In Romania zilelor noastre avem de-a face cu o noua tagma a magistratilor: este vorba de cloaca promiscua care duhneste a mita si cadouri cu iz penal.

Odata cu aparitia politicului care face bisnita zilnic cu viata romanilor  dupa lovitura de stat din 1989 au aparut  instalate  politic peste tot in forurile decizionale ale statului roman tot felul de personaje implicate in diferite scandaluri pe care presa le-a aratat fara incetare opiniei publice. Au fost scrise articole intregi de presa in care ni s-au dezvaluit ani de-a randul cum politicienii isi construiesc averi si imperii financiare avand protectie in salile de judecata. In van! Degeaba au stat pavaza aceste materiale daca alegatorul neaos  preocupat mai abitir de telenovele si fotbal a mers in continuare sa voteze pentru cauza penalilor. Asa se face ca acum nimeni nu mai indrazneste sa creada in justitia care in loc sa apere drepturile cetateanului de rand este preocupata mai cu seama sa achite definit cercurile de interese formate politic, care graviteaza de mai bine de 30 de ani in jurul  celor mai inalte institutii de stat. Calvarul  in care ne regasim cu totii este de sorginte comunisto-securisticsieste unul piramidal.

Politicul controleaza justitia

Ca politicul controleaza justitia din aceasta tara nu mai este de mult timp o noutate. De asemenea, stim cu totii ca aceeasi justitie a ajuns sa reprezinte un domeniu derizoriu. Iar bagatelizarea sistemului judiciar romanesc a inceput din momentul in care serviciile secrete si politica si au dat mana pentru a face bani. Bani negri pentru zile albe. In esenta, vorbim aici despre un sistem atat de putred si de corupt incat nu credem ca ar mai exista o alta scapare decat sa dam foc tarii si sa restartam tot jocul. De mai bine de trei decenii asistam ca spectatori la jocurile politicienilor marunti dar putrezi de bogati care isi croiesc opulenta ghidandu se dupa principiul ”banii mei, dreptatea mea”. Nici macar nu se mai obosesc sa salveze aparentele si asta pentru ca din acest carusel al faradelegilor cosmetizate juridic nu iese nimeni in pierdere. Adica, politicianul veros al zilelor noastre este mai preocupat sa-si marcheze teritoriul in instantele de judecata prin cumpararea de magistrati la kilogram decat sa faca legi pentru bunastarea concetatenilor. Si uite asa ajung sa cada in prizonierat zeci daca nu sute de societati comerciale. E un joc perfid si vicios din care doar cei care manjesc magistrati cu zeci de mii de lei pot sa reclame ca au dreptate. Un caz deloc particular este cel al societatii SC Marconf SRL. Aceasta societate care odinioara reprezenta un etalon al excelentei in domeniul sau de activitate a devenit in prezent tinta baronilor PSD Olt, Paul Stanescu si Marius Oprescu. Cu toate incercarile de a scoate la lumina atat in presa regionala cat si in presa centrala ca exista interese politice  meschine care fac din SC Marconf SRL sa fie o prada pe tava cercurilor infractionale de la Olt, justitia oarba si corupta (fara tagada!) nu face alteeva decat sa tina isonul smecherilor rurali de la Visina si Piatra Olt  ”primeniti” in politicieni.

Adina Ponea de la ICCJ – omul din interior al lui Stanescu si Oprescu

Nu mai mira pe nimeni implicarea unui inalt magistrat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in favorizarea unor grupuri infractionale si influentarea directa a unor dosare aflate pe rol. Desi completul de judecata de la ICCJ ar trebui sa constituie ultima baricada in lupta impotriva  infractionalitatii si a coruptiei, se pare ca  de cele multe ori ne vedem pusi in fataunor sentinte definitive total inechitabile date de acesti judecatori numiti politic.  Iar lupta care se duce de zeci de ani pentru depolitizarea ICCJ este doar o fata Morgana in contextul in care numirea politica a completului de magistrati se face in continuare prin implicarea ad libitum a  politicului de la Bucuresti.

Implicata in nenumarate scandaluri de presa judecatoarea Adina Ponea de la ICCJ pare sa fie si ea prinsa in aceste mreje corupte ale penalilor. In megadosarul Marconf care tine capul de afis in presa libera din judetul Olt (neafiliata PSD) judecatoarea de la ICCJ, Adina Ponea se erijeaza parca tot mai mult in parte din dosar  judecand dupa fervoarea cu care apara interesele lui Paul Stanescu&co. Nu este doar o impresie alcatuita sumar si fara dovezi palpabile. Dimpotriva, putem vorbi aici fara echivoc de abuz in serviciu, dupa cum reiese din declaratia unor surse demne de incredere implicate in activitatea Sectiei civile 1-5 a ICCJ.Potrivit acestora, desi au primit in repetate randuri documente si cereri de stramutarea a dosarului Marconf chiar din partea conducerii societatii oltene tocmai pentru ca exista, deopotriva, ingrijorare si suspiciune cu privire la transparenta intregului proces dejudecata, magistratul Adina Ponea nu pare sa tina cont de asta si actioneaza cumva discretionar si, in contrast flagrant, cu etica profesionala. Mai mult, spun sursele noastre, aceeasi Adina Ponea pare ca forteaza abuziv nerespectarea procedurii de inregistrare a acestor documente si cere ca acestea sa fie depuse la dosar si inregistrate doar in urma unei consultari prealabile a judecatoarei de la ICCJ, lucru care poate sa constituie abuz in serviciu.  

Extras din plangearea prealabila formulata de un angajat al institutiei impotriva judecatoarei Adinei Ponea, transferata la ICCJ

In plus, Adina Ponea este banuita ca ar avea o problema si cu respectarea termenelor procedurale. Si asta pentru ca judecatoarea, mai zic sursele noastre, tine mereu mortis ca la anumite termene de judecata sa fie prezenti doar acei judecatori pe care Ponea ii selecteaza dupa o studiere indelunga a graficului de lucru pe care il au unii dintre colegii magistrati, fapt care, adauga sursa noastra, incalca grav procedura de judecare a ordinii dosarelor din cadrul sectiei civile conform Regulamentului de Functionare a circularii si inregistrarii dosarelor.  Revoltator este ca atunci cand unii dintre colegii de lucru ai judecatoarei Adina Ponea incearca sa-si faca treaba si sa respecte regulamentele institutiei, aceasta din urma nu face altceva decat sa timoreze personalul si ameninta cu rapoarte ale Comisiei disciplinare. Halucinant!

T.M.