Un nou scandal zdruncină acum din temelii Ministerul Agriculturii. De curând, la nivelul Secției 15 Poliție a Direcției Generale a Poliției Municipiului București, Sector 4, s-a constituit dosarul penal cu nr. 3982093/P/2021, o anchetă ce vizează fapte de deternurare de fonduri, ilegalități comise de angajați ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Mai exact, ițele întregii tărășenii duc către ANIF BUCUREȘTI, organism subordonat MADR. Faptele s-ar fi petrecut în perioada în care șef la ANIF București era Florin Barbu, prietenul președintelui CJ OLT, Marius Oprescu. De altfel, banii ar fi fost deturnați prin intermediul a două organizații ale udătorilor din județul Olt, una dintre ele condusă chiar de consilierul județean PSD, Adrian Iordache, omul de încredere al lui Oprescu.

Paul Stănescu

Dar să nu anticipăm! În mod legal, dar și în fapt, banii ar fi trebuit să ajungă la OUAI PIATRA OLT, ca plăți pentru lucrările efectuate la sistemul de irigații Bucșani Cioroiu. Investiția a fost realizată în perioada 2008-2009 și a constat, în mare parte, în lucrări de punere sub tensiune a stațiilor de irigații aferente OUAI PIATRA OLT. Lucrările fuseseră contractate și executate în baza unor licitații derulate prin SEAP. În consecință, în data de 13 noiembrie 2009, pe baza situațiilor de lucrări executate, două deconturi justificative aveau să fie întocmite și înregistrate la Direcția pentru Agricultură Județeană Olt (DAJ OLT), și anume decontul nr. 12825/13.11.2009, în valoare de 4.879.000 lei, respectiv decontul nr. 12700/13.11.2009, în sumă de 2.748.895. În urma controalelor efectuate la fața locului de către angajații MADR, în special de către inspectorii Direcției Antifraudă din MADR, aceste deconturi ar fi trebuit să fie de multă vreme achitate, prin dispoziții de plată, lucru care nu s-a întâmplat decât foarte târziu, însă în conturile altor organizații, prin operațiuni de deturnare de fonduri. Să mergem însă mai departe pe firul afacerii!

Adrian Iordache

În baza unei corespondențe purtate cu MADR, în data de 27 martie 2020, la Direcția pentru Agricultură Județeană Olt este înregistrat decontul justificativ nr. 12825/13.11.2009, decont în valoare de 4.879.000 lei, document înregistrat la nivel central sub nr.51773/27.03.2020. În ziua de 27 martie 2020, decontul justificativ nr. 12700/13.11.2009, în sumă de 2.748.895 lei, este și el înregistrat și aprobat pentru plată, la nivel central, sub nr. 51774/27.03.2020. Însă plata acestor deconturi, însușite de MADR, avea să fie tergiversată de oamenii trimiși de PSD OLT la ANIF București. În urma unor plângeri penale, formulate de responsabilii OUAI PIATRA OLT, directorul Direcției de Îmbunătățiri funciare, Elena Filip, și directorul Direcției Juridice –MADR, Rela Ștefănescu, în schimbul promisiunii retragerii acestor acțiuni penale, au pus la dispoziția OUAI PIATRA OLT mai multe ordine de plată, documente fiscale ce aveau să fie însă onorate în conturile altor OUAI-uri. De ce?! Cine a dat aceste dispoziții? În urma unor investigații demarate de ONG LIGA DREPTĂȚII ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI ȘI ABUZURILOR DIN ROMÂNIA, cu concursul unor organe ale statului, a ieșit la iveală faptul că banii de pe deconturile justificative întocmite pe lucrările efectuate de OUAI PIATRA OLT au fost virate de ANIF București în conturile OUAI FERMA OLT și OUAI IANCA OLT. Mai exact, potrivit informațiilor puse la dispoziție de organele abilitate ale statului, rezultă că în data de 23.06.2020, prin Trezoreria Sectorului 4 din București, ANIF București a operat către OUAI FERMA OLT, în baza ordinului de plată nr. 153, suma de 7.765.241 lei, bani care ar fi trebuit să ajungă în conturile OUAI PIATRA OLT. În cazul dat, la mijloc este vorba despre deturnare de fonduri publice și despre abuz în serviciu. Lucrurile sunt cu atât mai grave, deoarece, în formă repetată, tot către OUAI FERMA OLT avea să fie virată o altă sumă datorată OUAI PIATRA OLT, și anume suma de 16.000.000 lei, bani virați în baza OP nr. 193 de ANIF București, prin Trezoreria Sectorului 4. Tot din datele puse la dispoziție de organele statului reiese că o altă sumă datorată OUAI PIATRA OLT ar fi ajuns la OUAI IANCA OLT, plată făcută în baza OP nr. 114, bani achitați de ANIF București.

Florin Barbu (stânga), Adrian-Ionuț Chesnoiu (dreapta)

Despre aceste sume mari de bani se spune că ar fi fost apoi retrase și depuse în conturile celor doi baroni de la PSD OLT, Marius Oprescu și Paul Stănescu, mai exact în offshoruri din Cipru. Trebuie precizat aici că toate aceste deturnări au fost comise în mandatul lui Florin Barbu de director general al ANIF București. În schimbul acestor ilegalități grave, dar și a contractelor cu bani publici încheiate cu firme din anturajul celor doi baroni, Florin Barbu a primit la schimb un post de deputat din partea organizației PSD OLT, pentru a beneficia de imunitatea parlamentară. Însă slabe șanse! Acesta va trebui să dea explicații procurorilor pentru faptele grave comise și pentru prejudiciile imense aduse OUAI PIATRA OLT. De asemenea, consilierul județean PSD OLT, Adrian Iordache, trebui să răspundă pentru banii însușiți în mod ilegal prin FERMA OLT, bani datorați ANIF București organizației Piatra Olt. Tot așa și cei de la OUAI IANCA OLT. OUAI FERMA OLT a fost înființată ilegal în 2019, cu documente false, girate de ANIF București, prin ANIF Caracal. În prezent, OUAI FERMA OLT derulează un proiect în valoare de 1 milion de euro, sumă făcută cadou PRIN AFIR București, proiect depus pe vremea când director general al AFIR era un alt pesedist din Olt, Adrian-Ionuț Chesnoiu, pus deputat în 2020, pentru serviciile aduse baronilor Stănescu și Oprescu. Pe acest proiect există un dosar penal la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Ziarul liga dreptăţii