Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat pentru 23 februarie verdictul in cazul lui Alexandru Stanescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stanescu, propus in conducerea Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), pe motiv ca CCR asteapta sa primeasca lamuriri in scris de la Alexandru Stanescu privind activitatea lui in domeniul energiei. Oare cum va vota de aceasta data presedintele Valer Dorneanu – fost mare membru PSD?

 Sesizarea de neconstitutionalitate in privinta fratelui mai mic al lui Paul Stanescu, zis “Zlatina”, a fost depusa de USR la jumatatea lunii decembrie 2021, dupa ce fostul deputat de Olt primise in sedinta de plen 233 de voturi “pentru” si 120 de voturi “impotriva”. De mentionat ca Alexandru Stanescu a lipsit de la sedinta de plen si de la sedinta comisiilor de specialitate in care ar fi trebuit sa fie audiat. Practic, comisiile au dat aviz favorabil in absenta sa. “Mai sunt frati, surori sau verisori in familia Stanescu? Sa ne spuneti sa ne pregatim”, exclama atunci deputatul independent Violeta Alexandru. Pe buna dreptate! Ce il recomanda pe Alexandru Stanescu, vocea si talentul sau? Ei as! Nici pe departe… Mai degraba fratele P(a)ulica mare mandatar si proprietar de mii de hectare de teren agricol in judetul Olt. Parol!  Cel mic al Stanestilor a incercat ulterior sa dreaga busuiocul informand norodul ca “ma recomanda exact ce cere in lege, adica am o perioada de 19 ani in care am condus o societate comerciala”. Chiar si asa, nu este nimeni atat de tampit incat sa creada ca un mecanic agricol care detine mii de hectare pe persoana fizica ar putea sa faca fata in comitetul de supraveghere al ANRE. In fapt, singurele lucruri care l-au manat pe Alexandru Stanescu in aceasta aventura (sa speram ca nu va fi una de durata!) il reprezinta salariul de la ANRE care este undeva intre 6 si 8.000 de euro pe luna – in cazul lui Stanescu absolut nemeritati si oportunitatile pe care i le confera energia scumpita pana la cer. Nu se poate sa girezi pentru un individ care nu are habar cum stau lucrurile in domeniul energiei. Vorbim aici despre decizii pe care le ia ANRE si care au impact direct in facturile pe care le platesc romanii. Nu se poate sa numesti pe cineva in comitetul unei agentii strategice, care joaca un rol de arbitru pe piata energiei fara ca respectivul candidat sa fie audiat, in prealabil, de comisiile de specialitate. Si tot asa…

 De la Ana la… Valer Dorneanu!

Jocurile marsave ale clanului Stanescu si multiplele tentative de acaparare a institutiilor statului, precum si inavutirea prin legiferarea in interesul gruparii de la Visina – Olt s-au lovit mereu de sesizari formulate la CCR. Mai intai, conflictele de interese ale familiei Stanescu au ajuns sa legifereze vanzarea de terenuri agricole. Iar o astfel de actiune subversiva a reprezentat-o modificarea cu cantec la Legea 17/2014 initiata chiar de Alexandru Stanescu pe vremea cand acesta era deputat din partea PSD si care a starnit apoi destula indignare din partea celor de la PNL si USR pentru ca parlamentarii celor doua formatiuni sa sesizeze Curtea Constitutionala. La vremea aceea, de modificarile care au fost aduse la Legea 17/2014 s-a ocupat chiar initiatorul Alexandru Stanescu, care era presedinte al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, proprietar de mii de hectare de teren agricol pe persoana fizica si ferme de porci. Practic, prin legea initiata de Stanescu cel mic orice persoana fizica sau juridica din Romania sau din strainatate care nu a facut afaceri in domeniul agricol in ultimii cinci ani – reperul fiind data la care a fost scos la vanzare un teren agricol – nu are dreptul sa cumpere pamant extravilan. Cine domina Oltenia cu afaceri in agricultura si zootehnie? Raspuns: clanul Stanescu de la Visina cu a lor societate Agromec Visina SA care administreaza peste 3.700 de hectare agricole si este abonata constant la fondurile europene. In ultimii ani, Agromec Visina a primit de la APIA peste trei milioane de lei in fiecare an. Cat despre sesizarea pe care au inaintat-o parlamentarii de la PNL si USR nu putem sa spunem ca a avut castig de cauza. Plenul CCR prezidat de Valer Dorneanu a respins cu majoritate de voturi ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca modificarile aduse la Legea 17/2014 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate. Se intampla in 2020. La randul sau, presedintele Curtii Constitutionale Valer Dorneanu este un fost membru marcant al PSD din perioada in care partidul era condus cu mana de fier de condamnatul Adrian Nastase. Acum, acelasi Valer Dorneanu care are un salariu mai mare decat cel al presedintelui Statelor Unite ale Americii trebuie sa decida din nou in cazul lui Alexandru Stanescu (PSD). Afinitatile pentru doctrina PSD si opiniile pe care Valer Dorneanu le-a imbratisat in ultimii ani au aratat ca exista in continuare un parti-pris al magistratului in raport cu cei care fac politica de stanga in Romania. Asadar, il va ajuta din nou judecatorul Valer Dorneanu pe Alexandru Stanescu sau nu? Asteptam cu mare interes verdictul din 23 februarie.

T.M.