Principiul justiţiei din Olt: vinovată este dreptatea!

Nu spunem cuvinte mari, dacă subliniem faptul că speța MARCONF poate fi predată în toate manualele de corupție instituțională. Acest caz nu este unul fericit, ci unul trist, deoarece o societate, care avea peste 300 de angajați  în 2012, a ajuns pe butuci, în urma unor jocuri de culise puse la cale de o gașcă alcătuită din politicieni, funcționari publici și angajați din justiție. Și pentru ca toate acestea să fie posibile, evident că era mare nevoie de un climat favorabil genului acesta de acțiuni criminale. Fermentul a fost că cei din județul Olt au votat mai mereu un singur partid, fapt care a făcut ca lucrurile să  meargă din rău în mai rău în acest colț de țară. Iar inevitabilul s-a produs deoarece puterea politică i-a corupt și i-a făcut pe unii să se considere un fel de zei locali, atotputernici și eterni. Zeificarea puterii locale a dus însă la pierderea drepturilor și libertăților individuale în fapt și la instaurarea dictaturilor locale. Când în fruntea comunităţii şe aşează oameni de nimic ticăţoşii mişună peste tot. Așa să fie? Iată paradigma! Poate statul să-și facă simțită prezența și să instaureze domnia legii până în cele mai îndepărtate cătune din această țară? Realitatea de zi cu zi ne dovedește contrariul. Județele patriei au ajuns un fel de feude la mâna baronilor loc!ali. Nicio instituție descentralizată, care reprezintă statul în teritoriu, (Poliție, Mediu, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, OPC, ISU, DSVSA, ANAF, etc.) nu riscă să deranjeze aceste forțe locale. În aceste condiții, lupta dintre simplul cetățean și respectivele forțe a devenit una total disproporționată, inegală. Justiția, ultimul bastion al democrației din România, încă nu a demonstrat că este atât de imparțială și independentă pe cât pretinde. Și uite așa, statul, din slab, a devenit și mai slab! În niciun scenariu și în niciun sondaj de opinie, statul nu apare ca vector de încredere. Ce este de făcut?

 

Cazul MARCONF

În 2012, urmare a unui Raport de Inspecție Fiscală (RIF) mincinos întocmit de inspectorii ANAF OLT, firma MARCONF solicita Tribunalului Olt intrarea în insolvență. Falimentarea societății MARCON fusese pusă la cale de factori de decizie din PSD OLT (baronul Oprescu și ex-ministrul Darius Vâlcov), organizație care desemnase și conducerea Finanțelor din Olt. În instanță, prin mijloace dolosive, dosarul MARCONF avea să ajungă pe mâna unei firme de insolvență controlată de Emil Gros, omul fostului șef de la Interne, Vasile Blaga, prietenul lui Darius Vâlcov. Au urmat apoi șapte ani de dezastru pentru societatea MARCONF. Firma EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București n-a avut alt scop decât lichidarea  societății MARCONF, ci nu salvarea acesteia de la faliment, chiar dacă patrimoniul MARCONF valorează peste 50 de milioane de euro, iar debitele firmei abia ating pragul de 5 milioane de euro. Într-o pemanentă luptă cu o instanță ostilă, acționarii MARCONF au reușit totuși în 2019 să pună lucrurile cap la cap și să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina cu privire la mai multe infracțiuni comise împotriva societății MARCONF, fapte comise chiar de reprezentanta firmei de insolvență EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București. Toate aceste infracțiuni aveau să facă obiectul dosarului penal nr. 548/P/2019. În cursul acestei investigații, comisarul șef de poliție Elena Lungu de la Serviciul Investigare a Criminalității Economice OLT (SICE OLT) constata faptul că Alina Lenuța Costinaș, reprezentanta EXPERT INSOVENȚĂ SPRL București, participase, în perioada 14.06.2012-26.01.2016, în mod ilegal în dosarul de insolvență MARCONF. Mai mult de atât, din dovezile depuse în cauză rezulta clar că firma de insolvență EUROCONSULT SPRL, filiala București, în 2013, fusese declarată ilegal absorbită de către firma EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București, cu scopul vădit de a pune mâna pe insolvența MARCONF. Toate dovezile depuse în acest sens demonstrează falsurile grosolane comise la acel moment.

În temeiul acestor falsuri, patrimoniul MARCONF era pur și simplu măcelărit de șmecherii aflați în spatele  firmei EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București. În cadrul unor licitații cu strigare trucate, patrimoniul MARCONF era vândut  la prețuri subevaluate unor persoane din anturajul acestui grup infracțional. De exemplu, o vilă a societății MARCONF din orașul Scornicești ar fi ajuns chiar la o firmă controlată de soțul șefei Tribunalului Olt, judecătoarea Liliana Oprea. Lucrurile prezentate sunt extrem de grave deoarece, în temeiul acestor false mandate de reprezentare, în insolvența MARCONF au fost acceptați creditori care nu aveau ce căuta acolo. Ba mai mult de atât, există creditori cărora le-au fost mărite, din pix, sumele cu care figurează în tabelul final de creanțe, așa cum au stat lucrurile și în cazul băncii BRD GROUP SOCIETE GENERALE, sucursala Slatina. Așa a apărut în schema de devalizare a societății MARCONF și un avocat din Craiova, Cosmin Roșulescu, care pretinde că este reprezentantul BRD la masa credală, cu toate că banca nu a confirmat niciodată oficial această calitate. Cazul pute rău de tot a corupție la cel mai înalt grad și nivel. În urma acestor adevăruri scoase la suprafață de acționarii MARCONF, judecătorul sindic din cazul MARCONF, Fănel Arabelea, a fost retras în mare grabă. Tot așa, și firma de insolvență EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București a fost retrasă din procedură, cu toate că răul fusese produs și urmele greu de șters. Cei din sistem (IPJ OLT, parchete și instanțe din Olt) mai acum o singură misiune și anume să o scape pe reprezentanta EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București, pe Alina Lenuța Costinaș, de dosarul penal. Gruparea din spatele falimentării MARCONF se teme că reprezentanta firmei EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL București poate ceda și da în vileag întreaga poveste, în cazul unei condamnări. De aici toată agitația.

Deși acționarii MARCONF au cerut urgentarea soluționării acestei cauze și restabilirea situației anterioare, potrivit art. 256 din Noul Cod de procedură penală, în dosar se bate pasul pe loc de trei ani de zile. Șeful SICE OLT, comisarul Nicu Dan, prin diverse tertipuri, obstrucționează trimiterea acestui dosar  în instanță. În speță a intervenit, în mod abuziv, și procuroarea Anca Anuța. Aceasta a făcut să rămână definitivă o ordonanță prin intermediul căreia Alina Lenuța Costinaș era scăpată de acuzația de gestiune frauduloasă. Însă această ordonanță nu a fost niciodată comunicată reprezentanților MARCONF pentru a fi contestată. Despre cei doi oameni ai legii s-a mai spus că ar reprezenta o pată neagră pe obrazul justiției din OLT. Aceștia ar fi trebuit de mult timp deferiți justiției ca să fie judecați pentru abuzurile comise de la nivelul funcțiilor deținute.  Dacă ar fi să ne rezumăm numai la dosarele privind spețele ALRO SA. Și ei sunt unii dintre reprezentanții acelui stat slab la care făcea trimitere afaceristul Sorin Ovidiu Vântu. Soția comisarului Nicu Dan este șefa Secției de Penal de la Tribunalul Olt. De aici tupeul și apetitul fostului agent de poliție de la Serviciul Pază și Ordine din cadrul IPJ OLT pentru nerespectarea legii. Va urma!

În Olt este periculos să ai dreptate!

Ziarul liga dreptatii