Stirea ca mecanicul agricol Alexandru Stanescu, fratele senatorului PSD Olt, Paul Stanescu, a fost ales in luna decembrie, a anului trecut, in comitetul de reglementare al Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a starnit, deopotriva, multa rumoare si scarba din partea opiniei publice.

Nimic neobisnuit! Stirea a venit si a trecut cu aceeasi rapiditate cu care membrii clanului Stanescu fac si desfac la nivelul judetului Olt. De ce sa ne mai miram ca tara merge prost la mai bine de 30 de ani de la lovitura de stat din ’89 in conditiile in care formatiunea social-democrata nu a invatat nimic din greselile trecutului. Partidul numit si redenumit de-a lungul anilor postdecembristi a oferit electoratului sau mai multe nume sonore de asa-zisi politicieni care nu doar ca au chiulit de la orele de guvernare, dar au ales sa propovaduiasca coruptia in forma ei pura, fapt pentru care justitia i-a trimis in spatele gratiilor pe multi dintre ei. Dar nici asa nu s-au invatat minte aceste lichele politice, unele dintre ele batrane si cu apucaturi de pensionari de lux. Cum sa mai credem ca tara va putea vreodata sa o apuce intr-o directie buna pentru viitorul copiilor nostri, daca unii dintre pesedisti nu se mai satura de strans banet cu duiumul si paraziteaza in continuare institutii in care remuneratia lunara are mereu cel putin patru zerouri la coada. In vreme ce alocatiile copiilor sau pensiile batranilor care au cladit tara asta raman inca la coada clasamentului european, iar salariile se maresc insuficient pentru ca traiul sa devina unul decent, la propriu,  Un nou caz de lichelism politic amestecat cu tot atat de mult sictir din partea noastra a tinut capul de afis pentru cateva zile in presa centrala: anume fostul deputat Alexandru Stanescu (PSD) ramas fara fotoliu in Parlamentul Romaniei a fost ajutat de fratele Paul sa nu “moara de foame”.

Cand e frate langa frate!…

Se alege praful de increderea alegatorilor in reformarea PSD. Este cu atat mai rau cu cat judetul Olt se gaseste inca sub papucul unor ghertoi batrani ajunsi parlamentari pe listele partidului a carui doctrina ar trebui sa deserveasca, nu?,  clasa de mijloc si chiar mai mult pe cea vulnerabila. Dar clasa de mijloc a cam disparut din peisajul societatii romanesti pe fondul distrugerii economiei interne ceea ce inseamna ca cei vulnerabili constituie de facto targetul PSD. In realitate, politicienilor de toate culorile nu le pasa decat de propriile familii si de binele lor. Sub aceasta sintagma au actionat si fratii Stanescu: in prima decada a lunii decembrie, a anului care tocmai s-a incheiat, Alexandru Stanescu a primit girul comisiilor de specialitate pentru ocuparea unui loc cald la ANRE. Propunearea PSD a trecut de comisiile reunite de industrii din Senat si Camera Deputatilor cu 28 de voturi favorabile si numai opt impotriva, toate de la USR. Chiar daca nu s-a prezentat in fata comisiilor pentru ca legea nu il obliga in mod expres sa faca acest lucru, fostul deputat social-democrat era convins ca nu va ramane fara bucata lui de ciolan. Boss-ul de la partid Marcel Ciolacu  declara la scurt timp dupa votul primit de Stanescu cel mic ca propunerea venita dinspre partid, in ciuda lipsei de experienta a fostului parlamentar, a avut la baza legea compensatiei. Pe scurt: “Nu a mai prins un loc pe listele de parlamentari ale PSD”, spunea Ciolacu in luna decembrie. Halucinant! O dovada in plus ca pentru clanul de la Visina banii sunt tot ce conteaza in viata.

Mecanicul de la Visina vs chelnerita de la Apele Romane

Mecanicul Alexandru Stanescu nu are nicio treaba cu domeniul energiei. El s-a facut remarcat cu afaceri in agricultura. Fost deputat in legislatura precedenta Stanescu a fost vicepresedinte la Comisia pentru Agricultura din Camera. Potrivit declaratiei de avere detine mai multe terenuri agricole in apropiere de orasul Corabia, in suprafata de cateva zeci de hectare, in judetul Olt. Potrivit unor surse din anturajul lui Stanescu, imediat dupa numirea in boardul de la ANRE acesta ar fi plecat intr-un voiaj de cateva zile in Caraibe. Referitor la acest aspect jurnalista Raisa Ivatenko, intr-unul din articole afirma: “Mult stimate tovarășe Paul Stănescu, ierou al Mucilor în Grup Organizat, solicit să spui cadrelor de partid și de stat ce dracu’ căuta fratele dumitale, tovarășu’ Alexandru cel Vopsit, chiar a doua zi după ce a fost numit șef la ANRE, în vacanță în Caraibe? Curent pe cracu’ de la izmene? Cum, bă, pe banii MEI? Nici nu v-ați infipt bine la ciolan și gata începurăti parangheliile? Da’ o vacanță de ‘fo 20 de ani la Jilava, ce-are?…” Un alt exemplu care poate sa fie oricand asociat cu cazul Stanescu vine din Dolj, unde cumnatul primarului Craiovei, Olguta Vasilescu, a ajuns sa pastoreasca fara pic de experienta Aeroportul International din Banie. Sorin Manda, zis “Saxy”, a mai detinut posturi cheie in conducerea CSM Craiova, RAT Craiova sau functia de city-manager. In prezent, aeroportul craioveam arata mizerabil, spun surse autorizate, care acuza si aici nepotisme si chiar acte de coruptie. P.S. Care este diferenta dintre Stanescu, Manda si ospatarita angajata in vara anului trecut inginer la Apele Romane Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad???  Sictir!

T.M.