiare ale celor implicați. Adică ale unor șmecheri. Șmecherii pe bani publici!!! Alo, instituţiile statului român, se aude pe undeva?

Ziarul liga dreptatii