Moartea marelui artist Petrică Matu Stoian a îngrozit o țară întreagă , cât și diaspora , cu privire la un sistem sanitar plin de incertitudini și ilegalități ce îl are România .
Fără a mai sta pe gânduri am pornit în a cauta hibele legislative ale acestui sistem medical distrus , întâmpinând fel și fel de obstacole și uși închise ale ministerului de resort.
In primul rand ne-am îndreptat atenția asupra clinicii Nera , de notorietate rea ,unde maestrul Matu Stoian și-a găsit sfârșitul , conform declaratiilor Parchetului Local Reșița .

Clinica Nera a fost vizitată de însuși ministrul sănătății Nelu Tătaru , tăind panglica inaugurală , și având profil de terapie paliativă a bolilor grave în faza terminală .Din datele noastre jurnalistice, ministrul Tătaru nu știa că este un centru cu profil de terapie hiperbară ….Un fel de alba-neagra, una se declară oficial și alta se execută practic. …Folosind ca și garanție a profesionalismului numele unui mare profesor doctor în medicina alternativă.acest centru funcționa cu o faimă inedită . Este vorba de Pavel Chirilă, medic primar medicină internă , boli cronice, profesor doctor , academician
Lucru ce îl miră la ora actuală pe însuși profesorul Pavel Chirilă este : cum numele său a ajuns sa fie folosit în scopuri mercantile de această clinică , fără că organele abilitate să sesizeze această faptă penală de a câștiga banii folosindu-se de imaginea sa consolidate în ani de muncă și trudă.

L-am contactat pe domnul profesor Pavel Chirilă să îl întrebăm dacă ar fi avut colaborare vreodată cu clinica Nera , iar domnia sa ne-a precizat că doar a auzit de această clinică fără ca patronatul de acolo să îl contacteze vreodată în vederea unei colaborări medicale ….Clinica Nera având niște medici fără pregătire de specialitate în domeniul terapiei hiperbare , adică impostori .
Pe lângă resursele financiare proprii ale patronatului a acestei clinici , Ministerul Sănătății a mai ,,dăruit ” centrului Nera un dar de 3 milioane de euro , in timpul ministeriatului Nelu Tătaru ….De ce această simpatie a domnului Tătaru pentru acest centru ?
Normal că am contact pe purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății Oana Grigore și am încercat să aflăm mai multe în ce a constat întocmirea legală a unei colaborări a instituției pe care o reprezintă dumneaiei și acest centru medical privat . Și mai ales ce documente sunt care să stabilească cadrul legal de funcționare a acestui centru paliativ, declarat …Că la dosar nu se poate coase simpatia cuiva !


Dumneaiei ne-a menționat că nu cunoaște niciun contract de colaborare între Ministerul Sănătății și centrul Nera ….Dar totuși, cu un elicopter , a ajuns ministru Nelu Tătaru sa participe la inaugurarea acestui centru medical , tăind și panglica , in prezența televiziunilor .
Continuăm noi, cei de la Liga dreptății, să o întrebăm in ce cadru legislativ este încadrată la nivel de Romania funcționarea centrelor de terapie hiperbară … Pentru că în țara nu sunt puține centrele cu această activitate ..Iar domnia sa ,iritată de întrebare ,ne invocă ordinul 2.103 /12 oct 2021, protocolul din 1 iulie 2021 și ordinul Nr .533/2021din 22 aprilie 2021 , privind modificarea anexei la ordinul ministrului sănătății Nr .487/ 2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS cov -2 …..Însă după cele afirmate de Oana Grigore , la intrebarile noastre jurnalistice, se naște întrebarea firească : cum toate aceste reglementari legislative sunt foarte recente ,iar aparitia in România a acestor centre de terapie hiperbară datează cam din anul 2000 ?
Ce ne uimește este că tocmai acum după tragedia pierderii unui mare artist , Ministerul Sănătății a dat dispoziție DSP-ului Caras-Severin să întreprindă o anchetă privind condițiile igeno -sanitare și respectarea procedurilor inainte de efectuarea terapiei hiperbare a fiecărui pacient ce a ajuns acolo . ….Cam târziu , pentru că am pierdut până acum , conform investigațiilor jurnalistice în prezent , vreo 600 de persoane , prin neglijența ministerului de resort . …Dacă ne gândim la numărul mare de centre de terapie hiperbară .Care este grija sistemului sanitar in Romania pentru siguranța cetățeanului ?
Ce este mai rău acum , că vedem cum cei din Ministerul Sănătății sunt împărțiți în tabere și nu colaborează toate structurile subordonate sieși in a stabili un cadru legal limpede în funcționarea acestor centre hiperbare , cât și a altor centre cu profil medical pe diverse specialități , apărute peste noapte !
Acum Ministerul Sănătății se spală elegant pe mâini de moartea unor oameni ce își căutau soluția terapeutică in anumite afecțiuni , de-a lungul pandemiei , spunând că reprentantii comisiei de medicină fizică și reabilitare din minister au decis neincluderea acestei terapii hiperbare in tratamentul post covid 19 , convalescență , in 22 aprilie 2021 …Dar nimeni nu știa nimic până acum !….Normal , ca orice cetățean ne întrebăm de ce miniștri sănătății Nelu Tătaru , Vlad Voiculescu , Ioana Mihăilă nu au auzit de aceste decizii ale comisiei de medicină fizică și reabilitare post covid , iar centrul din Caraș-Srverin făcea bani in continuare pe seama morții unor oameni , și nu putini ?
In alte articole anchetă Liga dreptății vă va mai prezenta activitatea unor centre private ,apărute ca ciupercile după ploaie , activând în mod ilegal din punct de vedere igieno -sanitar și siguranță a actului medical cu medici nespecializati, impostori.


Realizat de Florin Bădescu