Cand  mă pregăteam  să  spun opiniei publice ce necazuri a îndurat și ce lupte are de dat poporul român, deși țara si statul său, chipurile, aparțin unei noi lumi, celei civilizate, fiind recunoscută poziția strategică de către NATO si UE, tocmai a apărut o știre in mass-media care aduce in discutie tocmai fariseismul si viclenia unor functionari, cu grade sau fără grade (bănuieli legitime) care încearcă să perie poporul român si să-i aducă in dar laude si recunoștință pentru contribuția sa la întărirea democrației, a statului de drept, acum, in contextul celor  25 ani de parteneriat cu SUA, România fiind considerată aliatul cel mai apropiat si capabil al NATO.

Si toate acestea sunt regăsite in scrisoarea deschisă redactată, chipurile, de foștii ambasadori ai SUA adresată poporului român, scrisoare care ridică justificate semne de întrebare și mirare pentru că oricărui cunoscător al politicii noastre românești din ultimii ani (până și țăranul de la Poplaca din Vale!), de după Revoluția din decembrie 1989, numai consideră că avem o societate normală din cauza unui stat de clan.

Cu alte cuvinte, lumea se întreabă si se miră in același timp dacă scrisoarea nu este o făcătură a celor care sunt in politică si în mafia ce domină astăzi (si dintotdeauna de după Revoluția din decembrie 1989) societatea romanească și au trăit doar cu gândul la bunăstarea lor si nicidecum a poporului român.

Toate aceste împrejurări fericite pentru poporul român relatate in scrisoarea foștilor ambasadori ai SUA ce este publică prin mass media, dacă luăm doar contextul general al mențiunilor măgulitoare din acest act (n.r. scrisoare) fără precedent, cum i se spune de fapt, nu fac decât să fie un subiect de comentariu din partea tuturor acelora care încă se mai numesc oameni simpli din marea majoritate a unui popor.

Numai că toate acele fraze ce amintesc că in Romania se respectă drepturile Omului si că democrația și statul de drept sunt un exemplu pentru multe alte țări si popoare, fie ele si din afara NATO si UE, este in opinia multor oameni cu ratiunea Omului fără interese, moral, vertical, credincios si cu simțul dreptății, o minciună, o blasfemie.

Cum poți să spui că ai un stat de drept când dosarele Revoluției române nu au fost finalizate de cca 30 ani?!

Cum poți să spui că ai un stat de drept când dosarele mineriadelor din anii ’90 nu au fost  finalizate?!

Cum poti spune ca ai un stat de drept cand dosarul represiunii, total disproportionate, din 10 august 2018 a fost inchis iar premierul de atunci, Paul Stanescu nici macar nu a fost audiat?

Aceste împrejurări au demonstrat inexistenta unui stat de drept in România și au prevestit anii grei pe care incă îi ducem sub mafia cu rădăcini la Moscova! Cum poți să spui că ai stat de drept si democrația când s-au furat fabricile si uzinele de chiar rușii veniți in Romania cu scopul cotropirii acestei țări prin aceste metode?!

Astăzi, mass-media (ProTV, Romania te iubesc – filiera rusească), si nicidecum statul roman, s-a mobilizat pentru demascarea abuzurilor și corupției din privatizarea uzinelor si fabricilor din domeniul siderurgic si al petrolului.

Cum să spui că ai stat de drept când Justiția funcționează după regulile unui clan, iar faptele abuzive si de coruptie ale magistraților nu sunt pedepsite?!

Mai mult, Curtea Constituțională a României a distrus practic orice posibilitate de a fi sancționați nu numai magistrații, ci si politicienii si funcționarii statului din diverse instituții, considerând că protocoalele si probele furnizate de SRI in combinatia instituțională cu Parchetul, nu pot fi fundamentul luptei anticorupție in văzul tuturor, inclusiv al reprezentanților instituțiilor europene si NATO/SUA. Scopul fiind distrugerea luptei anticorupție pentru liniștea si bunăstarea infractorilor români… de lux! Reamintim că pe baza deciziilor CCR cele mai multe dosare privind infractorii de lux au fost clasate sau au fost achitati cu daune plătite de… poporul român.

De la preluarea Puterii de către „Guvernul meu”, se tot zbate leul (oamenii Puteri si magistrații!) în cușcă pentru a-si găsi rezolvarea amiabilă și în dezacord cu principiile statului de drept, in cazul in care ei ar săvârși fapte nelegale si, desigur, ar trebui anchetați și condamanți.

In acest scop, s-a desființat SIIJ si se clădește o nouă instituție similară prin desemnarea unor procurori pe sprânceana…  infractorilor de toate culorile politice si a celorlalți atotputernici si independenți, magistrați.

In contextul acesta o serie de asociații ale magistraților au incitat autoritățile si funcționarii săi să nu respecte recomandările Comisiei de la Veneția care, cu rațiunea unui organism democratic, a recomandat ca DNA si DIICOT sa fie responsabile pentru anchetarea faptelor de coruptie ale magistraților, în special, și nicidecum un SRL constituit după placul si asemănarea unor infractori.

In aceste împrejurări, ONG Liga Dreptății Impotriva corupției și Abuzurilor din România a sesizat CSM si pe Președintele României, dar deocamdată nu s-a intamplat nimic si magistratii respectivi inca functionează in institutiile lor.

Numai vorbim de faptul că ONG Liga Dreptății Impotriva Corupției și Abuzurilor din Romania a sesizat CSM si pe Președintele României pentru că aceleași  asociații de magistrați au fost cele care au criticat Președintele Moldovei pentru măsurile legale luate împotriva Procurorului General al tării acuzat de coruptie, faptă de imixtiune in treburile altei țării, ceea ce înseamnă depășirea atribuțiilor de magistrat ale făptuitorilor.

Cum să spui că România este stat de drept si democratic când faci legi pentru a acorda profesia de magistrat, avocat sau notar, luand atribuțiile Ministerului Educației (dacă luăm doar profesiile juridice!)?!

In acest context trebuie să precizez că au fost reprimati avocații din Baroul constituit in baza unei hotarari judecatoresti de către numitul Pompiliu Bota, considerându-se că un anumit Barou de avocați are dreptul la exercitarea profesiei, desi acesta nu are acte de infiintare, dar are parcursul din perioada comunistă.

Cum să spui că România este stat de drept si democratic când faci legi pentru a acorda drepturi discriminatorii (salarii si pensii speciale) unor categorii de politicieni/functionari si magistrați?!

Cum să spui că România este stat de drept si democratic cand se acordă fariseilor si fudulilor grade de general, fără a fi militar de carieră, dar si doctor in stiinte prin plagiat?!

Unii dintre magistrați s-au dovedit astfel un aliat al celor care au obtinut toate aceste onoruri nemeritate.

Cu alte cuvinte, nu dorim scandal pentru a afla adevărul, a aplica prevederile legale si, in consecință, a-i pedepsi pe cei vinovați pentru că nu mai putem avea stabilitate politică, si nu numai!

Cum să spui că România este stat de drept si democratic cand libertatea de exprimare este ingradită de statul roman prin instantele de judecată?! In acest sens se pot  exemplifica multe din pedepsele aplicate unor publicatii.

George Coșbuc: „Cântăm libertatea şi numele sfânt Al ţării străvechi şi-al acestui pământ!/ Iubirii de neam, ce de-a pururi ne-a fost/ O pavăză-n lupte şi-n pace-adăpost/ Cântămu-i supremul ei cântec”

Marin TULUS

 

Demers fără precedent în ultimii 25 de ani. Toți foștii ambasadori ai SUA în România susțin, într-o scrisoare deschisă transmisă către români, că “Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa”.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă a foştilor ambasadori SUA în România adresată românilor:

“Dragi prieteni români,

Atunci când a prezentat strategia de politică externă a Statelor Unite, Președintele Biden a subliniat că ”Alianțele Americii sunt cel mai mare atu al nostru”. Nicicând acest lucru nu a fost mai evident decât acum, când lumea se confruntă cu cel mai complex set de provocări geopolitice de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În calitatea noastră de ambasadori, am avut privilegiul de a contribui la construirea uneia dintre cele mai solide alianțe ale SUA, într-o regiune-cheie a Europei: Parteneriatul Strategic cu România, care aniversează acum 25 de ani de existență. România este astăzi unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est.

Țara dumneavoastră oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări. România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susținerea acestor principii comune la nivel regional și global. După cum este binecunoscut, democrația nu poate exista în absența statului de drept, a responsabilității politice sau a unor instituții naționale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăți democratice reziliente, cât și pentru a uneia prospere, puternice și competitive.

Acum, când invazia Rusiei amenință nu doar securitatea transatlantică, ci chiar fundamentele ordinii globale, România a răspuns pe măsură acestei provocări, devenind un furnizor esențial de asistență civilă și militară pentru Ucraina. Totodată, România a asigurat adăpostul și tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni și a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale.

România are un rol decisiv în apărarea și întărirea Flancului Estic al NATO, precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre. Parteneriatul nostru de succes în domeniul securității include găzduirea de forțe americane și de facilități-cheie, precum sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore. Angajamentul ferm al României față de principiul apărării comune a fost recent din nou evidențiat de decizia de creștere a cheltuielilor naționale pentru apărare la 2,5% din PIB, care vă poziționează drept unul dintre contributorii majori la bugetul NATO. Pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică.

În mod complementar, o prezență militară americană robustă în România ar contribui la asigurarea celui mai înalt nivel de apărare și descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic al NATO. Decizia, luată la recentul Summit al Alianței de la Madrid, de poziționare a unei brigăzi rotative suplimentare în România reprezintă un pas substanțial în direcția cea bună. Pe parcursul a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic în 1997, România s-a dovedit a fi un aliat de încredere și un prieten adevărat. De-a lungul timpului, peste 30.000 de militari români au luptat alături de forțele americane în unele dintre cele mai dificile teatre de operații din lume.

România și-a demonstrat hotărârea și calitățile de lider pe subiecte critice precum energia și schimbările climatice, siguranța rețelelor 5G și securitatea cibernetică. A fost un campion al promovării cooperării, securității și dezvoltării la nivel regional, prin formate precum Inițiativa Celor Trei Mări sau București 9. Deși nivelul cooperării economice bilaterale a crescut în mod constant, apreciem că acesta nu și-a atins încă adevăratul potențial. Sunt necesare eforturi și spirit de inițiativă de ambele părți pentru a crește volumul comerțului și investițiilor și pentru a valorifica avantajele remarcabile ale României ca membru al Uniunii Europene, centru economic regional în plină ascensiune și verigă puternică în lanțuri internaționale de aprovizionare sigure. Companiile și specialiștii români au multe de oferit pieței americane. Mai mulți investitori americani ar trebui încurajați să descopere România.

Energia a devenit una dintre dimensiunile principale ale Parteneriatului Strategic SUA-România și unul dintre principalele sale motoare de dezvoltare. Mixul energetic diversificat, resursele proprii și profilul regional fac din România un partener natural al SUA într-un sector cu valoare deopotrivă economică și strategică. Cooperarea româno-americană poate aduce o contribuție decisivă la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare, aspect critic pentru securitatea energetică a Europei. Viziunea și leadership-ul țării dumneavoastră în abordarea dublei provocări a securității energetice și tranziției verzi se regăsesc în proiecte precum instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România. Schimburile educaționale și proiectele comune de cercetare sunt esențiale pentru un parteneriat orientat către viitor.

Programul Fulbright rămâne pilonul central al cooperării bilaterale în domeniul academic, dar mult mai mult poate și trebuie făcut pentru a aduce laolaltă incredibilele resurse de inteligență, talent și creativitate ale popoarelor noastre. Universitățile și institutele de cercetare din România trebuie încurajate și susținute să dezvolte parteneriate pe termen lung cu instituțiile similare din SUA. Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri.

Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes. Amploarea și profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidență atât compatibilitatea dintre țările noastre, precum și beneficiile reciproce pentru SUA și România. În același timp, considerăm că Parteneriatul a ajutat la construirea unei Românii puternice și prospere. Iar această Românie puternică și prosperă s-a dovedit a fi vitală pentru asigurarea securității, valorilor democratice și dezvoltării economice sustenabile în întreg spațiul transatlantic.

Cu această imagine în față vă transmitem, dragi prieteni români, felicitări din toată inima cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și ne exprimăm speranța că veți continua să demonstrați leadership, curaj și viziune și că veți găsi întotdeauna noi căi de a dezvolta prietenia și cooperarea dintre marile noastre națiuni. Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite!

Cu prietenie, Alfred H. Moses Ambasador al SUA în România 1994-1997 | James Carew Rosapepe Ambasador al SUA în România 1997-2001 | Michael E. Guest Ambasador al SUA în România 2001-2004 | Jack Dyer Crouch II Ambasador al SUA în România 2004-2005 | Nicholas F. Taubman Ambasador al SUA în România 2005-2008 | Mark Gitenstein Ambasador al SUA în România 2009-2012 | Hans G. Klemm Ambasador al SUA în România 2015-2019 | Adrian Zuckerman Ambasador al SUA în România 2019-2021″.