Cu începere din 1 ianuarie 2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt are un nou prim-procuror, în persoana magistratei Daniela Aspra. Fosta șefă a magistratei Aspra, procuroarea Anca Anuța, a fost reținută de CSM în bordul de conducere al parchetului până la data de 01 iulie 2022, o decizie care adâncește însă și mai mult neîncrederea în această instituție publică. Magistrata Anca Anuța este acuzată că pe timpul mandatelor de prim-procuror a abuzat de funcția deținută, procuroarea intervenind în dosare care erau, potrivit legii, de competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina. Dar să începem cu corelarea unor eveniment ce induc ideea că magistrata Anca Anuța ar fi primit foloase necuvenite, nu în mod direct, ci prin intermediul firmei soțului ei, ca să apere spatele unui om de afaceri din Slatina. Așadar, potrivit acestei teze, intervențiile abrupte ale procuroarei Anca Anuța în dosarele penale disputate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina n-ar mai fi chiar așa dezinteresate. Dar să observăm circumstanțele! În data de 1 ianuarie 2015, procuroarea Anca Anuța era numită șefă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, aceasta substituind-o ierarhic pe magistrata Otilia Chiriță, care pleca judecătoare la Tribunalul Olt.

La scurt timp de la acest salt în carieră, mai exact în data de 08.07.2015, soțul procuroarei Anuța obținea Autorizația de construire nr. 266 de la Primăria Slatina, un act administrativ în temeiul căruia Ion Anuța, patronul societății IRVEN COM SRL, demara construirea unei clădiri pe str. Basarabilor nr.30, imobil transformat ulterior, în mod abuziv, chiar în mandatul primarului Emil Moț, fiul judecătoarei Mariana Moț, în hotel. Potrivit reglementărilor din domeniul urbanismului, autorizarea acestei clădiri fusese făcută cu încălcarea legii, deoarece terenul deținut în zonă de firma IRVEN COM SRL nu se pretează la astfel de construcții. Dar să mergem mai departe pe firul acestor conexiuni! Firma care a contribuit la ridicarea hotelului deținut de societatea IRVEN COM SRL în Slatina este o societate implicată în mai multe scandaluri penale,  SC CONDOR PĂDURARU SRL.

Unul dintre acționarii acestei societăți, Sorin Păduraru, a fost cercetat și el în mai multe dosare penale, pentru fapte de corupție. Legat de construirea acestui hotel de către firma CONDOR PĂDURARU, procuroarea Anca Anuța n-a făcut niciodată dovada plăților către respectiva societate. Cu puțin timp în urmă, magistrata Anca Anuța a avut timp să transmită un drept la replică către publicația ,,Liga Dreptății”, însă nu și dovezile din care să rezulte plățile efectuate în contul firmei CONDOR PĂDURARU, deconturi operate pentru ridicarea hotelului deținut de societatea IRVEN COM SRL, firmă în care unic acționar este soțul procuroarei Anca Anuța. Dacă aceste plăți nu există, lucrurile sunt extrem de grave, iar imaginea justiției din Olt, în aer. Omul de afaceri Sorin Păduraru este cunoscut pentru astfel de practici. Afaceristul a recunoscut în fața procurorilor  DNA că a dat mită chiar și fostului primar al Slatinei, Darius Vâlcov, cu scopul de a obține contracte publice. În plan juridic, deși nu avea voie, în lipsa unor competențe conferite de lege, prim-procuroarea Anuța a intervenit totuși în favoarea omului de afaceri Sorin Păduraru în dosare penale. Un caz. În 2015, pe numele primarului din localitatea Izvoarele și al omului de afaceri Sorin Păduraru era întocmit dosarul penal nr.579/P/2015, cei doi fiind acuzați de abuz în serviciu și de fals intelectual. Speța în cauză ajungea pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina.

Legat de acest dosar, interesantă este imixtiunea prim-procuroarei Anca Anuța în această speță. Deși magistrata nu acționa în aria ei de competență, fapta fiind cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, ci nu de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, procuroarea Anuța nu s-a putut abține și a intervenit brutal în anchetă, schimbându-i cursul. În cazul dat asistăm la întrunirea elementelor materiale ale infracțiunii de uzurpare de funcții. În cosecință, prin ordonanța emisă ilegal de procuroarea Anca Anuța, omul de afaceri Sorin Păduraru era scos din dosar și declarat nevinovat în dosarul penal nr.579/P/2015. Cazul era trimis în instanță doar cu un singur făptaș principal, primarul din Izvoarele, și mai mulți complici, toți însă achitați de judecătorul Paulică Dumitrescu. Paulică Dumitrescu este judecătorul care în 2018 l-a făcut scăpat de un dosar penal deschis de SC DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA SA chiar pe soțul procuroarei Anca Anuța. În linii scurte, în 2017, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina era deschis dosarul penal nr. 591/P/2017 pe numele lui Ion Anuța, acesta fiind acuzat de furt de energie. Printr-o ordonanță emisă în data de 9 octombrie 2017 de magistratul Pavel Marinel-Corneliu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, Ion Anuța era exonerat de orice culpă, cu toate că dovezile oferite de specialiștii de la SC DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA SA demonstrau contrariul. Decizia eliberatoare dată de procurorul Corneliu avea să fie menținută și de Judecătoria Slatina, adică de judecătorul Paulică Dumitrescu, nimeni altcineva decât fratele grefierei prim-procuroarei Anca Anuța. Întâmplare?

Un alt caz. În 2016, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina era înregistrat dosarul penal nr. 1824/P/2016, un dosar în care omul de afaceri Sorin Păduraru era acuzat, de data aceasta de un fost angajat, de subinginerul Stelian Trifan, de înșelăciune, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, de evaziune fiscală și de fals intelectual, infracțiuni prin intermediul cărora omul de afaceri Sorin Păduraru diminuase baza de impozitare a dărilor obligatorii către bugetul consolidat al statului. În mod concret, angajații primeau banii de salarii prevăzuți în contract, însă sumele privind asigurările obligatorii ce trebuiau virate către stat erau calculate și virate în baza altor grile de salarizare (salarii mult mai mici). În urma acestor falsuri, după ce s-au pensionat, mai mulți foști angajați ai SC CONDOR PĂDURARU s-au trezit că încasează pensii mult mai mici, sub indicele raportat la salariul brut prevăzut în contractele de muncă și la nivelul contribuțiilor. Și de data aceasta prim – procuroarea Anca Anuța a intervenit abrupt în anchetă. Există și dovezi clare în acest sens. Prin ordonanța nr. 177/II/2/2019, emisă de procuroarea Anca Anuța în dosarul aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, omul de afaceri Sorin Păduraru era din nou scos din culpă și cu cazierul nepătat. Desigur, și de data aceasta limitele competențelor trasate de lege fuseseră brutal călcate în picioare de prim-procuroarea Anca Anuța. Însă ce mai contează ce spune legea, atâta timp cât nimeni din CSM nu remarcă fenta!

Cât privește dosarul în cauză, și la ora actuală acesta este plimbat sistematic între parchete, SICE OLT și instanțe. De partea cealaltă, subinginerul Stelian Trifan, după o viață de muncă exercitată în condiții grele, vitrege, este privat în continuare de drepturile sale și primește în continuare o pensie mică (până în prezent peste 75 de pensii mici încasate), cu speranța că instanțele o să-i facă cândva dreptate. Care instanțe?! Încă un caz! De data aceasta victimă este o firmă care a avut curajul să se ia la trântă cu mafia din sistem, un sistem format din magistrați, lucrători din rândurile MAI și politicieni locali. Unul dintre acționarii acestei societăți au contribuit din plin la devoalarea faptului că hotelul deținut de firma soțului procuroarei Anuța a fost construit total ilegal. Dar să privim faptele! În 2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina era constituit dosarul penal nr. 548/P/2019, cauză în care societatea MARCONF învedera faptul că a fost introdusă în procedura falimentului în mod fraudulos chiar de către administratorul judiciar al societății MARCONF. Practic, practiciana în insolvență Alina Lenuța Costinaș, la sugestia lichidatorului Emil Gros, comisese o grămadă de pași greșiți în gestionarea activității societății MARCONF, fapte pentru care s-a constituit dosarul penal nr. 548/P/2019. Practiciana în insolvență este acuzată de gestiune frauduloasă, abuz în serviciu și uz de fals. Deși pe profit, practiciana în insolvență solicitase instanței, în mod abuziv, deschiderea procedurii de faliment a societății MARCONF SRL, cu toate că datele reale impuneau declanșarea imediată a unei alte proceduri din legea insolvenței, cea privind reorganizare judiciară, procedeu juridic care ar fi condus la salvarea societății de la faliment, o procedură pentru care firma MARCONF prezentase suficiente garanții. În dosarul penal în cauză era pusă sub semnul întrebării inclusiv calitatea de lichidator judiciar al firmei EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL filiala București, societate care obținuse, prin fals, uz de fals, constituirea de grupări infracţionale, gestiune frauduloasă, săvârşirea infracţiunilor de fraudare a legii 85/2006 cu scopul falimentării societăţii, administrarea dosarului de insolvență al firmei MARCONF.

În probatoriu, dovezile administrate în cauză, un dosar din care, în repetate rânduri, șeful SICE OLT, Nicu Dan, a sustras documente (asupra acestor aspecte vom reveni), demonstrează din plin toate capetele de acuzare aduse împotriva lichidatorului judiciar. În mod concret acest dosar trebuia să fie deja pe masa judecătorilor și să dea câștig de cauză societății MARCONF SRL. Însă prin Ordonanță nr.122/II/2021, emisă ilegal de prim-procuroarea Anca Anuța, în dosarul penal nr. 548/P/2019, o altă cauză deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, accesul la justiție al firmei MARCONF a fost blocat abuziv, printr-un gest comis în afara legii de un magistrat certat el însuși cu legea. Un magistrat care încă mai este menținut pe funcții, în loc să fie extras din sistem și tras la răspundere pentru abuzurile comise. De ce nu se aplică legea și în cazul dat?!

Ziarul liga dreptăţii