Cu doar doua saptamani inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina statul roman a aprobat un ajutor de stat destul de considerabil  in valoare de un miliard de lei catre firma controlata de oligarhul rus Vitali Machitski, cel care controleaza in Romania doua mari combinate de aluminiu, ALRO Slatina si ALUM Tulcea.

Vitali Machitski a devenit actionarul majoritar al celor doua combinate romanesti de aluminiu in urma unor privatizari foarte controversate derulate in timpul guvernarii  Adrian Nastase (PSD), in perioada 2002-2004. Nu este singurul ajutor de care au beneficiat cele doua combinate de aluminiu controlate  de oligarhul rus. Aproximativ 200 de milioane de euro au fost acordati de statul roman in ultimii patru ani sub forma de ajutoare de stat, in conditiile in care in 2020 ALRO Slatina a inregistrat un profit de 61 de milioane de euro la o cifra de afaceri de 482 de milioane de euro. Mai mult, in anul 2021 profitul uzinei slatinene s-a prabusit la cinci milioane de euro. Insa, dincolo de aceste cifre care denota ca ceva nu este in regula la aceste unitati controlate de apropiatul lui Vladimir Putin ramane problema ajutoarelor acordate de statul roman companiilor cu actionariat rusesc. Unde se duc aceste investitii sau daca ele finanteza, de fapt, propaganda ruseasca, astazi, in Romania? Sunt doar doua intrebari care ar trebui sa ne framante pe toti in contextul agresiunii militare pe care Rusia o desfasoara de mai bine de doua saptamani pe teritoriul unui stat suveran cum este (inca!) Ucraina.

 Compania-mama cu sediu ori in Olanda, ori in Cipru

Pe site-il oficial al companiei-mama putem sa vedem ca ALRO S.A. este controlata de Vimetco NV din Olanda, in timp ce datele de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) arata altceva. Potrivit BVB, 54 la suta din actiuni sunt detinute de Vimetco Pls Nicosia, inregistrata in paradisul fiscal din Cipru. Ne putem intreba in aceste conditii unde se duc cu adevarat milioanele de lei pe care statul roman le-a oferit cu atata generozitate prin intermediul schemei de ajutor de stat. Se duc banii pe salariile angajatilor sau spre veniturile actionarilor? Un lucru este sigur: Vimetco NV si Vimetco Pls Nicosia sunt amandoua detinute de oligarhul apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin. Din schema de conducere mai face parte si fiul sau, Pavel Machitski care este membru in Consiliul de Administratie al combinatului din Slatina.

Oligarh si samsar de gaze pentru Romania…

Vitali Machitski mai detine  in portofoliul sau o  companie care a devenit in 2021 cel mai mare importator de gaz rusesc din Romania. Potrivit unui raport al ANRE pe 2021, cel pentru luna noiembrie, Imex Oil  Limited are o pondere de  55 la suta din totalul importurilor de gaze din Rusia. De altfel, Imex Oil Limited are o legatura speciala cu Gazprom – companie controlata cu strictete de seful de la Kremlin. Chiar si asa, patronii  de la ALRO au refuzat sa raspunda cand au fost intrebati de ziaristi la un moment dat daca Imex Oil Limited este principalul importator de gaze rusesti pe teritoriul Romaniei sau daca firma face parte din grupul de firme din care face parte si ALRO Slatina ori daca are actionariat comun.  Pe langa familia oligarhului rus Vitali Machitski din actionariatul ALRO S.A. mai face parte cu peste 23,21 la suta din numarul total de actiuni  firma Paval Holding SRL Bacau controlata de fratii Adrian Paval si Dragos Paval – patronii lantului de de bricolaj Dedeman. Fondul Proprietatea detine si el peste 10,21 la suta din actiuni, iar pe lista de actionari a societatii apar, in mod  surprinzator,  si fondurile private de pensii din Romania care administreaza pilonul II de pensii facultative. Cele mai multe actiuni sunt detinute de Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii S.A.F. P.A.P. SA – desprins din grupul olandez ING. Acesta detine o cota de 4,4131 la suta din numarul total de actiuni. Tot olandezii, prin Fondul de Pensii Facultative NN Activ/Asigurari de viata SA mai detin 0,2122 la suta din actiunile ALRO. P.S. Stop agresiunii ruse din Ucraina!!!

 

T.M.