Indubitabil! Este aproape marca inregistrata aceasta congruenta de interese politice, pecuniare  si favoruri in care  magistrati din Romania amesteca profesia si indatoririle lor cu  ceea ce astazi numim lobby pentru corupti.

Revenim la politic si lumea magistratilor care se tot omogenizeaza de ani de zile si calca pe cap tot ceea ce reprezinta norme democratice intr-un stat de drept. Avem din nou prilejul sa spunem lucrurilor pe nume si sa punem cu fata la zid atat politiceni cat si magistrati. Este o lume in care politicul si-a gasit aliatul exact unde ar fi trebuit sa troneze si sa dicteze dreptatea. Ni se arata la orizont o lume politica destul de meschina si preocupata doar sa se puna mai presus de lege. Pe de alta parte, avem inaintea ochilor articole de presa fara cusur care arata de cele mai multe ori cine protejeaza si tine in brate criminalitatea si coruptia de toate felurile. Lumea magistratilor a devenit  dupa Revolutie un laitmotiv pentru ca partidele politice, fie ele de stanga ori de dreapta, sa ajunga sa comita faradelegi pentru care nu a platit (indeajuns!) niciun politician. Nu a existat an de la Dumnezeu in care sa nu avem pe sticla sau in paginile de ziare  politicieni  care au fost facuti scapati  si chiar incurajati sa persevereze intr-ale coruptiei avand  un grup de presiune de partea lor. Este o noua categorie de lobby: provine din casta magistratilor si favorizeaza infractorul.

LEGATURI PERICULOASE

Politicieni si judecatori – fratia intru nedreptate

Intr-un sistem politic corupt condus de baroni locali si oameni pusi pe la ministere ca sa produca contracte banoase pentru lupii din politica, sistemul nostru judiciar a capatat o valenta noua – una malefica si care se preteaza la combinatiile politicienilor. Este calcaiul lui Ahile pentru dezvoltarea morala si economica a statului roman. E ca o bila din  fier  forjatcu care sunt legati zilnic romanii de buna-credinta. Carevasazica, romanii onesti care isi platesc taxele si impozitele la stat pentru ca asa trebuie -nu?- ajung sa  nu mai inteleaga nimic cand vad politicieni  incatusati si dusi la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru ca mai apoi  sa-i voteze din nou peste ani ca iesiti din cristelnita. Curat, murdar! Impreuna, politicul  si justitia, cea din urma dirijata pe sub masa, sunt acum contestate de milioane de romani care daca fura un ou stau ani de zile in spatele gratiilor, in vreme ce un baron de judet care delapideaza fonduri sau pur si simplu face trafic de influenta, data fiind functia sa, nu apuca sa vada nicicand zugraveala sau macar zabrelele din camera de penitenciar.

Adina Ponea si marsul alaturi de baronii PSD

Axioma in Romania noastra: fiecare judet are baronul sau. Cei mai multi au fost si sunt inca de la PSD caci acest partid a domnit in medie cel mai  mult peste sufletele noastre de bieti contribuabili si a lasat sechele adanci in randul comunitatilor in care si-au facut damblaua social-democratii. Actele lor de coruptie au fost dezvaluite in permanenta si s-au perindat cu duiumul prin salile de la DNA sau DIICOT. Nu toti au ajuns insa in spatele gratiilor. Si ne intrebam, pe cale de consecinta, de ce munca procurorilor este data peste cap de vanzoleala si, uneori, de sentintele injuste ale  judecatorilor, unele dintre ele suficient de hilare incat sa starneasca hohote de ras… Ei bine, putem sa admitem ca exista un raport de cauzalitate in care magistratul corupt il ajuta pe  politicianul hot si astfel se naste un model. Perpetuat apoi in mai toate punctele de pe harta tarii unde influenta si legaturile periculoase nasc monstri. Monstri politici! In ceea ce o priveste pe judecatoarea Adina Ponea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), acest magistrat cu state vechi in randul fiefurilor pesediste din sud-vestul tarii a fost implicata pe ici, pe colo si s-a scris  mult in presa despre “simpatia” ei pentru baronii si modul de a face politica a celor din PSD. Cea care activeaza acum la Sectia Contencios Administrativ si Fiscal de la Inalta Curte este sora fostului sef al IPJ Mehedinti Stefan Ponea – cercetat si, in cele din urma, achitat in dosarul de coruptie al fostului sef al Consiliului  judetean Mehedinti, Adrian Duicu (PSD). Tot Ponea este una dintre cele doua judecatoare care au condamnat fatis protestele colegilor magistrati impotriva legilor justitiei ale PSD din 2018.  In alta ordine de idei, intre judecatoarea Ponea si baronii PSD pare ca  exista o chimie a banului si a protectoratului care deriva din atentiile de ordin financiar.

Asa se face ca in dosarul Marconf in care se cere cu insistenta stramutarea intregului proces pentru ca exista dubii serioase cu privire la onestitatea magistratilor din zona Olteniei, aceeasi Ponea se face punte pentru baronul Paul Stanescu si intreaga lui armata de social-democrati inveterati intr-ale infractionalitatii. Vorbim aici despre o intreaga filiera care actioneaza la comanda politica si implica mai multe nume de la avocatul-politician Cosmin Rosculescu (PMP – filiala Craiova) si pana la judecatorul sindic Fanel Arabela. Iar in varful piramidei se gaseste madame  Adina Ponea.  Pare ca sunt cu totii asezati tactic si se bucura de generozitatea financiara a celui care ii ispiteste: politicul cu bani in forma baronului Stanescu. Vezi spagile de la Stanescu camuflate in transferuri bancare din contul lui Rosculescu via  banca Transilvania. Absolut toate incercarile de stramutare a procesului in care este implicata societatea SC Marconf SRL se lovesc pana acum de zidul uman numit Adina Ponea.

Fie ca vorbim de demersuri sau inactiuni la limita abuzului in serviciu, fie ca vorbim de timorarea unor functionari de la ICCJ, Ponea incearca sa tergiverseze, se pare, multiplele cereri de stramutare a unui proces in care exista suficiente probe care arata ca justitia din provincie nu mai poate garanta impartialitatea judecatorilor desemnati sa cantareasca si sa dea o sentinta curata. Printre altele, in perioada in care activa la Curtea de Apel din Craiova, Adina Ponea se numara printre magistratii  aflati pe lista cu cele mai mari datorii. Interesant de retinut este ca la acea vreme Ponea ocupa locul intai pe lista cu magistrati indatorati la banci avand de restituit suma de 200.000 de euro pana in anul 2037, potrivit unui material de presa din Banie aparut in 2012. Oare a reusit sa-si plateasca datoriile???

T.M.