Despre deputatul Ionuț-Adrian Chesnoiu, actualul ministru al Agriculturii, se speculează de ceva vreme că ar ține ascuns, departe de ochii iscoditori ai presei, un mare schelet în fișetul personal.Speculațiile la adresa politicianului ar fi alimentate și de faptul că trecutul social-democratului este oarecum învăluit în mare mister. Deputatul Chesnoiu este acuzat că ar proveni din rândurile fostei Direcții Doi și-un sfert, în prezent Direcția Generală de Protecție Internă, o structură subordonată Ministerului Afacerilor Interne (MAI). De asemenea, este de neînțeles de ce deputatul Chesnoiu a rezistat numai șase ani în structuriile MAI, în condițiile în care acesta are o pregătire intensă în domeniu. Parlamentarul Chesnoiu este absolventul unei instituții de învățământ cu specific din Ploiești, ce aparține MAI, Liceul ,,Constantin Brâncoveanu”, dar și absolventul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București. Potrivit propriului CV depus la Camera Deputaților, Ionuț-Adrian Chesnoiu a activat în perioada 2005-2011 ca ofițer specialist în cadrul MAI, la Investigarea fraudelor cu fonduri europene. Tot din același CV aflăm că în 2012, Ionuț-Adrian Chesnoiu renunță la cariera de polițist pentru a activa în mediul privat, la o societate comercială. Însă informațiile provenite din această zonă induc ideea că polițistul Chesnoiu n-ar fi părăsit structurile MAI chiar de bună voie. Dar să nu anticipăm!

Cu toate că deputatul Chesnoiu a omis să treacă în CV denumirea și obiectul de activitate al firmei în care a activat imediat după plecarea din MAI, investigatorii ,,Liga Dreptății” au reușit totuși să dezlege misterul. Societatea în cauză, cu sediul social în București, se cheamă ART & YANNY CLUB SRL și a fost înființată în 2003. Inițial firma purtase denumirea de SC SHARON BEAUTY SALON SRL. Din statutul societății reiese că firma ART & YANNY CLUB SRL prestează în zona codului CAEN 9602, adică se ocupă cu coafura și alte activități de înfrumusețare. În condițiile date, cam ce fel de consultanță juridică ar fi putut să le ofere marele specialist în devoalarea fraudelor cu fonduri europene coafezelor, manichiuristelor și pedichiuristelor de la firma ART & YANNY CLUB SRL? Pentru aceste servicii, ex-polițistul Chesnoiu ar fi încasat zero lei de la firmă, acesta mulțumindu-se doar cu achitarea obligațiilor către stat, sume calculate și virate de firma ART & YANNY CLUB SRL la bugetul consolidat al statului. Așadar, din datele expuse, reiese că șomerului Chesnoiu i s-ar fi făcut de fapt un favor prin această angajare. Însă care a fost miza acestui serviciu ? E greu de spus. Cum tot așa de greu este să luăm de bună ipoteza că fostul specialist de la fraudele cu fonduri europene ar fi renunțat la o carieră strălucită în MAI doar de dragul de a oferi consultanță juridică unui salon de înfrumusețare din București. Iar lucrurile par și mai complicate, atâta timp cât angajarea ex-polițistului Chesnoiu la societatea ART & YANNY CLUB SRL ar fi fost dispusă de Ariton Stan, un controversat om de afaceri din București. În 2011, numele patronului de la firma ART & YANNY CLUB SRL figurează în scandalul Grupului UTI, alături de cel al lui Ion Obloja, capul grupului infracțional. Potrivit procurorilor DIICOT, din acest grup făceau parte persoane ce dețineau calitatea de administratori în diverse societăți comerciale, în scopul fraudării statului, prin emiterea unor facturi fiscale ce atestau relații comerciale fictive, în baza cărora erau retrase ulterior sume importante de bani din fondurile unor societăți aflate în insolvență sau erau solicitate rambursări ilegale de TVA. Potrivit DIICOT, prejudiciul în acest dosar s-ar fi ridicat la suma de 21.099.858 lei. În acest context, colaborarea dintre ex-polițistul Chesnoiu și patronul de la ART & YANNY CLUB SRL devine una extrem de interesantă. Să nu fi avut habar specialistul în fraude cu cine se-ncurcă? Greu de spus, mai ales în condițiile în care cei doi împart, în perioada 2012-2013, acționariatul într-o altă firmă din București, în SC GREEN SOLUTION MIRODENIA SRL. De ce n-a recunoscut deputatul Chesnoiu, prin toate CV-urile depuse (la camera deputaților, la minister), că a fost acționar în firma SC GREEN SOLUTION MIRODENIA SRL? În perioada 2015-2017, ministrul Agriculturi a mai fost acționar într-o altă firmă, calitate care de asemenea nu a fost menționată în CV.

De ce oare? Firma KES OIL CONSULTING SRL a fost înființată chiar de fostul polițist de la DGPI, alături de tatăl acestuia, Ion Chesnoiu. Cu sediul social în municipiul Caracal, firma era mare furnizoare de consultanță în management. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a declarat că în 2016 a activat într-o altă societate cu răspundere limitată din București. Nimic mai fals! În perioada respectivă, ex-polițistul Chesnoiu a activat doar la firma din Caracal, de unde primea un salariu net lunar în valoare de 2500 lei. În 2017, după numirea în funcția de director la cabinetul unui secretar de stat din MADR, ex-polițistul Chesnoiu renunță la acțiunile din firma KES OIL CONSULTING SRL, iar în locul acestuia este adus Petrică Deneva din București, adică omul de încredere al lui Ariton Stan, patronul de la ART & YANNY CLUB SRL. Tot atunci, sediului social al societății din Caracal este mutat în comuna Stoenești, județul Olt, pe strada Principală nr. 112. De asemenea, la Registrul Comerțului este schimbată și denumirea firmei, din KES OIL CONSULTING SRL în SC SYA OIL CONSULTING SRL. Potrivit noului statut, SYA OIL CONSULTING SRL, de la consultanța în management, trece pe fabricarea săpunurilor, detergenților și a produselor de întreținere. În 10 aprilie 2020, Ariton Stan, patronul de la ART & YANNY CLUB SRL, cade în filtrul polițiștilor de la SICE Călărași în timp ce transporta, fără documente legale, 8.900 de recipiente cu produse dezinfectante, cantitate ce figura ca produsă de firma SYA OIL CONSULTING SRL la sediul din localitatea Stoenești, județul Olt. Numai că firma în cauză nu dispune de o linie de producție în acest sens. Dar cu acest subiect vom reveni într-un articol separat! Până atunci, tragem nădejdea că actualul ministru al Agriculturii va lămuri aceste aspecte controversate din CV-ul său. Cu Ionuț-Adrian Chesnoiu la cârma MADR, se pare că soarta agriculturii din România nu a încăput deloc pe mâini bune, mai ales în contextul conflictului din Ucraina și a exploziei prețurilor. Agricultura poate salva România. Însă acapararea acestui important minister de către ,,băieții deștepți” nu sună deloc bine! De aceea, DEMISIA, tovarășe Chesnoiu!!!

Ziarul liga dreptatii