Un lucru este foarte sigur, și anume faptul că la omletă și cartofi prăjiți se pricepe toată lumea. Oricât de afon ai fi în materie de artă culinară, dacă iei niște ouă, le spargi coaja, apoi le bați bine-bine de tot, iar după aceea le arunci în tigaia încinsă, până la urmă tot reușești să încropești o amărâtă de omletă. Însă cu astfel de rețete culinare niciodată nu poți intra în rândul cunoscătorilor în domeniu și nici să supraviețuiești prea mult. Ți se apleacă de la atâtea ouă! Tot așa stau lucrurile și în ce privește modul în care își desfășoară anchetele comisarul de poliție Alina Dogaru de la IPJ Olt. Cam după ureche, pe genunchi, adică un fel de omletă sau de terci la conservă. Despre comisarul Dogaru se știe că este fiica unui fost colonel de la Apărare Civilă, iar de intrat în poliție a intrat din civilie, adică după 1992, perioadă în care IPJ Olt era căpușat pe sistemul ,,relații-pile”. Așa se spune! Ar fi interesantă în acest sens o anchetă care să aibă drept obiect de cercetare tocmai acest subiect. Veți rămâne muți de uimire când veți vedea cam cine împarte dreptatea în acest județ sărac și amărât, devorat de corupție, și cam câți polițiști bugetari duc o viață de nababi, cu vile, piscine și mașini de lux! 

Comisar Dogaru, da’ cu MARCONF ce aveți? Neputință, neștiință sau rea-voință?

Când te apleci asupra dosarului penal în care societatea MARCONF a fost prejudiciată cu 2.250.000 lei de către GRUPUL CEZ, n-ai cum să nu observi că lucrurile nu sunt tocmai în regulă. De altfel, privind perspectiva dosarului, n-ai cum să nu te întrebi: De ce mai vine la serviciu comisarul Dogaru? sau De cine este ținută în brațe angajata Dogaru?  Chiar nimeni din IPJ Olt nu vede cam ce fel de anchete întocmește comisarul Dogaru? De altfel, în ce privește acest caz, mari semne de întrebare ridică chiar modul în care comisarul Dogaru a fost desemnat să investigheze această plângere. La dosar sunt foarte multe date tehnice, din domeniul energiei electrice, date pe care cu greu le poate înțelege un profan. Dacă madam Dogaru vrea să facă o omletă, atunci poate să o facă oricând acasă, dar nu la serviciu, mai ales cu un dosar de care atârnă salariile și locurile de muncă ale salariaților MARCONF. Infracțiunea în cauză privește un aspect foarte simplu, și anume însușirea abuzivă de către GRUPUL CEZ a unui post de transformare ce aparține societății MARCONF, iar apoi practicarea ilegală a unor tarife de distribuție de către cei de la CEZ VÂNZARE asupra MARCONF. Așadar o infracțiune comisă în trei timpi. Mai întâi însușirea unui bun ce aparținea MARCONF, iar după aceea emiterea avizului tehnic de recordare nr.101542/2006. În baza acestui aviz tehnic, CEZ VÂNZARE a umflat nota de plată, o notă în care, culmea, erau incluse și taxele de exploatare și întreținere a postului de transformare în cauză, obiectiv care aparține de drept și de fapt societății MARCONF. Așadar, potrivit datelor depuse la dosar, sunt întrunite cu certitudine toate elementele infracțiuni de înșelăciune, faptă comisă în formă continuată și complinită. Ipoteza infracțiunii în cauză este foarte ușor de adeverit. La dosarul cauzei există și un raport de expertiză tehnică extrajudiciară întocmit de dr.ing. Florian Ștefănescu din Craiova, document din care rezultă clar că ,,SC MARCONF SRL este deținătoare, prin cumpărare, a mijloacelor fixe Rețea electrică 20 kV și PTCZ PREFABRICATE CRIVA de la data de 01.01.1997, dată la care au fost înregistrate în REGISTRUL IMOBILIZĂRILOR conform Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe”. În consecință, concluzia este una singură, și anume că societatea MARCONF a fost înșelată și obligată să plătească sume necuvenite către GRUPUL CEZ. Dar pentru a ajunge la o astfel de concluzie simplă și realistă, trebuie mai întâi să fii onest și bun profesionist, calități care sunt sublime, dar care îi lipsesc cu desăvârșire comisarului Dogaru. Culmea este că pentru o astfel de prestație jenantă, madam Dogaru mai este și plătită din banii contribuabililor. O mică sugestie. De ce nu se transferă sau de ce nu este transferat comisarul Dogaru la Poliția de Proximitate? Poate că acolo se va descurca mai bine și nici nu este atâta bătaie de cap!    

Substratul dosarului MARCONF

În ce privește plângerea MARCONF împotriva GRUPULUI CEZ, la IPJ Olt, inspectorat care se laudă cu implementarea sistemului calității, au fost comise mai multe nereguli legate de această sesizare. Trimisă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina în 2015, sesizarea în cauză abia în 2017 face obiectul unui dosar penal, înregistrat sub nr.142/P/2017. La vremea respectivă, încadrarea faptei făcută de comisarul Dogaru era una penibilă, infracțiunea fiind încadrată juridic la art.84 pct.2 din Legea 59/1934. Articolul 84 din această lege vizează doar infracțiunile comise cu file de cec, fapte penale care n-au nicio legătură cu infracțiunea comisă de GRUPUL CEZ împotriva MARCONF. În consecință, dacă rămânea cu această încadrare făcută de comisarul Alina Dogaru, dosarul în cauză ar fi fost clasat sub pretextul că fapta nu există. La insistențele reclamantului, în 2018, dosarului MARCONF i se dă un alt număr unic, nr.144/P/2018, dar și o altă încadrare juridică, GRUPUL CEZ fiind acuzat de înșelăciune, faptă prevăzută de art.244 din CP. În ciuda probatoriului care atestă această teză, comisarul Dogaru caută acum iar nod în papură și urmărește să claseze dosaru, sub pretextul că societatea CEZ VÂNZARE nu se face vinovată de comiterea infracțiunii de înșelăciune. Nimic mai fals, deoarece plângerea MARCONF nu a vizat niciodată CEZ VÂNZARE direct, ci doar a susținut că acesta este parte la comiterea infracțiunii de înșelăciune, prin perceperea unor tarife umflate, obligație stabilită în baza avizului tehnic de racordare emis de GRUPUL CEZ. Ba mai mult, la dosar există chiar o recunoaștere a faptei, fie ea și indirectă. Nu cu mult timp în urmă, pe cale amiabilă, în prezența lichidatorului judiciar EXPERT INSOLVENȚĂ filiala București, între MARCONF și CEZ VÂNZARE era încheiată o înțelegere. Din documentul parafat de toate cele trei părți prezente rezultă clar că CEZ VÂNZARE își însușește și recunoaște pretențiile MARCONF. Așadar, pisica moartă este în grădina celor de la GRUPUL CEZ, societate mamă care încadrează și CEZ VÂNZARE. Ce interese are acum madam Dogaru să mute toată disputa pe o pistă falsă numită CEZ VÂNZARE? Evident, clasarea este unul dintre obiectivele urmărite de comisarul Alina Dogaru. Dar cine i-a trasat acest obiectv? Însă în spatele acestui dosar penal mai dospește un alt interes major, și anume falimentul MARCONF. Dacă acest dosar ajunge în instanță, atunci MARCONF cu siguranță se poate salva de la faliment, un dosar de insolvență în care, culmea tupeului, parte este, în calitate de creditor, și CEZ VÂNZARE. În concluzie, de ce pune comisarul Dogarul umărul la falimentul MARCONF? Cu acest subiect vom continua în numărul următor! Până atunci, poate se va trezi cineva din conducerea IPJ Olt și va pune capăt abuzurilor comise de comisarul Dogaru.

Ziarul liga dreptăţii