Judecatorul Adina Ponea de la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a reusit in luna decembrie a anului trecut sa ingroape definitiv tentativa procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), de a monitoriza si intercepta in continuare pe acei judecatori din sistemul de justitie banuiti ca ar fi implicati in acte de coruptie. 

 Concret, trei magistrati de la Inalta Curte in frunte cu Adina Ponea au respins la sfarsitul anului trecut recursul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte impotriva unei sentinte din luna aprilie a aceluiasi an cu privire la  raportul Inspectiei Judiciare si a hotararii Plenului Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), din 15 octombrie 2019 privind “Respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta DNA vizand magistratii sau in legatura cu acestea”. In prima faza, judecatorul Doina Visan de la Sectia VII contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti admisese o exceptie invocata de CSM (parat in dosar) in dosarul 7433/2/2020 privind prescriptia dreptului material la actiune. Cu alte cuvinte, termenul de prescriptie fusese depasit cu doua luni, lucru care a facut ca actiunea tardiva a Parchetului anticoruptie sa nu aiba castig de cauza la Curtea de Apel Bucuresti. Ca din prostia procurorilor de la DNA care s-au trezit prea tarziu pentru a actiona sau pur si simplu din cauza incompetentei celor care conduc in prezent structura angajata sa prinda marii corupti ai tarii – ei bine – nu prea mai conteaza acum… C’est la vie! Practic, completul de trei format din judecatorii Adina Ponea, Adela Vintila si Claudia Visoiu au pus cruce incercarilor procurorilor DNA de a prinde judecatorii corupti care vand sentinte pe taraba in functie de cine liciteaza mai mult. Insa, dincolo de aceasta decizie a magistratilor de la ICCJ ramanem mai departe cu o statistica de-a dreptul revoltatoare tinand cont de multiplele cazuri de coruptie dovedite de procurori in care au fost implicate in ultimii 20 ani nume grele ale magistraturii romane. Intre ele si numele Adinei Ponea care de aceasta data a sarit numaidecat in ajutorul celorlalti colegi din magistratura.

Caracatita din magistratura, realitatea zilelor noastre…

Pentru multi dintre noi este aproape imposibil sa strangem intr-o viata de om sume uriase de bani sau sa cladim adevarate vile ori sa conducem bolizi de lux. Ce sa mai vorbim despre conturi babane in banci: lei sau euro. Nu este cu putinta sa dobandesti o asa avere nici macar dintr-un salariu de magistrat, chiar daca vorbim aici de remuneratii care se ridica la zeci de mii lei lunar. Dar nici asa nu ar ajunge trei vieti pentru a concentra atata lux si opulenta in jurul tau. Ei bine, pentru multi dintre magistratii din aceasta tara aceste lucruri nu par o utopie, ci mai degraba constituie doar o chestiune de timp. Din nefericire, aceste cazuri nu sunt deloc izolate si putem sa vorbim aici de zeci sau chiar sute de astfel de judecatori care si-au cladit adevarate palate si conduc masini scumpe ori detin conturi in banci cu multe zerouri la final. Este o practica esentiala pe care au imbratisat-o multi dintre magistratii care au ajuns sa imbrace roba neagra a justitiei. Iar problema este si una legata de mentalitatea personalului angajat in sistemul judiciar. Spunem asta pentru ca magistratii, in general, considera ca fiind ceva normal sa intre in magistratura pentru a face avere. Li se aprinde beculetul inca de la primul contact cu sistemul, in facultatile de Drept. Este vorba de o degradare morala care a atins cote paroxistice. Doar banii, masinile scumpe si averea sunt valorile care guverneaza astazi, intr-o proportie covarsitoare, sistemul nostru de justitie. De ce sa ne mai miram ca exista clanuri tiganesti care isi fac de cap si terorizeaza comunitati intregi de majoritari. De ce sa ne mai miram ca exista politicieni de mucava activi in politica locala si centrala, care au in spate dosare intregi care treneaza de ani buni pe masa magistatilor, fara sa fi fost data vreo sentinta clara. Doar cei slabi cad prada sistemului ticalosit care inghite milioane de lei de la bugetul de stat pentru a ignora nevoile de baza ale societatii. Bineinteles ca in tot acest carusel al putregaiului din sistemul judiciar avem o structura numita Consiliul Suprem al Magistraturii pusa sa vegheze la bunul mers al justitiei. Numai ca realitatea arata o cu totul alta preocupare a CSM-ului. Platiti cu bani multi de la bugetul de stat indivizii care conduc institutia au doar o singura politica oficiala, aceea de a ignora, la randu-le, solicitarile venite de la cetateni. Astfel ca institutia de control si supraveghere care ar trebui sa se asigure ca justitia merge bine nu face altceva decat sa asiste nepasatoare la deriva in care se afla toata tagma din magistratura.  Rusine!

Adina Ponea sau exemplul de “asa nu”

Cea care a respins recursul formulat de procurorii anticoruptie are la randul ei un istoric destul de incalcit si nu foarte strain de practica magistratilor certati cu legea. Sa nu uitam ca Adina Ponea de la Inalta Curte este cea care pe vremea cand activa ca judecator la Curtea de Apel Craiova a fost verificata de procurorii DNA intr-un dosar disjuns din cel in care au fost trimisi in judecata fratele sau, Stefan Ponea, si fostul presedinte al Consiliului judetean Mehedinti, Adrian Duicu.  Pe scurt, Adina Ponea a fost banuita in 2014 de procurorii DNA ca ar fi comis infractiunea de complicitate la trafic de influenta.  Tipic pentru Romania! Nu trebuie trecut cu vederea ca aceeasi Ponea uziteaza acum de prerogativele sale pentru a inclina absolut injust balanta in dosarul SC Marconf SRL. Alaturi de judecatorul sindic din dosar Fanel Arabela si avocatul-politician Cosmin Rosculescu, zis “Sageata”, care realiza nu cu mult timp in urma transferuri de numerar din contul personal de la banca Transilvania in conturile lui Fanel Arabela si Adina Ponea – cea care a contribuit decisiv la pensionarea procurorului slatinean Eugen Iacobescu dupa ce acesta reusise sa instrumenteze impecabil dosarul care l-a trimis la racoare pentru multi ani pe interlopul Bercea Mondialu’. In plus, Adina Ponea este banuita de colegii ei ca atunci cand cineva incearca sa-si faca treaba si vrea sa respecte regulamentele institutiei, magistratul manifesta gesturi care timoreaza si ameninta cu rapoarte ale Comisiei disciplinare. Si ar mai fi multe de spus despre activitatea acestui judecator care intregeste tabloul dezolant al sistemului de justitie in care nimeni nu mai crede de mult timp. Asa incat spunem raspicat inca o data: fara penali in functii publice si, bineinteles, fara judecatori venali in instantele de judecata.

T.M.