Legea 303/2004 stabilește foarte clar incompatibilităţile şi interdicţiile pentru magistrați.

Art. 5. (2) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii, cu excepţia cazurilor în care conflictul de interese a fost adus la cunoştinţă, în scris, colegiului de conducere al instanţei sau conducătorului parchetului şi s-a considerat că existenţa conflictului de interese nu afectează îndeplinirea imparţială a atribuţiilor de serviciu.
(3) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate sunt obligaţi să dea, anual, o declaraţie pe propria răspundere în care să menţioneze dacă soţul, rudele sau afinii până la gradul al IV-lea inclusiv exercită o funcţie sau desfăşoară o activitate juridică ori activităţi de investigare sau cercetare penală, precum şi locul de muncă al acestora. Declaraţiile se înregistrează şi se depun la dosarul profesional.

În martie 2021, subcomisarul Nicu Dan a fost numit șef al celui mai important serviciu polițienesc din cadrul IPJ OLT, adică la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE). Însă saltul în carieră făcut de subcomisarul Nicu Dan de la SICE OLT pare învăluit într-o poveste urât mirositoare, cu iz penal. Mai exact, totul ar fi pornit de la o anchetă în dosarul penal nr. 3413/P/2015, speță în care cercetați sunt șefi ai societății CENTRUL RIVERGATE SRL, firmă care asigură paza la ALRO SA. Societatea în cauză are drept acționară o altă firmă din București, pe SC VIMETCO MANAGEMENT SRL, firmă în care, la rândul ei, unic acționar este o societate cu capital străin, SC VIMETCO PLC, firmă cu sediul social într-un paradis fiscal, adică în Nicosia, Cipru. Despre societatea VIMETCO PLC este cunoscut faptul că deține în prezent 54,18% din acțiunile de la ALRO SA. Despre CENTRUL RIVERGATE SRL s-a spus mai mereu că prin intermediul acestei societăți s-ar face treburile murdare ale celor ce trag sforile la SC ALRO SA. Pe lângă filajul persoanelor incomode conducerii și patronatului ALRO SA, firma RIVERGATE ar avea legătură și cu sustragerile de aluminiu din cadrul societății producătoare de aluminiu. Prin practicile ilegale de la RIVERGATE, viețile unor angajați de la ALRO SA , dar și ale celor din cadrul societății de pază, în special ale celor care au depistat aceste sustrageri, ar fi fost pur și simplu distruse de cei care stau în spatele acestor două societăți.

Cu privire la activitatea societății RIVERGATE SRL, una destul de nebuloasă, suspectă apare și angajarea în cadrul societății a unor foști șefi sau lucrători din SRI și din IGPR. Printre aceștia îi regăsim aici pe chestorul Dumitru Drescanu, fost șef al serviciului de protecție al IGP din cadrul UM 0215, personaj implicat în mineriada din 1990. Pe Iulică Sandu, șeful Serviciul Pașapoarte din cadrul Poliției Pitești. Pe colonelul Valentin Voicu, fostul inspector șef al Jandarmeriei Olt. De asemenea, tot aici au activat și colonelul SRI Emil Preoteasa, colonelul SRI Marin Pătru și colonelul SRI Aldea Marian. Colonelul Gheorghe Năstăsie, fostul comandant al ISU Olt, a fost și el înregimentat, după pensionare, în rândurile acestei societăți. Tot aici a activat după ,,lăsarea la vatră” și Lucian Mitrache, fostul șef al Serviciului ,,Doi și-un sfert” Olt. Dar și colonelul Ionel Ispir, fostul șef al IPJ Argeș. Evident, întrebarea firescă este de ce au fost racolați toți acești foști șefi de servicii, cu ce scop sau pentru ce contraservicii? Dar ca să înțelegem cu funcționează lucrurile la RIVERGATE trebuie să ne folosim de un exemplu. În 2015, în urma unei sesizări transmisă celor din MAI din partea unei foste angajate a societății RIVERGATE SRL, o echipă formată din angajați ai Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR descindea la Slatina pentru a verifica legalitatea activității acestei firme. În urma controlului era confirmat faptul că repartizarea personalului de pază de la CENTRUL RIVERGATE SRL fusese efectuată ilegal, sancționând-l contravențional pe șeful obiectivului de la VIMETCO ALRO SA.

Dar neregulile desprinse în urma acestui control aveau să fie mult mai grave, aspecte de natură penală (mai mulți șefi de tură din rândul societății manipulaseră, ani buni, armament și muniție fără să dețină avize în acest sens), fapte deosebit de grave, însă nesemnalate în raportul efectuat de oamenii legii, ci mușamalizate, cu scopul de a nu fi ridicată licența societății de pază în cauză. În consecință, la un an distanță după efectuarea acestui control, pe fostul șef al Serviciului Direcției de Ordine Publică, din cadrul IGPR, adică pe comisarul șef Aurel Catrinoiu, îl regăsim printre angajații societății RIVERGATE SRL. Întâmplare? Momirea cu posturi bine plătite a unor funcționari importanți din cadrul aparatului de forță, cu atribuții de control și de culegere de informații ar putea reprezenta o practică bine pusă la punct de sforarii din spatele ALRO SA, cu scopul de a le închide gura. Însă aceste aspecte, dacă sunt reale, devin deosebit de grave, deoarece ele reflectă nu doar coruperea unor înalți funcționari publici ai statului român, ci prin astfel de practici este pusă în pericol atât securitatea statului, dar și credibilitatea acestor instituții în fața partenerilor externi. Ca țară membră NATO, astfel de vulnerabilități trebuie privite cu mare atenție, mai ales în contextul în care în spatele tuturor acestor societăți s-ar afla miliardari ruși. În acest context trebuie menționat aici și faptul că o mare parte din veniturile societății IRVEN COM SRL, firmă ce aparține soțului procuroarei Anca Anuța, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, provine din contractele cu ALRO SA.

Întâmplare?! La mijloc poate fi vorba de o vulnerabilizare a justiției din Olt pe dosarele ALRO. În ce-l privește pe polițistul Nicu Dan, timp de 9 ani acesta a fost doar subcomisar la SICE OLT. Însă după prima clasare dată în dosarul penal nr.3413/P/2015, speță în care sunt cercetați șefi din cadrul societății RIVERGATE SRL, subcomisarul Nicu Dan a fost grabnic avansat la gradul de comisar. În 2020, polițistul Nicu Dan era propulsat în gradul de comisar șef la SICE OLT, cu toate că nu fuseseră respectați pașii legali prevăzuți în Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului. Pe lângă distrugerea speței RIVERGATE- ALRO, avansarea în carieră a polițistului Nicu Dan poate fi conexată și cu faptul că soția acestuia, în 2018, era numită șefa Secției de Penal din cadrul Tribunalului Olt. La un an distanță, în 2021, fostul „tablagiu” de la Serviciul Pază și Ordine, Nicu Dan, fost Stăvărache, cu facultatea făcută la distanță, avea să fie răsplătit și cu postul de șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE OLT), un post prea mare pentru un polițist cu un trecut atât de mic.

Evident, se observă cu ochiul liber că în cazul polițistului Nicu Dan treptele ierarhice au fost sărite în grabă, în mod dubios, doar pentru a fi împins șef la SICE OLT. Însă în interesul cui? A fost recompensat astfel polițistul Nicu Dan pentru treburile murdare duse la îndeplinire prin prisma atribuțiilor de serviciu de la SICE OLT? În 2018, cariera polițistului Nicu Dan trebuia să se încheie în alte circumstanțe, chiar cu o condamnare penală. Astfel, pe numele acestuia era constituit dosarul penal nr. 228/P/2018, pentru fapte penale comise în dosarul penal nr. 3413/P/2015, dosar în care acesta trebuia să aibă un rol activ, în calitate de organ de cercetare, postură din care însă a tergiversat dosarul și i-a favorizat pe infractori, adică pe șefii de la RIVERGATE. Pentru a-i salva cariera, sitemul judiciar din Olt s-a pus imediat în mișcare. Dosarul în cauză avea să fie instrumentat chiar de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, instituție publică peste care șefă este magistrata Anca Anuța, adică procuroarea al cărei soț face afaceri cu ALRO SA.

Prin ordonanța dată în iulie 2018, procuroarea de caz, Rozeta Ionică, respingea toate capetele de acuzare aduse împotriva polițistului Nicu Dan, sub pretextul că faptele nu există. Contestată la șeful ierarhic, ordonanța dată de procuroarea Rozeta Ionică avea să fie menținută de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, adică de procurorul-șef Anca Anuța, printr-o ordonanță emisă în luna august 2018. În consecință, ordonanță dată de procuroarea Rozeta Ionică ajungea pe masa judecătorilor de la Secția Penală a Tribunalului Olt, în dosarul nr. 9434/311/2018, secție condusă de judecătoarea Ileana Dan, adică de soția subcomisarului Nicu Dan.

Cum era de așteptat, în 23 ianuarie 2019, judecătoarea Livia Constanța Colan menține soluția de clasare a dosarului dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, scăpându-l astfel pe subcomisarul Nicușor Dan de toate faptele penale comise în dosarul nr. 3413/P/2015, cauză în care erau cercetați șefi ai societății RIVERGATE SRL. Dosarul în care sunt cercetate penal persoane cu funcții de răspundere în cadrul societății RIVERGATE SRL nici până la această oră nu a fost soluționat de polițistul Nicu Dan, deși procuroarea de caz, Mădălina-Mirela Știrbu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, fixase în primă instanță, ca termen de soluționare, data de 20.09.2016. Un avocat făcut la apelul bocancilor, Roşulescu VLADIMIR Cosmin mituieşte la capul gol cu sume fără număr magistraţii care într-un fel sau altul instrumentează cauzele pe care le urmăresc (ex. de magistraţi mituiţi şi dovediţi: Carmen Marinescu, Arabelea Fănel Gabriel, Marinela Georgescu, Iancu Claudia, Stana Florentina, Botnariuc Corneliu, Meleru Florinel (ANAF), Busuioc Luminiţa, Alina Ponea, etc) astfel încât actul de (in)justiţie, în Olt să fie pe deplin îndeplinit. După toate aceste nereguli și jocuri de culise, în martie 2021, polițistul Nicu Dan era promovat șef la SICE OLT, o promovare care pune însă în umbră integritatea acestui serviciu polițienesc și care aruncă cu noroi în obrazul justiției din Olt, un obraz greu pătat, ce cu greu mai poate fi curățat vreodată. Dacă va fi curățat vreodată! În ediția viitoare vom pune pe tapet modul în care șeful de la SICE OLT, Nicu Dan, sustrage probe din cauze instrumentate de subordonaţii săi şi protejează o balastieră ilegală de la Balș, de pe râul Olteț, o afacere în spatele căreia s-ar afla baronul PSD OLT, Marius Oprescu, șeful consiliului județean. Fiți cu ochii pe noi!

Ziarul liga dreptăţii