Fosta șefă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, procurorul Anca Anuța, a intrat în vizorul Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Totul ar fi pornit de la un control efectuat de inspectorii Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) la un hotel construit ilegal în Slatina de Ion Anuța, soțul procuroarei, prin firma IRVEN COM SRL. În 2015, firma în care Ion Anuța este unic asociat a demarat, pe strada Basarabilor din Slatina, un proiect imobiliar prin construirea unei clădiri prevăzute cu spații pentru servicii și birouri, o afacere imobiliară care contravine însă obiectului de activitate al societății în cauză. Societatea IRVEN COM SRL are drept obiect de activitate principal ,,fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”. În acest sens, societatea IRVEN COM SRL are cea mai mare desfacere la ALRO SA. Despre acest contract s-a spus că ar fi fost obținut în condiții suspecte, mai ales într-o perioadă în care societatea ALRO SA era implicată în foarte multe dosare penale, multe dintre ele legate și de disparițiile ,,misterioase” ale unor camioane pline cu lingouri de aluminiu de la combinatul din Slatina. Al doilea obiect de activitate al societății este cel legat de “comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate de produse alimentare”. În contextul dat, investiția făcută de firma IRVEN COM SRL nu se justifică din punct de vedere economic, deoarece banii societății ar fi fost cheltuiți pe un obiectiv care nu derivă din sfera de activitate legală a societății. Și dacă tot am vorbit despre cheltuirea acestor resurse, există o mare dilemă și în ceea ce privește relația comercială dintre societățile IRVEN COM SRL și CONDOR PĂDURARU SRL, firma care a ridicat clădirea de pe strada Basarabilor pentru societatea IRVEN. Aceste decontări nu ar fi fost prinse în contabilitate, fapt ce denotă că întreaga clădire ar fi fost realizată cu titlu gratuit de firma CONDOR PĂDURARU pentru firma controlată de soțul procuroarei Anuța. Se presupune că toate aceste lucrări gratuite ar fi fost executate de firma CONDOR PĂDURARU în schimbul protecției.

De-a lungul timpului, numele societății CONDOR PĂDURARU a apărut în mai multe dosare penale controversate. De asemenea, Sorin Păduraru,  unul dintre acționarii societății, ar fi fost și el cercetat în mai multe dosare penale. Însă de fiecare dată acționarul a fost scos basma curată, fiind exonerat de orice răspundere penală. Să fie pură întâmplare?! Tot legat de construcția de pe strada Basarabilor, există probleme mari și în ce privește modul prin care s-a făcut autorizarea acestei clădiri. Autorizația de construire nr. 266/08.07.2015, eliberată de Primăria Slatina pentru societatea IRVEN COM SRL, ar fi fost dată cu încălcarea normelor de urbanism în vigoare, HG nr.525/1996. În speță, construirea respectivei clădiri cu destinația de spații pentru servicii și birouri n-ar fi trebuit autorizată de Primăria Slatina, întrucât investiția nu fusese prevăzută, încă din faza de proiect, cu spații de parcare, o condiție de fond pentru orice autorizare de acest gen. De asemenea, prin ridicarea acestei clădiri nu s-au respectat distanțele minime față de hotare, măsuri prevăzute de lege, în acest sens blocul vecin fiind cel mai afectat. Mai multe de atât, din pixul primarului municipiului Slatina, Emil Moț, în baza a trei decizii emise toate într-o singură zi, ar fi fost modificată și destinația clădirii, aceasta fiind trecută în regim de hotel, un procedeu total ilegal.

Toate aceste matrapazlâcuri au ajuns însă și pe masa inspectorilor de la Inspectoratul de Stat în Construcții, instituție care a demarat un control de fond în zonă. De aici problemele. Prin diverse tertipuri, procuroarea Anuța ar fi încercat blocarea exercitării acestui control, abuz care ar fi ajuns și la cunoștința membrilor CSM, consiliu care a declanșat procedurile de cercetarea disciplinară a magistratei în cauză. După declanșarea acestui conflict, procuroarea Anuța ar fi solicitat CSM-ului transferul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cerere care i-a fost însă respinsă. Se pare că în vizorul CSM-ului ar fi intrat și procurorul Claudiu Negrilă de la DIICOT. Reamintim aici că procuroarea Anca Anuța a fost înlocuită săptămâna trecută din funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt de către magistratul Daniela Aspra, fost prim-procuror adjunct al Parchetului Olt.   

Ziarul liga dreptatii