Până în luna aprilie 2020 a rezistat Busi la șefia ANIF. Rămas pe liber, la ordinul lui Marius Oprescu, Busi era recuperat de PSD Olt și uns director chiar la un ONG controlat de CJ Olt, ADI „OLT-ECO”, organizație care se ocupă de implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Olt. În 6 decembrie 2020, „mafiotul” de la ANIF este trimis în Parlamentul României să facă legi sau să voteze legi sau să… Însă nimeni nu crede într-o astfel de poveste. Fostul șef ANIF, Florin Ionuț Barbu, se numără printre cei care încă mai cred că mandatul de parlamentar îi conferă protecție în fața legii pentru ilegalitățile comise. Dar Busi nu e singurul parlamentar din Olt care încă mai crede în așa ceva. Și șeful liberalilor din Olt, senatorul Liviu Voiculescu, trimis în judecată pentru constituire grup infracțional organizat, crede într-o astfel de poveste. Acuzele care i se aduc fostului director general ANIF sunt legate de contractele de îmbunătățiri funciare încheiate cu firmele agreate de șeful PSD Olt, Marius Oprescu. De exemplu, proiectul „Reabilitare amenajări de irigații Bucșani-Cioroiu, aducțiune alimentată prin priza Arcești, județul Olt”, a fost declarat finalizat de fosta conducere ANIF, în condiții suspecte. La momentul recepției lucrărilor director ANIF era Florin Ionuț Barbu. Investiția a fost realizată de firma CONDOR PĂDURARU SRL din Slatina, firmă de casă a PSD Olt, deși licitația fusese câștigată de firma unui fost liberal de la ANIF, SC MĂRĂCINE NICOMAR SNC. Prin tertipuri și șmecherii specifice genului acesta de lucrări, valoarea investiției a sărit ușor de suma de 24.066.314,22 lei. Deși prin Procesul-Verbal de Recepție nr.1678/17.10.2019 lucrările sunt declarate finalizate, niciun fermier situat pe raza acestei investiții nu a putut iriga până în ziua de astăzi o palmă de pământ măcar. Dispozitiile de santier emise de SC Mărăcine NICOMAR SNC şi insusite de ANIF care este, de fapt, şi antrepenor general (proiectant şi executant) au modificat în proporţie de 90% proiectul avizat iniţial. Prin aceste dispoziţii de santier s-a renunţat complet la lucrări esenţiale pentru funcţionarea la limita supravieţuirii a ”Amenajării de Irigaţii Bucsani – Cioroiu” şi s-au dispus lucrări care nu s-au executat, de fapt, niciodată şi care nu aveau nimic de a face cu obiectivul lucrărilor iar ”Amenajarea de Irigaţii Bucsani – Cioroiu” este în prezent complet nefuncţională.
Aducţiunea Priza Arceşti care trebuia să alimenteze cu apă de irigaţii OUAI 16 Brâncoveni, OUAI 17 Brâncoveni cât şi aşa zisa OUAI Ferma Olt strabatea arealul T122, T125, T126, T127, T131, T132, T133, T134 extravilan Piatra Olt, jud. Olt (cca 630 ha) şi din cauza exploatărilor masive şi la foarte mare adâncime, prin spargerea straturilor I şi II de marnă, aceasta a cazut cca 2 metri pe verticală compromiţând în totalitate asigurarea cu apa de irigaţii a staţiilor de punere sub presiune SPP 16 şi 17 Brâncoveni, jud. Olt din aval de arealul respectiv.
O cauză o mai reprezintă slaba impermeabilizare, de fapt nerealizată la canalele de aducțiune. Apa pompată de stațiile de pompare nu rezistă mult timp pe așa-zisele canalele reabilitate. Însă problemele nu se limitează doar la această neregulă. O altă mare hibă a investiției o reprezintă faptul că fostele pompe existente și funcționale de la SRP 3 (stație de repompare) au fost înlocuite cu alte pompe vechi și revopsite. Tot așa au decurs lucrurile și în cazul afacerii,, Transformatorul”, afacere care i-a adus 5 ani de închisoare cu executare fostului deputat de Iași, liberalul Relu Fenechiu. Din rechizitoriul procurorilor rezultă că prin firma fratelui lui Relu Fenechiu erau achiziționate transformatoare vechi de la fier vechi și revândute ca noi societăților controlate de stat. În cazul afacerii ,,Bucșani-Cioroiu” avem de a face cu pompe vechi, achiziționate de la fostele stații de pompare, revopsite și vândute apoi, prin firma SC FES FLOW SRL, într-un proiect ce vizează obiective deținut de statul român prin ANIF. Culmea tupeului, aceste pompe au fost declarate performante de firma FES FLOW SRL, după ce s-a umblat și li s-a modificat tensiunea de alimentare, la 690 v. Acest fapt conduce la creșterea consumului de energie și la costuri mărite pentru beneficiarii sistemului de irigații. Fostele pompe de la SRP 3 aveau o tensiune de alimentare de 6000 V, cu un consum de energie rezonabil. De aici și tarifele mici achitate de fermieri. Noua conducere ANIF, deși a fost informată de toate aceste nereguli la proiect, nu a luat până în prezent nicio măsură. Explicația este una simplă. Joncțiunea între proiectul realizat ilegal și noua conducere de la ANIF este făcută de liberalul Nicolae Mărăcine, acționar la SC MĂRĂCINE NICOMAR SNC, firmă implicată direct în proiectul ,,Reabilitării amenajării de irigații ,,Bucșani-Cioroiu”. Așadar, încă odată iese la iveală faptul că, atunci când la mijloc e vorba de mulți bani, cei din PNL și PSD sunt ca frații. De jocul acesta murdar nu este străin nici șeful PNL Olt, senatorul Liviu Voiculescu, care a negociat cu șeful PSD Olt, Marius Oprescu, ascunderea acestor ilegalități, în schimbul unor avantaje reciproce. Însă, ghinion! Pe firul neregulilor a intrat și DNA. Și e de rău! Continuarea în numărul viitor!
Ziarul liga dreptăţii