Agitație mare zilele trecute la sediul ANIF Caracal. Irina Puchiu, șefa Serviciului Patrimoniu ANIF Caracal, este martoră în procesul penal în care este implicat fostul șef al ANIF Caracal, Dan Cristian Vruse. Ex-directorul Vruse este acuzat de fals intelectual, comis într-un dosar de furt calificat. Mai exact, în 2014, Florian Constantin, primarul localității Izvoarele, ajutat de doi localnici, posesori de utilaje, a sustras 24 de tuburi PREMO, proprietatea ANIF Caracal. Imediat după declanșarea cercetării penale, în scopul mascării infracțiunii de furt calificat, primarul din Izvoarele a cerut sprijinul, încheind în fals, cu directorul ANIF Caracal de la acea vreme, adică cu Dan Cristian Vruse, un proces-verbal din care să rezulte că de fapt aceste tuburi fuseseră date în custodie Primăriei Izvoarele, ci nu sustrase. Numai că procurorul de caz s-a prins de șmecherie și l-a inclus în dosarul penal și pe directorul Vruse, acesta fiind acuzat de comiterea infracțiunii de fals intelectual. Din cercetări a reieșit că martori la comiterea acestei infracțiuni de fals intelectual ar fi fost și niște angajați de la ANIF Caracal, și anume: Irina Puchiu, șefa Serviciului Patrimoniu ANIF Caracal, soțul acesteia, Gabriel Puchiu, consilier ANIF Caracal, Constantin Cazacu, diriginte de șantier ANIF Caracal, și fosta secretară a ANIF Caracal, Valerica Tudoran, salariată care a consemnat în Registrul ANIF Caracal, în fals, procesul-verbal de custodie, încheiat în data de 06.10.2014, document înregistrat la ANIF Caracal sub nr. 2117/24.09.2014. Pentru că până la termenul de marți (21.09.2021) nu au dat curs apelurilor instanței, de frică să nu fie săltați de mascați și aduși cu forța, soții Puchiu, împreună cu dirigintele Constantin Cazacu, au compărut marți în fața judecătorului, în dosarul penal nr. 12871/311/2019, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Slatina. Însă marți a lipsit un alt pion important, cu rol major în cauza penală, secretara Valerica Tudoran, aceasta urmând a fi adusă în instanță cu mandat, în data de 19.10.2021.


Familia Puchiu, implicată în toate matrapazlâcurile de la ANIF Caracal


De numele acestei familii se leagă cele mai mari tunuri date în ultimii ani la ANIF Caracal. Toate contractele de zeci de milioane de euro derulate prin ANIF, pe care au lucrat firmele de casă ale baronului PSD OLT, CONDOR PĂDURARU SRL, WAGRAMER TERMO 2000 SRL și CARMIN POPSTAR PROD SRL, au fost supervizate de soții Puchiu.

Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt (stânga), Vali Ţiţirigă (dreapta)

Alături de aceștia, un rol important l-a jucat și dirigintele de șantier al ANIF, pensionarul Constantin Cazacu, cel care a girat, din punct de vedere tehnic, toate aceste lucrări prost executate sau pur şi simplu neexecutate. Ba mai mult. În baza procesului-verbal nr. 1678/17.10.2019, întocmit în fals și semnat de comisie, au fost decontate și lucrări neexectuate, în valoare de milioane de euro, la lucrarea ,,Reabilitarea Priză Arceşti din Amenajrea Bucșani-Cioroiu, aducțiune alimentată prin priza Arcești, județul Olt” (a se vedea “Afacerea TRANSFORMATORUL“). Din comisia respectivă a făcut parte și Ion Tudoran, soțul fostei secretare de la ANIF Caracal, martoră în procesul lui Vruse. Ion Tudoran a semnat procesul-verbal la reabilitarea Priza Arceşti din Amenajarea Bucșani-Cioroiu, judeţul Olt. Directorul ANIF Caracal de la acea vreme, Dan Cristian Vruse, când a văzut că treaba este groasă, s-a dat bolnav și a refuzat vizita în teren. Tot așa, Gabriel Puchiu, însărcinat cu dirigenția de șantier la lucrarea respectivă, în primă fază a refuzat semnarea acestui proces-verbal. Însă, în urma presiunilor și a șantajului exercitat asupra sa de oamenii directorului ANIF din sistem, ai directorului Florin Barbu (zis Busi, poreclit și Mafiotu’ de la ANIF), a cedat și a semnat hârtia.

Florinel Barbu, fostul director ANIF cu o parte din prada obţinuta în urma distrugerii sistemului de irigaţii

Pentru că lucrările la reabilitarea Priza Arceşti din Amenajarea Bucșani-Cioroiu judeţul Olt nu au fost realizate decât în foarte mică parte şi acelea de foarte proastă calitate de societatea CONDOR PĂDURARU, trei proiecte cu fonduri europene, implemenate în zonă de OUAI BRÂNCOVENI 16 și OUAI BRÂNCOVENI 17 şi OUAI Piatra Olt în valoare de 3 milioane de euro, sunt acum nefuncționale. La aceste deficienţe, de parcă nu erau destule se mai adaugă surparea canalului Oltişor Sud pe o porţiune de 2000 m din cauza excavaţiilor de mare amploare şi mare adâncime din areal T134, T135 extravilan Piatra Olt, judeţul Olt, realizate de CFM INVESTIŢII pentru profitul direct al preşedintelui CJ Olt, Marius Oprescu.

Cine răspunde pentru comiterea acestui prejudiciu?! Cazul este extrem de grav, deoarece statul român a cheltuit 24.066.314 lei pentru reabilitarea unor canale de irigații pe care niciodată nu va sta o picătură de apă (a se vedea articolul “ANIF a cheltuit 500 miliane de euro iar pe canalele de irigaţii nu curge nici o picătură de apă“). Pe picior de pensionare, soții Puchiu sunt mențiunuți în continuare în structura ANIF Caracal, de frică să nu vorbească. Scenariul este același ca și în cazul fostului diriginte de șantier al ANIF Caracal, Constantin Cazacu. Acesta, deși pensionat, era menținut totuși la ANIF Caracal doar pentru a gira lucrările realizate de firmele de casă ale baronului PSD OLT, Marius Oprescu. La momentul respectiv, șeful ANIF pe țară era Florin Barbu, zis Busi, (perioada 2014 – martie 2020), impus în această postură de Organizația PSD OLT.

În prezent, Busi este deputat de PSD OLT, funcție primită drept recompensă pentru serviciile aduse baronului Oprescu. După eliminarea lui Florin Barbu de la conducerea ANIF, în 2020, din cauza neregulilor mari la proiectele implementate în țară de ANIF, în special la cele din județul Olt, noul director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Constantin Ștefan, a stopat toate dirigențiile de șantier efectuate de specialiștii ANIF. În prezent, acestea sunt asigurate din surse externe, o măsură extrem de bună. Dar să revenim la combinatorul Cazacu. Pe la mijlocului acestui an, deoarece acesta cumula ilegal pensia cu venitul de la stat, Constantin Cazacu era dat afară din sistem. Însă, mafia de la ANIF Caracal a găsit o cale de-al readuce în sistem pe inginerul Cazacu. De luni, fostul diriginte de șantier de la ANIF Caracal se va întoarce la vechiul său loc de muncă, unde va fi încadrat pe postul de consilier, în temeiul unui presupus concurs, susținut zilele trecute la sediul din Caracal, post pe care a candidat de unul singur. Reangajarea în sistem a lui Constantin Cazacu nu este o întâmplare. Acesta a fost cerut cu insistență, din cauza problemelor mari la investițiile făcute în Terasa Corabia. Lucrările în terasă sunt efectuate de firma WAGRAMER TERMO 2000 SRL. Dirigintele de șantier din sursă externă, care a câștigat licitația, a refuzat să semneze recepția lucrărilor parțiale realizate de această firmă. Neregulile sunt extrem de mari, deoarece lucrările rerspective nu există în teren. În această poveste sunt implicați până peste cap și soții Puchiu.

De altfel, numele celor trei complici sunt vehiculate și în povestea furtului pompelor de la stația de pompare Dranovățu, stație ce aparține ANIF CARACAL, SPP reabilitat cu fonduri europene. Lucrările la acestă stație au fost efectuate tot de firma WAGRAMER TERMO 2000 SRL. Furturile au survenit în cursul acestui an, la puțin timp de la recepția lucrărilor. Surse din cadrul ANIF Caracal susțin că respectivele furturi ar fi fost regizate din interior pentru a șterge urmele ilegalităților comise de executantul lucrării. Piesele montate la stația de pompare ar fi fost aduse din China, lucru interzis de regulile UE. Numai că, în loc să ia măsuri drastice împotriva adevăraților complici, conducerea ANIF Caracal a decis doar sancționarea unor amărâți de paznici, cu reținerea a zece la sută din salariu, timp de trei luni. În vreme ce pe canalele ANIF din zonă nu curge o picătură de apă. Dar parcă mai contează!

Ziarul liga dreptăţii