Azi, 10 august, cu începere de la ora 14, la sediul IGPR din București, candidații înscriși la concursul pentru ocuparea funcției de șef al IPJ OLT au fost intervievați de comisie pe diverse teme de profil. Pentru accederea în această funcție, doar un singur candidat și-a depus candidatura, este vorba de comisarul șef Mihai Mihalache, preferatul senatorului Liviu Voiculescu pentru această funcție. Senatorul Voiculescu a fost coleg cu polițistul Mihalache la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ OLT, carieră la care a renunțat în urma unui scandal, Voiculescu fiind acuzat de procurorii DIICOT Craiova de aderarea la grup infracțional organizat, format din polițiști de la SICE, și nu numai, dar și de comiterea altor fapte de natură penală. La scurt timp după accederea PNL la Guvernare, senatorul Voiculescu, care este și șeful Organizației PNL OLT, a tras ițele ca amicul Mihalache să ajungă șef interimar al IPJ OLT. Prin intermediul comisarului șef Mihalache, senatorul Voiculescu are controlul total asupra tuturor adversarilor politici din județ, în special prin intermediul SICE, serviciu polițienesc care a devenit o anexă a politicului din Olt.

Prin participarea comisarului Mihalache de unul singur la concursul pentru ocuparea funcției de șef al IPJ OLT, decurge că senatorul Voiculescu își dorește în continuare controlul asupra celei mai importante instituții de forță din județul Olt. În mod normal și legal, comisarul Mihalache nu ar fi avut dreptul să participe la acest examen. Potrivit unui anunț al IGPR, candidații înscriși la concursul pentru ocuparea funcției vacante de șef al IPJ OLT ar fi trebuit să susțină în data de 27 iulie 2021 o evaluare psihologică la Centrul de Psihologie din București, testare la care comisarul Mihalache n-ar fi fost prezent. În temeiul aceluiași anunț, candidații care se aflau deja în posesia unui aviz psihologic cu perioadă de valabilitate de 6 luni nu ar mai fi avut dreptul să participe la o nouă evaluare, acestora fiindu-le suficientă eliberarea unui duplicat al avizului valabil. Așadar, din aceste informații, rezultă că, în mod normal, comisarului Mihalache, dacă cumva deținea deja un astfel de aviz, îi era interzisă participarea la o nouă evaluare psihologică.

Numai că, din rezultatul publicat de IGPR, la data de 4 august 2021, reiese că fostul șef interimar al IPJ OLT, comisarul Mihalache, ar fi participat ulterior datei de 27 iulie 2021 la o altă testarea psihologică, prilej cu care ar fi fost astfel încălcate prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și reglementările Ordinului MAI nr. 140/2016. Totuși participarea comisarului Mihalache la examenul pentru șefia IPJ OLT, organizat azi, 10 august 2021, s-a soldat în cele din urmă cu un eșec răsunător, acesta obținând doar nota 5,62 (pentru promovare fiind obligatorie atingerea pragului minim de nota 7). Așadar, pentru obținerea premiului cel mare, comisarului Mihalache nu i-au fost suficiente doar proptelele politice și nici prietenia cu senatorul Voiculescu. Să sperăm că la următoarele examene organizate pentru șefia IPJ OLT vor participa cu adevărat profesioniștii din această instituție, ci nu doar ofițerii sau cozile de topor din sistem, cei care și-au construit cariera pe complicități sau prin prisma serviciilor aduse șefilor de partide aflate la putere. Reamintim aici că de aproape 4 ani de zile funcția de inspector-șef al IPJ OLT a fost prestată doar în baza împuternicirilor emise de MAI, la sugestia șefilor de organizații politice aflate la guvernare. De asemenea, facem precizarea că în timpul mandatului de șef interimar al IPJ OLT, comisarul șef Mihalache și-a făcut soția ofițer, din agent de poliție la Serviciul de Investigații Criminale, în urma unui examen cu cântec, concurs organizat chiar la începutul acestui an, la sediul județean de Poliție Olt.

Ziarul liga dreptăţii