Balastierele  lui Oprescu, atentat la viata riveranilor afluentului Oltet

 

Activitatea ilegala a balastierelor pe care le detine presedintele Consiliului judetean Olt, Marius Oprescu, cu complicitatea vadita a senatorului social-democrat Paul Stanescu, a prefectului Florin Homorean, respectiv a lui Gheorghe Neacsa de la Garda de Mediu si a lui Dorel Steomlega de la Agentia pentru Protectia Mediului Olt, a ajuns sa puna in pericol, literalmente,  viata a zeci de familii din zona orasului Bals. Acestora li se adauga Adi Barbu de la Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Olt.

 

Activitatea balastierelor pe care Marius Oprescu le detine si le pune zilnic in miscare pe zone tot mai extinse ale albiei Oltului, respectiv ale afluentului Oltet, a devenit virala cu ale sale consecinte devastatoare care pot fi observate usor si de satelitul Google Maps. Fara sa para o exprimare panicarda  sau macar una cliseistica ceea ce se petrece pe albiile celor doua rauri este de-a dreptul alarmant si infricosator. Daca punem la socoteala ca insasi viata celor care locuiesc in apropierea balastierelor este pusa in pericol pe termen mediu si lung nu exageram cu nimic sa spunem ca este timpul ca lucrurile sa se miste intr-o directie buna, astfel incat sa fie evitat un posibil dezastru ecologic de proportii si mai mare decat s-a realizat. Din ceea ce rezulta in urma unor fotografii surprinse de satelitul Google Maps putem sa ne dam singuri seama ca sunt o mie de motive pentru care acest lucru trebuie sa se petreaca cat mai curand. In primul rand, din punct de vedere legal aceste lucrari pe care le executa balastierele lui Oprescu sunt complet interzise chiar daca aparent poarta masca legalitatii.

Marius Oprescu si coplicii sai in ceea ce priveste dezastrul ecologic raul Olt si afluentul sau Oltet zona Bals

Catastrofa ecologica pe care presedintele PSD Olt o coordoneaza sub protectia  directa a senatorului Stanescu si avand complicitatea tacita a unor institutii oltene pune in pericol vietile oamenilor care pana la aparitia monstruoaselor utilaje isi duceau viata in tihna si in deplina pace. In prezent, locuitorii de pe strada Salcamilor din orasul Bals traiesc un adevarat calvar care distruge specii acvatice protejate si coboara nivelul panzei freatice lucru care va duce inevitabil la secarea fantanilor, in vreme ce radacinile arborilor si vegetatia de lunca se usuca deja cat vezi cu ochii. Fotografiile  obtinute cu ajutorul Google Maps sunt suficient de sugestive si nu mai au nevoie de comentarii. Si locuitorii din zona sunt socati si se plang ca balastierele au ajuns foarte aproape de casele lor: ”Nu am crezut vreodata ca vom ajunge sa traim asa… Nu credeam ca vom vedea aceste sapaturi facute in albia Oltetului, langa casele noastre. Nu ne poate nimeni ajuta. Nici peste nu mai avem in Oltet. Inainte era altceva…”, ofteaza neputinciosi, la unison, oamenii de pe strada Salcamilor. Este stiut ca sapaturile pentru extragerea agregatelor necesare pentru lucrarile de constructii produc o crestere a turbiditatii din apa dulce ceea ce duce la asfixierea pestilor prin blocarea branhiilor. In plus, malul se asaza pe icre si pe puiet si ii omoara. De cealalta parte, Oprescu si gasca sa nu par deloc sensibilizati de acest dezastru care capata noi dimenisuni cu fiecare firicel de apa care este tulburat de mastodontii aflati in cautare de bani sub forma de agregate naturale.

  Malul stang al Oltetului in pragul colapsului…

Una  dintre marile ingrijorari ale oamenilor care traiesc pe strada Salcamilor aproape de malul stang al Oltetului are legatura cu proiectia sumbra a amplelor surparilor de mal care au inceput deja sa afecteze o portiune considerabila a malului dedesubtul caruia se excaveaza neincetat. ”Aceste sapaturi continue si  distrugerea  vegetatiei, in special a celei  lemnoase care sustine terenul din jurul nostru o sa duca la prabusirea totala a  malului…”, mai zic riveranii Oltetului, care acuza ca din cauza balastierelor care produc un zgomot infernal si multe vibratii au inceput sa crape si zidurile caselor. Surse avizate in domeniu afirma ca aceste lucrari nesabuite in albia Oltetului pot sa produca  oricand adevarate inundatii cu efecte distrugatoare pentru cei din zona. Sa nu uitam ca locul in care sapa excavatoarele lui Oprescu este situat la doar  800 de metri de podul situat pe  DN65.  Un alt personaj local care se face la fel de vinovat de distrugerea albiei Oltetului este Adi Barbu – bun prieten si tovaras de afaceri cu  Marius Oprescu. Sa nu uitam ca Adi Barbu este director numit la SGA Olt si platit din bani publici sa apere cursurile si malurile din raza de activitate. De asemenea celilalti functionari publici : Dorel Steomlega ( APM) , Neacsa Doru ( GNM Olt ) , Florin Homorean ( Prefect ), Rotea C ( primar Bals) , Marius Oprescu ( Presedinte Consiliul Judetean Olt) care sunt platiti din bani sa vegheze la respectarea reglementarilor impuse de legiuitor , ei sunt de fapt  complici la savarsirea de grave  infractiuni de catre seful lor direct Marius Oprescu –presedintele Consiliului Judetean Olt.

 Infrastructura rutiera este pusa in pericol!

Desi pare greu de crezut acest lucru, la prima vedere, trebuie amintit inca o data ca utilajele care excaveaza pietris si nisip din Oltet pot pune in pericol viata a zeci de persoane nevinovate. Mai exact, din cauza acestor excavari ilegale si haotice deficitul de sedimente ar putea sa provoace prabusirea unor poduri si podete aflate in imediata apropiere a balastierelor lui Oprescu. In toata aceasta poveste cruda si provinciala dar cu profunde legaturi in politica locala si nu numai avem si un primar al Balsului, in persoana lui Catalin Rotea (PSD) care nu misca un deget cand vine vorba de soarta celor care l-au votat. Pesemne ca nu vrea si nici nu isi doreste sa-l deranjeze pe seful sau pe linie de partid. Deci, mergeti la vot!!!

 Malul drept al Oltului, aceeasi soarta…

Nici pe malul drept al raului Olt lucrurile nu arata prea bine. Aceeasi grupare condusa de  Marius Oprescu si ai sai complici – Adi Barbu, Gheorghe Neacsa, Dorel Steomlega si Romsilva Olt au complotat la distrugerea padurilor de plopi de la Mamura , Criva, Piatra Olt si Bals zona Rudarie. Iar in extravilanul localitatii Piatra Olt unde opereaza alta balastiera lui Marius Oprescu iar balastul din straturile freatice a fost inlocuit cu deseuri de constructii si chiar resturi industriale de la uzina de aluminiu ALRO Slatina. De asemenea, satelitul Google Maps ne arata cum padurile de pe malul drept al Oltetului, in apropiere de Bals, Mamura, Criva mal drept Olt a fost practic rasa de pe fata pamantului. Potrivit localnicilor, padurea a fost stearsa din evidentele celor de la Ocolul Silvic in mod ilegal.

Canalul Oltisor Sud, grav afectat de firmele lui Oprescu care extrag ilegal balst in zona T134, T135 extravilan Patra Olt, judetul Olt

Conform acelorasi imagini oferite de Google Maps, extragerea de balast de pe T134, T135  extravilan Piatra Olt de catre firmele lui Marius Oprescu – Mineral Port, CFM Investitii, Unimineral si Ferma Veche a  afectat grav si iremediabil canalul de irigatii Oltisor Sud care strabatea zona afectata de balastierele lui Marius Oprescu ,fapt ce a determinat imposibilitatea alimentarii cu apa din Priza Arcesti a statiilor de irigatii SPP 16 Brancoveni din gestiunea OUAI 16 Brancoveni si a statiilor SPP 17 Brancoveni care apartin OUAI 17 Brancoveni. Practic, firmele presedintelui Consiliului Judetean Olt au distrus canalul Oltisor Sud facand  imposibila alimentarea cu apa a statiilor de punere sub presiune din aval.  Si mai grav este ca din pricina  exploatarilor ilegale  de balast realizate de Marius Oprescu prin firmele sale, Organizatiile de Udatori 16 si 17 Brancoveni au fost pedepsite, inca odata, de catre AFIR Oltenia prin imputarea integrala a sumelor accesate de la UE. Deci cele doua OUAI-uri ( 16 si 17 Brancoveni) sunt pedepside de doua ori: o data ca desi  asteapta apa de irigatii  din anul 2014 cand au facut receptia lucrarilor de reabilitare statie cu fonduri europene , dar din cauza distrugerii canalului Oltisor Sud de catre firmele lui Marius Oprescu in zona T134, T135 extravilan Piatra Olt care practica extragerea balastrului , in tot acest interval de timp ( 8 ani)  niciodata nu i s-a asigurat un nivel dinamic optim la aspiratia pompelor de punere sub presiune a apei pentru irigatii si au fost obligate sa faca decat cheltuieli cu paza, mentenanta si consum de energie electrica pentru iluminatul de paza iar in prezent pedepsita de AFIR cu scopul falimentarii ilegale a acestora.

 

Iar pentru ca nu a primit apa la aspiratia pompelor , AFIR prin Staicut Dorel si Daniel Barbulescu, cel care ascundea spaga imensa pe care o primea Darius Valcov in cotetele de capre ale batranilor din zona  si in cavourile din cimitirele judetului , au dispus imputarea sumelor alocate din fonduri UE pentru reabilitarea statiilor iar acelasi ANAF obedient lui Marius Oprescu si Paul Stanescu au si demarat deja sechestrul asigurator pe inventarul statiilor si blocarea conturilor desi procedura contestatie nu a fost epuizata.

Raisa Ivatenko intr-unul din articole face urmatoarea remarca: “Mult stimate tovarășe Paul Stănescu, ierou al Mucilor în Grup Organizat, solicit să spui cadrelor de partid și de stat ce dracu’ căuta fratele dumitale, tovarășu’ Alexandru cel Vopsit, chiar a doua zi după ce a fost numit șef la ANRE, în vacanță în Caraibe? Curent pe cracu’ de la izmene? Cum, bă, pe banii MEI? Nici nu v-ați infipt bine la ciolan și gata începurăti parangheliile? Da’ o vacanță de ‘fo 20 de ani la Jilava, ce-are?…”

P.S. Alte state europene au luat masuri extrem de eficiente de mai multi ani. In Suedia, de exemplu, balastierele in lunca raurilor sunt interzise de zeci de ani. Iar in Elvetia nu doar ca nu se extrag materiale din albii, ci se adauga nisip si pietris pentru ameliorarea deficitului de sedimente.

La noi in tara nu se poate deoarece resursele naturale trebuie sa umfle si mai mult lacomia tot mai mare care se amplifica pe masura ce extrag tot mai mult. Apoi cand ne va obliga realitatea sa corectam greselile lacomiei noastre, contribuabilul roman va fi obligat sa repare ceea ce lacomii ca Paul Stanescu , Marius Oprescu, Adi Barbu, Neacsa Gheorghe, Florin Homorean, de pe cuprinsul tarii, au exploatat fara niciun discernamant pe cursurile raurilor din tara.

T.M.