În cazul clădirilor ridicate ilegal, Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor prevede sancționarea faptelor respective cu amenzi drastice și, într-un final, desființarea acestora, dacă legea nu a fost respectată. Până în 2019, până la Decizia nr.13 a ÎCCJ, cei care construiseră fără autorizație puteau totuși solicita instanței recunoașterea dreptului de proprietate asupra construcțiilor realizate, în baza principiului accesiunii imobiliare artificiale. Prin Decizia nr.13, dată de ÎCCJ, aceste pretenții au fost eliminate, iar autorizația de construire a devenit obligatorie la intabularea construcțiilor în cartea funciară. Prin lumina acestor norme și decizii legale, este de neînțeles nepăsarea în care se scaldă acum Primăria Slatina în cazul existenței unei clădiri ridicate fără forme legale în raza ei de competență. De regulă, Primăria Slatina nu acționează așa. Au fost cazuri în care unii proprietari au fost amendați drastic doar pentru simplul fapt că și-au permis să-și ridice gardurile în jurul proprietăților fără autorizație. În cazul dat nu este vorba doar despre o amărâtă de împrejmuire, ci despre o ditamai clădirea ridicată fără autorizație, chiar sub nasul inspectorilor din Primăria Slatina. Clădirea cu pricina a fost construită în 2017, pe strada Livezii din municipiul Slatina, și este deținută fără forme legale de frații Gabriel Rotaru și Mihail Rotaru. În prezent, cu complicitatea celor de la ANAF SLATINA, toate cele 11 camere existente în clădirea respectivă sunt închiriate ilegal la muncitorii care execută lucrări pe fonduri europene pentru Compania de Apă Olt, o societate controlată de Consiliul Județean Olt și Primăria Slatina. Surse din anturajul fraților Rotaru, care în fapt ar fi doar doi mâncători de semințe, susțin că în spatele acestora s-ar afla un grup infracțional organizat, structură din care ar mai face parte un fost procuror DIICOT, un liberal cu pretenții, dar și câțiva angajați din rândul Primăriei Slatina. Frații Rotaru mai dețin o altă clădire în zonă, pe strada Varipatti, ridicată tot cu încălcarea Legii nr.50/1991, imobil folosit tot în regim de hotel. Unul din frații Rotaru activează în prezent la o firmă cu sediul social în comuna Sprâncenata, pe str. Sudului, nr. 178, județul Olt, societate a cărei patroană este plecată de mulți ani din zonă.

Asupra acestei societăți comerciale planează suspiciunea că ar fi folosită la activități de spălare a banilor murdari, sume provenite din afaceri ilegale. De aici și prezența fostului procuror DIICOT în combinație, fin cunăscător al fenomenului. Însă dincolo de aceste speculații, un lucru este sigur, și anume faptul că frații Rotaru nu pot justifica sumele de bani investite în proprietăți, printre acestea și vila de la Bușteni, dar și apartamentele din municipiul Cluj-Napoca. Dar să revenim la clădirea ridicată în mod ilegal pe str. Livezii din Slatina. În 2019, Poliția Locală Slatina, sesizată cu privire la existența ilegală a acestei clădiri, întreprinde un control la fața locului și constată neregulile ridicate. Prin procesul verbal nr.88/3.06.2019, unul din frații Rotaru, Mihail Rotaru, era sancționat de agentul constatator pentru ridicarea clădirii fără autorizație de construire. Contestat la instanță, procesul-verbal întocmit de Poliția Locală Slatina avea să fie menținut de Judecătoria Slatina. În cele din urmă, Mihail Rotaru rezolvă anularea procesului-verbal, la Tribunalul Olt, cu largul concurs al judecătorului Fănel Arabelea, un magistrat corupt, prietenul procurorului de la DIICOT. Cu toate acestea, problema clădirii ilegale construită de frații Rotaru ridică în continuare mari semne de întrebare în ce privește credibilitatea Primăriei Slatina.

Prin această construcție este scoasă la iveală o altă ilegalitate crasă, o mare neregulă în care Primăria Slatina este implicată, în mod direct, până peste cap. Terenul cu pricina ar fi avut cu ani în urmă un proprietar aparent, pe Ecaterinei Ionescu, persoană decedată în 1993, fără urmași. În cazul dat, moștenirea rămasă vacantă, adică terenul de pe str. Livezii, ar fi trebuit să intre de drept în patrimoniul public al municipiului Slatina. Cum este posibil ca nici până la această oră, la 28 de ani de la vacantare, Primăria Slatina să nu declanșeze procedurile de intrare a terenului respectiv în patrimoniul local? De ce Primăria Slatina a persistat în pasivitate și a permis chiar ridicarea ilegală a unei clădiri pe terenul respectiv?! În cazul dat, primarul Moț devine principalul suspect în comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu. De ce nu a declanșat primarul Moț această procedură?! Concluzia este că frații Rotaru nu la întâmplare au ridicat ilegal o ditamai clădirea pe terenul situat pe str. Livezii. Acestora li s-a pus la dispoziție informația, fiind trimiși în zonă cu dedicație, de factori grei de decizie din Primăria Slatina. De aici și până la uzucapiunea imobiliară nu mai este decât un mic pas. Astfel, frații Rotaru vor deveni stăpâni peste un bun ce aparține de drept comunității locale. De aceea, toți cei implicați în această poveste murdară trebuie să plătească! E clar, dle primar Emil Moț?! Va urma!

Ziarul liga dreptăţii