Ceea ce a distrus Romania in ultimii 30 de ani este sistemul de valori putred promovat de stabii partidelor politice care s-au tot perindat la guvernare. Fie ca vorbim despre PSD sau PNL aceasta asertiune isi gaseste mereu argumentul in insasi formularea ei.

Obisnuim sa spunem de prea multa vreme ca toti cei care se perinda prin politica nu fac altceva decat sa prospere financiar fara sa aduca vreun dram de prosperitate concetatenilor care i-au ales. Si o spunem mereu! De asemenea, a devenit un veritabil truism sa afirmam ca toti ministrii care sunt pusi sa faca treaba pe la ministere nu fac altceva decat sa joace dupa cum li se dicteaza din partea celor care i-au promovat acolo. Dar cel mai grav dintre toate este ca politica din Romania este intesata in mai toate structurile de indivizi care au in spate un istoric aflat sub semnul intrebarii. Asa se face ca la nivelul institutiilor de comanda ale tarii gasim astazi tot soiul de oameni care au avut macar tangential legaturi cu serviciile secrete ale diferitelor structuri de forta. Securisti si progeniturile lor conduc Romania de dupa ’89. Este un fapt demonstrat in repetate randuri. Si cu toate ca opinia publica este scarbita si suprasaturata de aceste miscari tenebroase ale celor pusi acolo sa ne carmuiasca, nu pare ca acest sentiment de lehamite deranjeaza…

Cine este Adrian Chesnoiu – PSD

Aparut din neant asemenea multor altor asa-zisi politicieni din noua generatie, deputatul social-democrat Adrian Chesnoiu – devenit peste noapte noul ministru alAgriculturii la insistentele “baronului rosu” Paul Stanescu, a avut un traseu sinusoidal si oarecum parsiv in devenirea sa ca demnitar. Originar din Caracal, actualul ministru al Agriculturii are un profil total atipic pentru un minister ca cel pe care il are acum in subordine. De ce spunem asta? In primul rand, deputatul PSD are doua mastere, ambele la Academia de Politie, plus un curs de introducere in securitate nationala, urmat la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” – Colegiul National de Aparare. Iar din 2013 acesta a inceput sa detina mai multe functii in aparatul bugetar fiind in repetate randuri director de cabinet la mai multi secretari de stat, inclusiv la Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, intr-o perioada in care institutia avea ca secretar general de stat un alt politist care lucrase la directia de informatii a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). In postura de director de cabinet la aceasta institutie, Chesnoiu a coordonat un proiect POSDRU/170/6.3/S/146 783-DESFB in care acesta explica grupului tinta cum sta treaba cu egalitatea de sanse intre barbati si femei, chiar daca era divortat si tatal unei fetite. Incepand cu 2017 Chesnoiu a fost numit de partid in fruntea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), desi studiile sale nu il recomandau sub nicio forma pentru ocuparea unei astfel de functii. Chesnoiu a plecat de la conducerea AFIR in mai 2020 si a ocupat pentru scurta vreme functia de city-manager al orasului Caracal, viceprimar si deputat. De remarcat este ca de-a lungul timpului Adrian Chesnoiu a fost implicat si in cateva procese pe care le-a avut mai intai cu fosta conducere a ministerului Agriculturii, dar si cu cei de la Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. Potrivit declaratiei de avere, nu detine case sau apartamente, iar in conturi declara doar 30.000 de lei.  Putin comparativ cu perioada in care era casatorit: inainte de divort detinea un teren de 2.300 mp in Ciorogarla (Ilfov), o salupa, o remorca transport si datorii de 95.000 CHF si 5.400 ron (?)

Petre Daea, fost Ministru al Agriculturii (stanga), Adrian Chesnoiu, actualul Ministru al Agriculturii (dreapta)

Agentul de la “Doi s’un sfert”…

Propunerea lui Chesnoiu pentru portofoliul de la Agricultura a atras dupa sine mai multe capete mirate. Si nu pentru ca aceasta propunere a venit, inevitabil, din partea senatorului-latifundiar Paul Stanescu. Caci in zilele noastre este un act devenit cutuma ca cei mai mari din partid sa-si protejeze interesele prin propuneri de oameni apropiati si credinciosi cauzei de clan. Nu! In schimb, proaspatul ministru al Agriculturii a surprins pe toata lumea in momentul in care o informatie a “transpirat” in presa: anume ca Adrian Chesnoiu ar fi fost in urma cu mai mult timp ofiter de informatii la “Doi s’un sfert”, actuala Directie Generala de Protectie Interna din MAI. Sau cel mai putin reformat dintre serviciile secrete romanesti. Aceasta informatie nu apare niciunde in CV-ul oficial al deputatului si nici nu pare ca ministrul de la Agricultura este deranjat sau cumva dispus sa recunoasca acest lucru. Intrebat de ziaristi daca ceilalti social-democrati cunosc acest aspect confirmat pe cai oficiale chiar inainte de depunerea juramantului la Palatul Cotroceni, Adrian Chesnoiu a raspuns sec: “Intrebati-i pe dumnealor, nu stiu ce stiu dansii”. Pe de alta parte, numirea lui Chesnoiu la Agricultura nu face decat sa confime banuiala generala despre implicarea si rolul serviciilor secrete in politica de maidan de la Bucuresti.

Gargara politica, rezultate zero

Protejatul lui Paul Stanescu si-a inceput mandatul la minister epatand pe posturile de televiziune, unde promite marea cu sarea si cam atat! Omul de la “Doi s’un sfert” sustinea de curand ca va inaspri controalele la importurile de legume. Oficialul spera ca in acest mod se va reduce numarul produselor agricole care intra in tara fara sa fie fiscalizate. Insa, desi anunta intensificarea controalelor, Chesnoiu nu stie deocamdata cand vor incepe aceste actiuni si, mai ales, cine le va face, intrucat, spune el, in minister nu exista o astfel de parghie la acest moment, Verba volant…! Unde mai pui ca acelasi nou ministru al Agriculturii nu este capabil sa gestioneze criza aparuta la Azomures Targu Mures, unul dintre principalii producatori de ingrasaminte pentru agricultura, care a anuntat de curand ca va demara pregatirile pentru sistarea temporara a activitatii din pricina cresterii preturilor la energie si gaze. In tot acest context, Chesnoiu nu incearca deloc sa ajunga la un consens cu ceilalti ministri de resort pentru gasirea unei solutii care sa asigure continuarea procesului de productie la Azomures, ci se spala pe maini si afirma nonsalant ca Romania isi va asigura necesarul prin autorizarea achizitiei de ingrasaminte din alte tari. Inchiderea Azomures va reduce, potrivit specialistilor, productia agricola cu peste 30 la suta.  Jenant!

T.M.