Dezastrul ecologic de pe albia raului Olt si Oltet care se prefigureaza din pricina foamei de bani pe care o are seful PSD Olt, Marius Oprescu, ar putea sa ia sfarsit  daca  sistemul informatic numit Radarul Balastierelor” pe care Ministerul  Mediului se tot chinuie sa-l implementeze de mai bine de cinci ani ar deveni unul  functional.

 Dimensiunile catastrofei ecologice pe care balastierele presedintelui Consiliului judetean Olt, Marius Oprescu, le creioneaza in fiecare zi in zona raului Olt au ajuns sa ingrijoreze pe toata lumea. Desi aceste activitati complet ilegale au fost semnalate de nenumarate ori celor de la Garda de Mediu Olt, nimeni nu a intreprins pana acum masuri concrete de sistare a dezastrului pe care excavatoarele lui Oprescu si nu numnai il creeaza pe albia raului Olt si a afluentului sau, Oltet. Zeci de mii de tone de pietris si nisip adica acele materiale esentiale pentru constructii sunt scoase zilnic din aceste doua ape, iar autoritatile par incapabile sa reactioneze in conformitate cu legea. In urma acestor activitati pe care utilajele lui Oprescu le executa in zona raman maluri surpate si ape tulburi fara urme de viata. Doar sistemul “Radarul balastierelor” asemanator cu “Inspectorul Padurii” mai poate opri tavalugul care distruge un intreg ecosistem. Drumurile facute pe maluri si urmele de roti si senile care duc spre balastierele detinute de seful de la CJ Olt denota o activitate intensa a oamenilor angajati sa aduca prapadul in areale acvatice candva linistite si populate cu pesti si padurile seculare de plopi ce margineau Oltul si Oltetul extravilan comuna Plesoiu, oras Piatra Olt si Bals. Acum, nimic din toate acestea nu mai conteaza in fata dorintei de distrugere si inavutire continua pe care omul din fruntea PSD Olt o manifesta in contrast cu efectele devastatoare pe care natura le resimte de mai multi ani.

Adio, pesti – bun venit Apocalipsa…

Marturia oamenilor care locuiesc in zonele afectate de urgia care i-a lovit seamana tot mai mult cu un strigat de ajutor la Ceruri. Nu au incredere in autoritati si rareori pomenesc despre raul care s-a abatut asupra lor. Chiar si asa, mai multi pescari care pana nu demult obisnuiau sa prinda peste in avalul Oltului si-au facut curaj sa vorbeasca deschis despre ceea se intampla si sustin ca nu mai poate fi vorba de peste in acele perimetre in care activeaza balastierele ilegale. Din pricina balastierelor aici nu mai exista clean, avat, scobar si nici mreana, recunosc cu amaraciune pescarii. In plus, acestia se arata foarte ingrijorati cu privire la viitorul speciilor ramase in apele tulburi cercetate de excavatoare. In privinta amenzilor pe care comisarii de la Garda de Mediu Olt le aplica pentru aceste excavari ilegale nu putem sa pomenim mare lucru. Controlul fizic este depasit de mult si nici macar cuantumul amenzilor acordate nu pare sa-i sperie pe oamenii lui Oprescu. Pe de alta parte, daca sistemul informatic mai sus mentionat ar trece cu brio testele si ar invinge etapele birocratice cu putina vointa politica lucrurile s-ar putea schimba in bine. Teoretic!  Practic, PSD este acum la guvernare si este putin probabil ca cineva din coalitie sa indrazneasca sa deranjeze grupul compact din jurul organizatiei judetene a social-democratilor. Ramane de vazut!

Paduri defrisate si deseuri industriale

Daca pentru pescarii olteni activitatea balastierelor care functioneaza sub patronajul liderului de la Olt nu inseamna nimic altceva decat distrugerea unei surse de hrana care obisnuia sa aduca si un venit considerabil mai multor familii care traiesc in zonele riverane Oltului si Oltetului, pentru activistii de mediu aceleasi balastiere sunt sinonime cu distrugerea intentionata si ireparabila a mediului inconjurator. De ce spunem asta? Padurea Mamura din apropierea lacului hidrotehnic Arcesti este distrusa la propriu de mai mult timp de balastierele lui Adi Barbu, nimeni altul decat cel care conduce Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala Olt. Nici padurea de plopi de la marginea localitatii Criva nu a scapat de distrugere in urma activitatii balastierelor celor doi, Oprescu si Adi Barbu. Iar in extravilanul localitatii Piatra Olt unde opereaza balastiera lui Marius Oprescu balastul din straturile freatice a fost inlocuit cu deseuri de constructii si chiar resturi industriale de la la uzina de aluminiu ALRO Slatina. In felul acesta s-au infilitrat in sol cantitati mari de compusi chimici care pot contamina oricand intreaga panza freatica. In tot acest dezastru cu puternice legaturi politice avem in fata o alta perspectiva sumbra, anume pericolul care paste zeci de locuitori ai orasului Bals ale caror locuinte se pot surpa in orice moment din cauza sapaturilor nesabuite la mari adancimi in albia raului Oltet care curge foarte aproape de casele oamenilor. Apocaliptic…

Va urma.

T.M.