O firmă controversată, în spatele căreia s-ar afla Eugen Iacobescu, fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, a câștigat de curând licitația pentru Servicii de colectare, transport și eliminare finală a deșeurilor spitalicești, rezultate din activitatea medicală în perioada pandemiei de COVID -19. Valoarea contractului se ridică la suma de 36 de miliarde lei vechi. Firma declarată câștigătoare de comisia de licitație de la SJU SLATINA este XTREME ECOENERGY GROUP SRL din Slatina, o societate cu multe probleme legate de gestionarea și incinerarea deșeurilor contractate. Chiar în cursul anului trecut, în luna august, inspectorii Gărzii de Mediu Olt amendau societatea XTREME, cu suma de 100.000 lei, pentru nereguli grave descoperite la instalațiile incineratorului situat pe strada Milcov. La întâlnirea cu inspectorii Gărzii de Mediu Olt luase parte și fostul procuror Eugen Iacobescu, cu toate că nu avea atribuții și nici nu deținea vreo calitate în firmă. Despre patroana de la XTREME ECOENERGY GROUP SRL se știe că trăiește de ani buni în concubinaj cu fostul magistrat. De-a lungul timpului, în presa locală au apărut mai multe dezvăluiri legate de afacerile controversate întreprinse de cei doi. Multe dintre acestea au fost comise cu încălcarea legii, chiar pe vremea când Eugen Iacobescu era încă procuror activ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Cea mai gravă dintre faptele cu iz penal comise de procurorul Iacobescu, în complicitate cu patroana de la XTREME ECOENERGY, ar fi legată de incendierea unui apartament din Slatina, imobil deținut împreună de cei doi.

După încheierea unei polițe de asigurarea, cu o societate de asigurări din Slatina (ASTRA SA), cei doi complici ar fi dat foc acestui apartament, cu scopul încasării sumei de despăgubire prevăzute în contract. Scăpat de sub control, incendiul a dus la decesul unei persoane aflate la etajul superior, victima murind asfixiată cu monoxid de carbon. Tânăra decedată lăsa în urmă un copil de doar 8 ani. La vremea respectivă organele de cercetare penală întocmeau un dosar penal pentru omor din imprudență. Însă procurorul Iacobescu era făcut scăpat de brațul lung al legii, grație unui rechizitoriu favorabil întocmit de un amic-procuror, Alexandru Vancea, magistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Revenind acum la licitația cu dedicație, precizăm aici că ea a avut loc în timpul mandatului de manager al SJU SLATINA deținut de Dan Stana, de fel din Piatra Olt. Stana devenise manager al SJU Slatina în baza unui troc politic încheiat cu Marius Oprescu, președintele CJ Olt și președintele PSD OLT. Înțelegerea prevedea susținerea candidaturii lui Nicușor Rada, cumnatul președintelui CJ OLT, la funcția de primar al Orașului Piatra Olt, din partea PSD OLT, lucru care s-a și întâmplat. Tot așa a procedat președintele CJ OLT și cu secretarul organizației PNL Piatra Olt, care în schimbul susținerii social-democratului Rada, i-a oferit acestuia un loc călduț la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară OLT – ECO, fiind numit director în locul lui Florin Barbu, poreclit Busi, promovat deputat pentru a beneficia de imunitatea parlamentară. Însă pe funcția de manager, Dan Stana a rezistat puțin timp, doar câteva luni. Deși scurt, mandatul lui Stana de manager al SJU SLATINA se leagă totuși de această licitație cu dedicație pentru o firmă care nu întrunește condițiile legale de funcționare. În consecință, că vrea, că nu vrea, Stana va trebui să dea explicații procurorilor cu privire la licitația trucată.

Din comisie a făcut parte și Cosmin Floreanu, finul vicepreședintelui CJ Olt, Ionuț Ivan. La rândul său, vicepreședintele Ivan este finul președintelui CJ Olt. O întreagă filieră de nași, fini și finuțe la CJ OLT. Moda a fost extinsă și la funcțiile de conducere din administrația locală. Chiar și afacerile sunt croite după acest calapod. Evident, ne referim aici la afacerile locale, construite cu bani publici. Moda a fost lansată cu ani în urmă de fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, și apoi preluată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, zis Tractoristu’, și rostogolită de actualul primar al Slatinei, Emil Moț, și de președintele PSD OLT, Marius Oprescu. Firele licitației cu dedicație duc către șefii CJ OLT. Aceștia n-au cum să fie străini de jocurile licitațiilor de la spitalul județean. SJU SLATINA se află de ceva ani în administrarea CJ OLT. În consecință, managerii spitalului sunt puși pe funcție de șefii acestei instituții. În cazul dat, dacă castanele au fost scoase din foc cu mâna managerului Stana, atunci ar trebui să răspundă managerul Stana. Numai că Stana dă vina pe cei de la Serviciul Achiziții. Printre cei de la achiziții se vorbește despre o recomandare venită tocmai de sus, de la CJ OLT. Faptele vorbesc de la sine. La dosarul de licitație, firma XTREME ECOENERGY GROUP SRL ar fi depus o simplă autorizație de mediu, document eliberat ilegal de combinatorul șef de la Agenția pentru Protecția Mediului Olt, Dorel Șteomlega. Restul documentelor prevăzute în caietul de sarcini, cu impact major asupra calității, au lipsit. Ceea ce a contat pentru comisie de licitație a fost doar distanța mică dintre beneficiar și incineratorul ilegal de pe strada Milcov. Pe surse se vorbește și despre existența unor falsuri depuse în dosarul de licitație. Procurorii trebuie să rezolve acest mister. Șteomlega se află la APM OLT de pe vremea PDL-ului, fiind impus pe funcție de fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov. După căderea lui Vâlcov, Șteomlega a sărit iute în barca PSD-ului lui Marius Oprescu, iar apoi, după căderea Guvernului, în cea a PNL-ului lui Liviu Voiculescu.

Prezența firmei XTREME ECOENERGY GROUP SRL pe piață s-ar datora complicităților dintre cei aflați în spatele acestei societăți comerciale, o combinație toxică făcută între fostul procuror Eugen Iacobescu și șefii unor instituții importante din județ. Despre procurorul Iacobescu se mai zice că ar face parte din vechea gardă de magistrați (judecători, procurori) care au răspuns întotdeauna prompt la solicitările venite din partea șefilor de partide locale (PSD OLT, PDL OLT și, de puțin timp, PNL OLT). În această galerie selectă s-ar afla și judecătoarele Maria Huza, Mariana Moț, Carmen Marinescu, Marinela Georgescu, Liliana Dicu, Iuliana Rîciu, etc. Lor li se adaugă actualul vicepreședinte al Tribunalului OLT, judecătorul Constantin Pițu, dar și judecătorul Romeo Petcan, cel care l-a scăpat pe președintele CJ OLT de arest, în dosarul cu accidentul de circulație, comis în 2013 pe raza localității Piatra Olt. Tot aici îl regăsim și pe judecătorul Luis Constantin, magistrat care l-a achitat pe Marius Oprescu în același dosar, dar și pe judecătorul Fănel Arabelea, cât și pe procurorul Liviu Bălan (fost procuror DIICOT Craiova). La adăpostul acestor încrengături, este firesc ca fostul procuror să își vadă nestingherit de treabă și să obțină contracte babane, cu fonduri publice, chiar dacă XTREME ECOENERGY GROUP SRL, de ani buni de zile, poluează și pune în pericol sănătatea cetățenilor din localitatea vecină Milcov, cu complicitatea autorităților publice locale.

Ziarul liga dreptăţii