În 2013, primarul comunei Izvoarele, Florian Constantin, peste capul consilierilor locali, contracta un împrumut în sumă de 216.000 lei de la societatea CONDOR PĂDURARU, prin intermediul lui Sorin Păduraru, unul dintre patronii și administratorii societății CONDOR PĂDURARU SRL. Banii obținuți sub formă de împrumut aveau să poposească tot în conturile firmei respective, în schimbul unor presupuse lucrări efectuate la un obiectiv școlar din zonă. În realitate, aceste lucrări n-au fost realizate niciodată, iar banii ar fi fost împărțiți între primarul din localitate și omul de afaceri. În situația dată, prin încheierea convenției nr.1027/19.08.2013, Florian Constantin, primarul localității, se făcea vinovat de săvârșirea mai multor infracțiunii, în special de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece, cu de la sine putere,  acesta se substituise autorității locale decizionale, adică consiliului local, singurul cu atribuții în grevarea bugetului public local. Mai exact, potrivit art. 61 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, doar consiliile locale pot aproba contractarea sau garantarea de împrumuturi interne ori externe, pe termen mediu și lung, pentru realizarea de investiții publice de interes local, dispoziții încălcate cu brio de primarul din localitate. În consecință, pentru aceste fapte penale, pe numele lui Florian Constantin și pe cel al reprezentantului societății CONDOR PĂDURARU era deschis dosarul penal sub nr. 579/P/2015, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, cauză ce urma să scoată la iveală fața hidoasă și partinică a justiției din județul Olt. O justiție slabă, coruptă, controlată de politicieni și oameni de afaceri certați cu legea, o justiție infestată cu magistrați compromiși, care încă fac parte din sistem. Este vorba despre aceeași justiție din Olt care l-a făcut scăpat și pe actualul șef al PSD OLT, pe Marius Oprescu, de dosarul de ucidere din culpă. Într-o țară normală, cu o justiție normală, atât șeful PSD OLT, cât și cei implicați în dosarul de abuz de la Izvoarele ar fi fost condamnați, tocmai pentru a da un semnal puternic tuturor acelora ce dețin funcții de reprezentare publică, care profită din plin de acest statut pentru a se îmbogăți din banul public sau pentru a fenta legea.

Marius Oprescu

La ora actuală s-a ajuns ca în județul Olt, deși se fură ca în codru din banul public, să nu existe niciun condamnat din rândul primarilor, consilierilor județeni, consilierilor locali, președinți sau vicepreședinți de consiliu județean, din rândul politicienilor  sau din rândurile șefilor de instituții publice și al factorilor de răspundere din Prefectura Olt, în special pe dosarele de retrocedări ilegale de proprietăți, cât și pe controalele măsluite ce au ca obiect încălcările din  legislația mediului sau pe cel al protejării unor balastiere ce funcționează ilegal. Așadar, putem spune că justiția din Olt este campioană la bătut pasul pe loc sau la driblatul legii, atunci când vine vorba despre dosare grele, mai ale în spețele în care sunt implicați nababi politici autohtoni, alături de firmele complice, societăți prin intermediul cărora sunt drenați banii publici în buzunarele acestor șmecheri. Fără complicitatea angajaților statului din parchete, instanțe și poliție, tunurile date de aceste găști n-ar fi existat niciodată. Deși asistăm la un grad mare de corupție în instituțiile de forță din județul Olt, în prezent avem zero condamnări pentru corupție în rândurile polițiștilor. În schimb, avem o grămadă de polițiști deveniți miliardari peste noapte, din combinațiile cu interlopi sau din afaceri derulate prin interpuși, de la camătă, la transport auto, vânzări de mașini și până la afaceri în domeniul construcțiilor și cel al imobiliarelor.

Publicația ,,LIGA DREPTĂȚII” va declanșa în scurt timp demascarea acestor afaceri necurate, care au în spatele lor polițiști de la Rutieră, SICE OLT, Cercetări Penale, șefi de post etc. Pe lângă starea de insecuritate generalizată, un prim efect al corupției din justiția locală a fost acela că a generat sărăcie în plan social, fenomen alarmant care a polarizat societatea, producând instabilitate și inechitate socială. Astfel s-a ajuns ca o seamă de indivizi dubioși să călărească județul Olt și să acumuleze bogății imense din banul public, fără să fie trași vreodată la răspundere, în vreme ce foarte multe familii au fost sau sunt nevoite să migreze peste hotare pentru un trai decent. De 30 de ani de zile în județul Olt există un singur partid la putere, și anume PSD, considerat cel mai corupt partid din toate timpurile. Evident că hegemonia locală a acestei organizații politice a fost posibilă și din cauza jocului de glezne făcut de salariați ai justiției din Olt. În 2020, cu prilejul unui studiu realizat de GfK România, municipiul Slatina era menționat într-un top al celor mai sărace orașe din România, raportat la puterea de cumpărare a celor mai mulți dintre slătineni. Însă această stare de fapt nu l-a împiedicat pe omul de afaceri Sorin Păduraru să achiziționeze în municipiul Slatina foarte multe proprietăți (evaluate la peste 10 milioane de euro) investiții făcute mai ales în ultimii ani, după obținerea unui număr mare de contracte publice, în valoare de zeci de milioane de euro, de la instituțiile și primăriile conduse de PSD. Primarul localității Izvoarele provine și el tot din rândurile organizației PSD OLT. Și pentru că am pomenit de dosarul penal deschis pe numele celor doi complici, speța avea să fie sortită ,,morții” încă din faza de cercetare penală. Mai exact, faptele penale respective aveau să fie cercetate chiar de șeful Biroul anticorupție din cadrul SICE OLT, adică de comisarul-șef Dan Nicu, un fel de yes-man, și el cercetat cândva pentru fals în declarații . Faza cu acest serviciu polițienesc din cadrul IPJ OLT este una asupra căreia publicația ,,Liga Dreptății” a atras atenția în repetate rânduri.

Hotel construit de CONDOR PADURARU SRL pentru familia Anuta

Aici gradul de corupere al lucrătorilor din cadrul acestui serviciu este unul extrem de ridicat, deoarece  acest serviciu cercetează nu numai infracțiunile comise de agenții economici, ci și pe cele comise de reprezentanții autorităților publice locale. În consecință, cine deține controlul politic asupra acestui serviciu polițienesc, deține cu adevărat puterea politică. În prezent, puterea politică asupra acestui serviciu este împărțită frățește între PSD și PNL. De aproape trei ani de zile, șefii IPJ OLT provin chiar din rândurile SICE OLT, șefi numiți la solicitarea expresă a senatorului Liviu Voiculescu, șeful PNL OLT. Pe principiul ,,o mână spală pe alta”, este știută cârdășia dintre senatorul Voiculescu și șeful PSD OLT, Marius Oprescu. De altfel, în plan local, senatorul Voiculescu (PNL) nu face nicio mutare politică fără să se consulte în prealabil cu bunul său amicîn ale fară de legii  Marius Oprescu. Dar să mergem mai departe cu acest caz bizar! În dosarul în care era cercetat primarul localității Izvoare pentru abuz în serviciu, alături omul de afaceri Sorin Păduraru, procuror de caz avea să fie desemnat magistratul Ștefan Aristide Andrei, procuror cu soția angajată la DGASPC OLT, adică la o direcție subordonată CJ OLT, instituție aflată la cheremul șefului PSD OLT, adică a lui Marius Oprescu. De aici și soluția suspectă dată în dosarul respectiv de procurorul Ștefan Aristide Andrei, una foarte ciudată. Mai exact, prin rechizitoriul întocmit de procurorul Andrei, în instanță era trimis spre judecare pentru abuz în serviciu doar primarul localității Izvoare, însă nu și complicele acestuia, afaceristul Sorin Păduraru, deși acesta venise cu ideea și cu banii pentru coruperea primarului de la Izvoarele.

Tot cu acest prilej asistăm și la imixtiuni pe speță dată venite din partea procuroarei Anca Anuța, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalului Olt.  În primă fază, când trebuia să se pronunțe pe legalitatea rechizitorului întocmit de procurorul Ștefan Aristide Andrei, rechizitoriu încheiat cu soluția de trimitere în instanță doar a primarului din Izvoarele, magistrata Anca Anuța a refuzat să se pronunțe (dând și o declarație de abținere în acest sens), sub pretextul că unul dintre inculpați, în persoana omului de afaceri Sorin Păduraru, prestează, prin SC CONDOR PĂDURARU SRL, pentru firma soțului ei, adică pentru IRVEN COM SRL. Mai exact, firma în care soțul magistratei Anca Anuța este unic acționar deține de ceva vreme un hotel în municipiul Slatina, o clădire construită în condiții nelegale de către societatea CONDOR PĂDURARU. La ora actuală există un dosar penal la DNA pe această speță. Dar să revenim la jocurile de culise din dosarul penal în care trebuia condamnat omul de afaceri Sorin Păduraru. În momentul când s-a cerut soluționarea plângerii împotriva ordonanței de clasare, prin care fusese scăpat de instanță și de complicitatea la abuz în serviciu omul de afaceri Sorin Păduraru, procuroarea Anuța nu s-a mai putu abține, ci, pe față, a cerut achitarea acționarului de la CONDOR PĂDURARU. Mai mult de atâta, în faza pe instanță, dosarul în cauză avea să fie soluționat ,,aleatoriu” de judecătorul Paulică Dumitrescu, adică de fratele grefierei procuroarei Anca Anuța. Întâmplare?! Grefiera Ana-Maria Cotoșman este căsătorită cu Liviu Cotoșman, șeful Serviciului Operațiuni Speciale din cadrul IPJ OLT. Fratele acestuia, Florin Cotoșman, propus de PSD, a fost timp de șase ani de zile comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu, funcție pe care a ocupat-o până în 2020. Cei din PSD OLT vor acum să-l numească pe Florin Cotoșman șef plin la Garda Națională de Mediu. Și încă un amănunt. Mama fraților Cotoșman ține contabilitatea firmelor lui Claudiu Postolache, socotit omul de încredere al șefului de la PSD OLT. Într-un final, judecătorul Paulică Dumitrescu, prin Hotărârea nr. 582 din 27.06.2018, avea să-l  scape și pe primarul localității Izvoarele de orice acuze legate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, sub pretextul, absolut halucinant, că fapta respectivă nu există, o soluție menținută, aberant, și de Curtea de Apel Craiova.

Florin Cotosman

Pe speța dată, mesajul dat de instanță este unul extrem de periculos și poate genera abuzuri în masă. Practic, pe temeiul unui asemenea precedent juridic, orice primar din județul Olt poate îndatora bugetul local cu orice sumă voiește, fără riscul de a fi sancționat vreodată penal. Între timp, judecătorul Paulică Dumitrescu a fost promovat la Tribunalul Olt, la Secția Penală, secție condusă de judecătoarea Ileana Dan, soția șefului de la SICE OLT. Nicu Dan, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice OLT a fost și el scăpat de un dosar penal greu, în care era acuzat, printre altele, și de comiterea infracțiunii de fals intelectual, fals comis în timpul cercetării penale, într-un dosare care îi fusese repartizat. E grav, foarte grav! Dar cu amănunte, în ediția viitoare!

Ziarul liga dreptăţii