Lumea magistratilor din Romania s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase scandaluri in care au fost implicate nume sonore din randul functionarilor in roba neagra. Cu parere de rau, insa, la fel de multi dintre cei care au fost macar banuiti ca ar fi intervenit la un moment dat pentru favorizarea infractorului se regasesc astazi promovati in foruri inalte, lucru care a dus la scaderea increderii in justitia din aceasta tara.
Se tot vorbeste pe la noi despre independenta justitiei si despre acuratea actului pe care magistratii trebuie sa-l infaptuiasca. Si asta pentru ca in anii care au trecut de la lovitura de stat din 1989 ne-am confruntat cu multe episoade in care justitia din tara noastra a fost controlata politic sau a fost supusa unor mari presiuni si imixtiuni din partea serviciilor secrete. In felul acesta s-au fabricat dosare politice si multe dintre sentintele date de judecatori nu au fost altceva decat vendete personale comandate de la cele mai inalte niveluri ale politicii. Iar mai-marii din politica au stiut sa profite de fiecare data cand au avut in mana guvernarea. Fara sa anticipeze efectele pe termen lung care au deteriorat perceptia generala despre magistrati si munca acestora. Ei bine, una dintre consecintele nefaste ale implicarii politicului in pronuntarea unor sentinte a dus la aparitia in lumina reflectoarelor a unor judecatori stigmatizati. Oameni imbracati in negru despre care presa si opinia publica nu au cuvinte de lauda, in conditiile in care coruptia contemporana a lovit in plin tagma magistratilor, aducand grave prejudicii de imagine institutiei si nu numai.
Adina Ponea – prezenta controversata de la Inalta Curte
Unul dintre magistratii despre care s-a tot scris ca nu isi merita locul in randul functionarilor publici de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este fara indoiala Adina Ponea. Pe vremea cand aceasta era judecator la Curtea de Apel Craiova a fost verificata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un dosar disjuns din cel in care au fost trimisi in judecata fratele sau, Stefan Ponea, si fostul presedinte al Consiliului judetean Mehedinti, Adrian Duicu. Pe scurt, Adina Ponea a fost banuita in 2014 de procurorii DNA ca ar fi comis infractiunea de complicitate la trafic de influenta. Potrivit procurorilor DNA, cunoscand relatiile de rudenie dintre fostul sef al Politiei Mehedinti si judecatoarea Adina Ponea, fostul baron de Mehedinti Adrian Duicu i-ar fi cerut lui Stefan Ponea sa ia legatura cu aceasta pentru a initia anumite demersuri in vederea pronuntarii unei solutii favorabile in dosarul de incompatibilitate intentat de Agentia Nationala de Integritate (ANI). Aceste actiuni s-ar fi desfasurat, conform rechizitoriului, in luna mai 2013. Conform aceleiasi surse, Adina Ponea a contactat-o la acea vreme pe Maria – Magdalena Fanuta de la Curtea de Apel Craiova, cea care judeca dosarul deschis de ANI pe numele lui Duicu, cu care a purtat o convorbire de aproximativ cinci minute. Dupa care toate concluziile discutiei purtate de cele doua judecatoare au fost ulterior transmise de Adina Ponea fratelui ei. In urma acestor evenimente, judecatoarea Maria-Magdalena Fanuta i-a dat castig de cauza lui Adrian Duicu, fapt care a determinat procurorii DNA sa le cerceteze pe cele doua judecatoare pentru infractiuni de coruptie.
Anii au trecut… Ponea a ajuns la ICCJ
Tipic pentru Romania noastra, judecatoarea Adina Ponea a scapat basma curata si acum ocupa un loc cald la Sectia de contencios administratv si fiscal de la ICCJ. Numai ca Adina Ponea uziteaza din nou de pozitia pe care o are pentru a inclina balanta in dosarul SC Marconf SRL. Alaturi de judecatorul sindic Fanel Arabela si avocatul-politician Cosmin Rosculescu (facut avocat la apelul bocancilor).
Un veritabil trio de exceptie din care nu lipsesc banii. Este un lucru greu de digerat pentru multi dintre romanii care inca mai cred in justitia din aceasta tara. Poate ca si asta este o piedica in calea dezvoltarii tarii avand la baza principii sanatoase. Nu ai cum sa construiesti ceva durabil atata timp cat Inalta Curte primeste cu bratele deschise un magistrat asupra caruia au planat si inca planeaza suspiciuni de coruptie. Demonstrate sau nu, acestea dau mereu nastere unor banuieli care fac ca tot ceea ce se intampla in jurul nostru sa nu mai fie considerat credibil. Fara echivoc, justitia si politica au o mare problema din acest punct de vedere. Magistrati si politicieni murdari sau susceptibili din aceasta perspectiva trag inapoi institutiile statului si intineaza tot ce s-a faurit bun in ultimii 30 de ani… Adina Ponea detine un teren extravilan in localitatea Leamna, terenuri intravilane in Craiova, doua apartamente si doua case in aceeasi urbe. Concluzia este una singura: fara penali in functii publice si, bineinteles, fara judecatori venali in instantele de judecata.
T.M.