Că lucrurile nu merg deloc bine în majoritatea instituțiilor sau agențiilor cu caracter public din țară, de când la guvernare s-au cocoțat liberalii și cu cei de la USR-PLUS, nu mai reprezintă de mult o noutate. Deși au promis mai mereu că vor face curățenie în sistem, prin eliminarea tuturor corupților și traseiștilor politici din conducerea tuturor instituțiilor publice subordonate Executivului, cei din coaliție băltesc acum în aceeași mizerie. Cazul directorului adjunct de la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova (C.R.F.I.R.) este unul care ar trebui să dea de gândit actualei coaliții de guvernare, dar și procurorilor DNA. Dorel Stăicuț provine din Mehedinți, județul baronilor roșii Eugen Nicolicea și Adrian Duicu. În 2014, Stăicuț era numit director adjunct la C.R.F.I.R. 4    S-V Oltenia, cu sprijinul celor de la PDL. În 2016, Stăicuț schimbă macazul și intră sub protecția baronului PSD de Olt, Paul Stănescu. Pentru serviciile aduse baronului de la Olt, Stăicuț capătă statutul de protejat și este menținut în funcție, cu toate că membri marcanți din PSD ceruseră demisia acestuia. Cu PSD la guvernare și cu Stăicuț la butoanele fondurilor nerambursabile, fiul baronului PSD de Olt mânărește și face o mulțime de bani din programele derulate de C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia prin intermediul Gal-urilor din județul Olt. În acest sens există și un dosar la DNA, dosar cu care ar fi șantajat politic baronul Stănescu. Preluarea  guvernării în 2019 de către PNL nu a adus modificări de substanță în structura conducerii C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia. Ciudat este că cei doi directori ai Centrului 4 S-V Oltenia, Dorel Stăicuț și Daniel Bărbulescu, sunt păstrați în funcții și de actuala coaliție de guvernare formată din PNL și USR-PLUS. Daniel Bărbulescu, directorul general al C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia, este încă membru de bază în PSD Olt, un traseist politic, provenit din PDL. În 2015, pe vremea când era deputat, numele lui Daniel Bărbulescu este menționat în scandalul în care a fost implicat fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov. Celebrul seif, plin cu 90.000 de dolari, 1.323.850 lei, trei lingouri de aur și trei tablouri de valoare, bunuri ce aparțineau lui Vâlcov, ridicat de procurorii DNA, a fost inițial ascuns în vila lui Daniel Bărbulescu. Așadar, deși pare ireal, la ora actuală C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia este condus de doi traseiști politici, doi pesediști, de ale căror nume se leagă unele scandaluri privind fapte de corupție. La adăpostul guvernării liberale, adjunctul Stăicuț vrea acum să falimenteze o afacere privată din județul Olt, doar din pix, în temeiul unui așa-zis control efectuat de subordonații acestuia. Comanda pentru acest linșaj ar fi fost dată de Marius Oprescu, șeful PSD OLT și al consiliului județean. Daniel Bărbulescu, directorul general de la C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia, deține în continuare funcția de vicepreședinte al Organizației PSD OLT. Așa că…

O.U.A.I. Brâncoveni, vinovatul fără vină!

Tot scandalul împotriva O.U.A.I. Brâncoveni s-a pornit de la simplul fapt că reprezentantul unor organizații ale udătorilor, situate fizic în vecinătatea orașului Piatra Olt, a avut îndrăzneala să sesizeze organele statului cu privire la marile neregulile comise de acoliții PSD OLT la sistemul de irigații din zonă deținut de ANIF. Mai exact, în perioada în care șef la ANIF București director general era Florin-Ionuț Barbu (2014-2020), era prinsă (și declarată apoi reabilitată) și amenajarea hidroameliorativă Bucșani-Cioroiu, o aducțiune alimentată gravitațional, prin Priza Arcești. Valoarea investiției sare de suma de 20.224.525 lei. Lucrările de reabilitare aveau să fie încredințate societății CONDOR PĂDURARU SRL, firmă apropiată baronului Oprescu. În realitate, reabilitare Bucșani-Cioroiu figurează realizată mai mult pe hârtie, adică doar în procesele-verbale de recepție semnate în fals de angajații ANIF-filiala Caracal. În fapt, situația de pe teren este dezastruoasă, întregul sistem fiind compromis.

Irigarea în zonă a devenit imposibilă, din cauza lucrărilor prost executate sau neexecutate, pe anumite porțiuni, la canalul principal de aducțiune. Imaginile surprinse la fața locului scot la iveală dezastrul comis. O parte a canalului principal de aducțiune a apei de la Priza Arcești a fost astupată de firmele de casă ale baronului Oprescu (SC UNIMINERAL GRUP SRL, UNIMINERAL SRL, CFM INVESTIȚII, MINERALPORT, CARPAT AGREGATE SRL). În zonă se află balastierele președintelui CJ OLT, care își desfășoară în mod ilegal activitatea.

În aceste condiții, este practic imposibil ca apa captată pe bani publici de la Priza Arcești să mai alimenteze amenajarea Bucșani-Cioroiu, să ajungă la stațiile de punere sub presiune SPP 16 și SPP 17, obiective aflate în administrarea O.U.A.I. Brâncoveni.

Mai exact, o porțiune de 2 km din Canalul ,,Oltișor Sud” a fost pur și simplu astupată, distanță situată între stațiile de repompare SRP 3 și SRP 21, stații aflate în administrarea ANIF. Din punct de vedere legal, firmele care au obturat acea parte importantă din Canalul ,,Oltișor Sud” se fac vinovate de distrugere și de subminarea economiei naționale. În contextul dat, societatea CONDOR PĂDURARU a încasat în mod injust peste 5 milioane de euro de la ANIF, sub pretextul că ar fi reabilitat integral canalul principal, cu toate că apa nu rezistă nici măcar o zi pe canalele CA4 și CA4.1.

Fenomenul s-ar datora faptului că respectivele canale nu au fost impermeabilizate cum trebuie. În culpă sunt și angajații ANIF-filiala Caracal, în special cei care au semnat în fals recepția la terminarea lucrărilor PVT 1678/17.10.2019 la lucrările efectuate de firma CONDOR. Vorbim aici de comiterea infracțiunii de fals intelectual. La peste 10 milioane de euro se ridică prejudiciul adus statului de toți acești complici. Firma CONDOR PĂDURARU apare și într-o anchetă a celor de la RECORDER (Cum se transformă banii europeni în apă contaminată), pentru lucrări prost efectuate la sistemele de alimentare cu apă, cu materiale aduse din spațiul extracomunitar, din China, practică interzisă de UE.

Acționarul firmei CONDOR PĂDURARU, Sorin Păduraru, apare ca denunțător în megadosarul de corupție instrumentat de DNA împotriva fostului ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov. Legat de acest caz, trebuie făcute câteva precizări importante. Potrivit datelor de la dosar, patronul Sorin Păduraru, împreună cu fostul deputat Daniel Bărbulescu, acum director general la Centrul Regional 4 S-V Oltenia, trebuiau săltați de procurorii DNA alături de Darius Vâlcov.

Daniel Bărbulescu (stânga), Darius Vâlcov (dreapta)

Numai că oameni din sistemul judiciar penal sau din serviciile secrete au sifonat informația și i-au pus în gardă pe cei doi complici. În urma informației livrate, deputatul Bărbulescu a mutat de urgență seiful lui Vâlcov, din propria vilă, în sediul unei firme din Slatina. La rândul său, Sorin Păduraru s-a dus în mare grabă la parchet și s-a autodenunțat. Patronul firmei CONDOR PĂDURARU le-a spus procurorilor anticorupție că a dat mită 100 de mii de euro în schimbul lucrărilor primite de la Compania de Apă Olt, bani care ar fi ajuns la Darius Vâlcov, prin intermediul șoferului acestuia.

Sorin Păduraru

Astfel, Sorin Păduraru a fost exonerat de răspunderea penală pentru dare de mită, pe motivul că a denunțat fapta înainte ca procurorii DNA să afle de ea. Legat de patronul societății CONDOR PĂDURARU trebuie să precizăm faptul că fără complicitatea celor de la Centrul Regional 4 S-V Oltenia, firma acestuia niciodată nu ar fi putut să încaseze banii pe lucrările prost executate la sistemele de alimentare cu apă ale unor comune din județele Olt și Dolj. În acest sens, între patronul CONDOR PĂDURARU și directorul adjunct de la Centrul Regional 4 S-V Oltenia, Dorel Stăicuț, s-a creat o complicitate extrem de periculoasă și de toxică. Teoretic, banii care intră în conturile firmelor ce lucrează pe proiectele finanțate cu bani europeni, proiecte depuse de primăriile din țară la AFIR , nu pot fi decontați până ce inspectorii regionali ai acestei Agenții nu verifică mai întâi conformitatea lucrărilor din teren cu standardele cuprinse în proiecte. În cazul nostru, lucrările executate de firma CONDOR PĂDURARU au fost verificate întotdeauna numai de subalternii lui Stăicuț de la Centrul Regional 4 S-V Oltenia, structură subordonată AFIR.

În situația dată, este de înțeles de ce lucrările prost efectuate de firma CONDOR PĂDURARU, cele de implementare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă din mai multe comune, au fost achitate integral, deși situația din teren era dezastruoasă. De exemplu, în urma anchetei celor de la Recorder,  la Dobrosloveni, o comună din județul Olt, pentru neregulile constatate la sistemul de alimentare cu apă potabilă, investiție executată de firma CONDOR PĂDURARU, primăria din localitate este obligată să restituie 2,3 milioane de euro din finanțarea UE. Însă pagubele produse de firma CONDOR , în urma complicității cu directorul Stăicuț, sunt și mai mari. Ele sar lejer de suma de 9 milioane de euro. Și cu toate acestea, în ciuda  fraudelor dovedite, Stăicuț este menținut în continuare în funcție la Centrul Regional 4 S-V Oltenia. Este de noaptea minții! La fel stau lucrurile și cu investiția realizată de firma CONDOR PĂDURARU pentru ANIF, la Canalul ,,Oltișor Sud” şi la obierctivul „Reabilitare Priza Arceşti” judeţul Olt. În nota obișnuită, lucrările au fost prost executate sau, pe anumite tronsoane, n-au fost executate deloc. Cazul este de pușcărie. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât prin aceste pagube aduse canalului principal de aducțiune, aflat în patrimoniul ANIF (Canalul ,,Oltișor Sud”), sunt compromise și investițiile private, realizate la stațiile de punere sub presiune SPP 16, SPP 17 şi OUAI Piatra Olt bunuri aflate în custodia F.O.U.A.I. Piatra Olt – Brâncoveni. Aceste investiții au fost efectuate în perioada 2013-2016 și depășesc valoarea de 3 milioane de euro. Eligibilitatea acestor proiecte a fost construită pe garanția oferită de ANIF că va asigura un nivel dinamic optim la aspirația pompelor de la stațiile SPP 16, SPP 17 şi OUAI Piatra Olt un angajament ce n-a fost respectat nici până în ziua de azi. Deranjat de dezvăluirile făcute și de demersurile întreprinse, baronul Oprescu a dat ordin pe unitate ca reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni să fie redus la tăcere. Mai exact, acesta trebuie găsit vinovat cu orice preț și obligat să plătească pentru nefuncționarea stațiilor SPP 16 și 17, stații pentru a căror reabilitare au fost accesate fonduri europene. Așa a apărut în schema șantajului C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia. În consecință, reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni s-a trezit chiar în luna mai, a anului în curs, cu un control pe cap, demarat chiar de către cei de la C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia, adică de instituția călărită în prezent de slugile PSD-ului, Dorel Stăicuț și Daniel Bărbulescu. Vorbim aici chiar de instituția care a verificat lucrările neconforme ale firmei CONDOR PĂDURARU, controale în urma cărora au fost decontați milioane de euro, deși ulterior s-a dovedit că banii respectivi au fost obținut prin fraudă. Dar să mergem mai departe! Pe teren, consilierilor Centrului Regional 4 S-V Oltenia le-a fost prezentată situația pe larg și expuse motivele reale care au dus la blocarea punerii în funcțiune a stațiilor SPP 16 și SPP 17. Povestea datează încă din 2017. La vremea respectivă, în urma unui control efectuat de o comisie mixtă, alcătuită în baza Notei nr.245433/04.09.2017, document emis de MADR, era încheiată Nota de constatare nr.2525/13.09.2017, notă înregistrată și la ANIF, prin intermediul căreia erau făcute mai multe precizări. Cu privire la lucrările efectuate, comisia luase act de faptul că în data de 12.09.2017, prin notele de comenzi emise de O.U.A.I. –urile Piatra Olt, Brâncoveni 16 și Brâncoveni 17 (nr.01/12.09.2017), înregistrate la ANIF-Filiala Teritorială Olt-Dunăre, sub nr.2520/13.09.2017, nr.2521/13.09.2017 și respectiv nr.2522/13.09.2017, se solicitase alimentarea cu apă a Canalelor CA4 și CA4.1, canale care asigură apa de irigat pentru SPP 19 și SPP 20. De asemenea, comisia luase act și de faptul că echipamentele aferente stațiilor de pompare erau bine întreținute și cu pază asigurată. Cât privește problema asigurării apei la pompe de către ANIF, comisia a solicitat Filialei ANIF-Olt-Dunăre să transmită o notă justificativă din care să rezulte motivele pentru care nu fusese asigurat nivelul optim de alimentare cu apă a canalelor care deservesc SPP 19+20, SPP 14+15 (care aparțin O.U.A.I. Piatra Olt), SPP 16 (care aparține O.U.A.I. 16 Brâncoveni) și SPP 17, care ține de O.U.A.I. 17 Brâncoveni. De asemenea, tot prin intermediul acelei note, comisia solicitase Agenției Naționale de Imbunătățiri Funciare să estimeze un termen la care va fi asigurat nivelul optim la stațiile respective. În concluzie, comisia mixtă luase act de faptul că lucrările pe fonduri europene fuseseră executate întocmai, că obiectivele erau întreținute, dar acestea nu puteau fi puse în funcțiune din cauza furnizorului de apă ANIF. În condițiile date, păgubite sunt doar O.U.A.I.-urile respective, ale căror culturi sunt compromise din cauza faptului că nu pot fi irigate. Nu mai vorbim de cheltuielile enorme cu paza, sume de bani ce ar fi trebuit acoperite din vânzarea producțiilor mari, obținute în urma irigărilor intensive. Din aceste motive, aceste O.U.A.I-uri reușesc cu mare greutate să supraviețuiască. Multe dintre ele sunt în pragul falimentului. Deși inițial au părut deschiși și au dat de înțeles că sunt total de acord cu cele susținute de reprezentanții O.U.A.I-ului Brâncoveni, la final, subordonații lui Dorel Stăicuț au schimbat foaia și au umplut procesul verbal de constare doar cu acuze la adresa reprezentantului O.U.A.I. Brâncoveni. Însă aceste acuzații sunt de noapte minții. Printre altele, reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni este acuzat de consilierii lui Stăicuț că la data controlului, stațiile SPP 16 și SPP 17 nu aveau asigurată apa pentru irigații în sistemul de aducțiune. În acest fel, doar din pix, întreaga vină pentru lipsa apei necesare irigării terenurilor membrilor O.U.A.I.-urilor, prin stațiile de punere sub presiune SPP 16 și SPP 17, era brusc aruncată în cârca unui singur vinovat. Reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni devenea astfel oaia neagră și vinovatul de serviciu al găștii de la Centrul Regional 4 S-V Oltenia. Cu alte cuvinte, misiune îndeplinită. Numai că lucrurile nu stau deloc așa în realitate. În mod practic, alimentarea acestor stații de punere de presiune se face numai cu apa captată de la Priza Arcești și transportată prin Canalul ,,Oltișor Sud” spre stațiile SPP 16 și SPP 17. Însă circulația apei pe această arteră artificială a devenit practic imposibilă, deoarece 2 km din canalul respectiv au fost compromiși de firmele baronului Oprescu. Culmea este că aceste aspecte apar prinse și în procesul-verbal de constare întocmit de consilierii Centrului Regional 4 S-V Oltenia, din care spicuim: „De asemenea, s-a observat faptul că nu este asigurată apa pentru irigații în sistemul de aducțiune și alimentare, iar Canalul Oltișor Sud prezintă anumite zone în care s-a surpat, afectând posibila alimentare cu apă a stațiilor, iar în anumite zone (unde a fost observată o amenajare de lacuri) nu s-a putut identifica vizual continuitatea acestui canal de aducțiune către stația de pompare și punere sub presiune SPP 16″. În condițiile date, subordonații lui Dorel Stăicuț ar fi trebuit să întocmească un alt fel de raport, prin intermediul căruia să fie sesizate organele în drept pentru distrugerea și compromiterea sistemului principal de irigații, rețea aflată în subordinea ANIF, un sistem pentru reabilitarea căruia statul român a cheltuit mai bine de 10 milioane de euro. În felul acesta, mafia construită în jurul PSD-ului din județul Olt ar fi primit cea mai dură lovitură din ultimii 20 de ani. Numai că lucrurile nu s-au derulat nici de data aceasta după regulile normalului, o normalitate atât de des invocată de șeful statului (România normală!). Din contră. Cei de la Centrul Regional 4 S-V Oltenia, adică pesediștii Stăicuț și Bărbulescu, de la adăpostul funcțiilor pe care le ocupă și de pe poziții de forță, caută acum o cale prin care să-l oblige pe reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni să returneze fondurile euro accesate și utilizate la reabilitarea stațiilor SPP 16 și SPP 17. Potrivit unei teze inventate de inspectorii trimiși în control de adjunctul Stăicuț, utilajele în cauză nu ar fi fost puse în funcțiune până la această oră din reaua-voință a reprezentantului O.U.A.I. Brâncoveni. Așadar, o premieră. Un organ îndrituit să-și întemeieze cele afirmate doar pe baza faptelor obiective vine și dă de pământ cu reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni doar în temeiul unei presupuse cauze interne. În acest sens, aceștia au consemnat în procesul-verbal faptul că, la data controlului, utilajele prezentau semne vizibile de vandalizare, fiindu-le sustrase piese. Inspectorii intenționau astfel să inducă impresia generală că stațiile de punere sub presiune fuseseră în mod intenționat lăsate de izbeliște. Nimic mai fals. De mai bine de 12 ani, O.U.A.I. Brâncoveni investește și cheltuie sume importante de bani pentru asigurarea pazei propriilor obiective, pentru plata energiei electrice necesară pazei şi probelor tehnologice, bani alocați numai din fonduri proprii, aspecte consemnate și în 2017 de comisia mixtă de control. Legat de posibilele sustrageri ale unor componente de la stațiile de punere sub presiune, reprezentantul O.U.A.I. Brâncoveni a motivat faptul că în acest sens au fost depuse plângeri penale la organele în drept. Spre deosebire de alte organizații de udători din județ, la O.U.A.I. Brâncoveni se face vorbire doar despre dispariția unor componente mici. De la O.U.A.I. Strejești și O.U.A.I. Găneasa, pompele de la stațiile de punere sub presiune au dispărut cu totul. Cum a fost posibil acest lucru, în condițiile în care aceste utilaje cântăresc zeci de tone?! Disparițiile în cauză sunt cu adevărat misterioase. Se presupune că aceste sustrageri ar fi fost organizate chiar de firmele care au efectuat reabilitările respective. Un obiectiv ce ține de O.U.A.I. Găneasa a fost reabilitat în 2020 de firma WAGRAMER TERMO SRL, firmă apropiată de baronul Oprescu. După finalizarea investiției, acest obiectiv, nou-nouț, a dispărut cu totul. Despre pagubele însemnate de la aceste stații, cei de la C.R.F.I.R. 4 S-V Oltenia nu fac nicio vorbire. Prietenii știu de ce! În mod concret, problema că stațiile SPP 16 și SPP 17 nu funcționează în clipa de față nu poate fi pusă pe seama dispariției unor componente minore (adică lipsa unor cabluri de cupru care fac legătura între punctul de comandă și agregatele de pompare a apei). Ar fi penibil! Este hilar până și faptul că cei de la Centrul Regional 4 S-V Olteni, care au făcut deplasarea la fața locului pe banii contribuabililor,  s-au mărginit doar să catalogheze aceste lipsuri minore ca fiind motivul real pentru care cele două stații de punere sub presiune nu funcționează în prezent. În cazul dat, acestora li se potrivește perfect zicala biblică: au strecurat țânțarul și au înghițit cămila.

În timpi reali, aceste lipsuri pot fi oricând acoperite. Ele reprezintă o cauză secundară, minoră, în economia faptului că stațiile de punere sub presiune nu se află acum în sarcină. Prin complinirea acestor lipsuri, indiferent de sancțiuni, nu va fi soluționată însă și cea mai gravă problemă a celor două stații: absența apei de pe Canalul ,,Oltișor Sud”, canal din care, cel puțin teoretic, ar trebui să fie alimentate cele două stații de punere sub presiune (SPP 16 și SPP 17). Acesta este cu adevărat motivul real pentru care cineva trebuie acum să plătească, o cauză obiectivă, majoră, trecută în plan secundar de către consilierii Centrului Regional S-V Oltenia. Și asta pentru că pot, pentru că nimeni nu ia măsuri împotriva acestor grupuri de tip mafiot, care încă fac legea în România. O Românie care numai normală nu este.   

Ziarul liga dreptăţii