Intr-o logica parsiva a unui stat esuat de mai bine de 30 de ani cum este Romania, regasim astazi la butoanele institutiilor publice tot soiul de oameni mici, care au ajuns sa aiba drept de semnatura asupra calitatii vietii noastre si se folosesc de parghiile puterii pentru a prospera fraudulos in societatea noastra.

In ceea ce il  priveste pe actualul presedinte al Consiliului judetean Olt, Marius Oprescu, soarta a facut ca acesta sa beneficieze de un oarecare avantaj conferit prostului tupeist,  care imediat ce a dat  noroiul de la tara pe treptele puterii s-a apucat numaidecat sa comita infractiuni. Fara dubii, Marius Oprescu poate fi considerat un proclet pe care nimeni nu ar fi putut sa parieze inainte de ascensiunea sa politica si nu numai. Numai ca rascoala politica care a cuprins Romania de dupa anii ’90 a permis unor indivizi lipsiti de orice moralitate sau scrupule sa parvina intr un mod cel putin ciudat pentru multi dintre noi, cei care muncim zilnic ca sa ne putem bucura de un minim confort. Cum a fost posibil ca un individ rural din Olt sa ajunga sa conduca un intreg judet si sa matraseasca constant banul public cu o dexteritate uluitoare si sa nu plateasca (inca!) pentru faradelegile sale? Este o intrebare fireasca asupra careia fiecare dintre noi trebuie sa se aplece macar o data. De ce? Un motiv pertinent este acela ca din cauza acestei siluete lipsite de continut avem astazi un judet tulburat si saracit. De asemenea, avem societati comerciale care sunt siluite sa intre iute in insolventa, ba chiar ajung sa fie bantuite de perspectiva falimentului.

E greu sa te bati la licitatii cu firmele de casa ale baronilor.  In plus, avem o clasa noua de sinecuristi care stau cu dintii infipti adanc in banul public. Recte, acei bani pe care cu totii ii dam la stat sub forma de taxe sau impozite. Toate astea si multe alte situatii degenerate fac ca multe dintre judetele tarii sa arate in prezent ca un veritabil circ al foamei. Iar vinovatii apar in presa si in media pozand in lupi moralisti. Pana cand?

Partidul si rotatia cadrelor

Aparitia lui Marius Oprescu pe scena politica din judetul Olt are la baza aceeasi reteta propusa si pentru Parlamentul Romaniei sau Palatul Cotroceni. Vorbim aici despre aceeasi tipologie de  persoane obscure care fara sa stea prea mult pe ganduri s-au infiltrat in institutiile statului  roman preluand in anumite cazuri stafeta de la predecesorii lor, promovati si ei in esaloanele de la Bucuresti ca sa propovaduiasca politica partidului pe malurile Dambovitei. Vezi cazul tractoristului Paul Stanescu de la Visina.  Altfel spus, politica de cadre a celor de la PSD a fost de-a lungul anilor una foarte pragmatica si eficienta.

Marius Oprescu si Olt Drum

Odata ce si-a intrat in paine si s-a vazut imbatat de vaporii puterii acest ticalos cu “intentii bune” si-a folosit intregul arsenal ca sa constituie grupuri infractionale si a capusat pe cat posibil statul si banul public. Pelticul de la Piatra a trebuit sa-si astepte randul cuminte dupa ce si-a facut ucenicia ca director general al Administratiei Nationale Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa – Olt.

Apoi, dupa schimbul de generatie cu  Paul Stanescu la CJ Olt au aparut noi  forme si tertipuri prin care se sifoneaza banul public la Olt. Vorbim aici de o intreaga retea de firme si societati precum si de persoane din anturajul sefului CJ Olt care sunt implicate in delapidarea de sume uriase de bani prin intermediul unor contracte oneroase pe care Olt Drum  le incheie cu  societatile de apartament din anturajul patronat de presedintele CJ Olt

. De pilda, contractele semnate de Olt Drum cu societati ca Mineralport SRL sau CFM Investitii, doua dintre firmele abonate la banul public pentru aprovizionarea Olt Drum cu balast si sorturi minerale necesare pentru realizarea reparatiilor de infrastructura in judet (multe dintre ele inexistente!) le au adus lui Oprescu&co. doar in ultimii ani sume de milioane de euro. Mai mult decat atat, aceleasi Mineralport si CFM INvestitii au obtinut fraudulos sume mari de bani si din depuneri fictive de cereri in vederea restituirii sau chiar rambursarii de TVA. De partea cealalta, profitul realizat de compania judeteana Olt Drum in anul 2019 – spre exemplu – a fost de doar 2.650 de euro. Asta in conditiile in care numarul celor angajati la Olt Drum atinge cifra de 70 de persoane. Penibil! Un alt exemplu care poate sa fie oricand asociat cu ceea ce se intampla in judetul Olt vine din Dolj, unde  cumnatul primarului Craiovei,  Olguta Vasilescu, a ajuns  sa pastoreasca Aeroportul International din Banie. Sorin Manda, zis ”Saxy”, a mai detinut posturi cheie in conducerea CSM Craiova, RAT Craiova sau functia de city-manager. E foarte clar ca in zilele noastre “rudenia prin alianta” vine la pachet cu promovari in functii-cheie chiar daca, de cele mai multe ori, calitatile de manager lipsesc cu desavarsire. Sorin Manda este fratele lui Claudiu Manda – presedintele PSD Dolj.

T.M.