Discreționar! Cam după acest registru judecă judecătorul sindic Arabelea în dosarul de insolvență MARCONF, speță aflată pe rolul Tribunalului Olt. În 1998, Fănel Arabelea termină cursurile Academiei de Poliție. De aici și până în 2009, Gabriel Fănel Arabelea activează ca ofițer la Poliția judiciară, în cadrul IPJ Olt. Cât a fost polițist, despre Arabelea se spune că a avut în lucru mai multe dosare ce priveau furturile de aluminiu din ALRO, furturi în spatele cărora se zice că ar fi stat oameni grei din ALRO SA. Soția judecătorului Arabelea lucrează chiar la ALRO SA. Să fie oare o pură întâmplare și faptul că încă din 2007, adică încă de pe vremea când Fănel Arabelea era polițist, acesta împarte proprietatea, pe un teren situat în Slatina (1487 mp), cu inginerul Alexandru Obloja, director de producție la ALRO SA? Din 2010, polițistul Arabelea devine judecător și prestează până în 2013 la Judecătoria Drobeta Turnu Severin. În perioada 2014-2017, îl găsim pe magistratul Arabelea judecător la Judecătoria Slatina. Din 2018, judecătorul Arabelea este avansat pe linie ierarhică și numit judecător la Tribunalul Olt, la Secția de Contencios administrativ și fiscal. Ajuns aici, judecătorului Arabelea i se repartizează, destul de suspect, spre soluționare, dosarul de insolvență MARCONF, un dosar greu, cu multe implicații penale. Dacă este să ținem cont de lipsa de experiență în materie de insolvență, judecătorul Arabelea ar fi trebuit sărit și numit în cauză un alt judecător cu ceva mai multă practică în domeniu. La cum arată lucrurile acum în dosarul de insolvență MARCONF, între judecătorul sindic Arabelea și lichidatorul judiciar Emil Gros miroase a cârdășie și complicitate la falimentarea MARCONF. Tot ce a cerut în instanță lichidatorul Gros, acțiuni menite să ducă doar la falimentul MARCONF, judecătorul sindic Arabelea a executat. Pe deasupra, chiar dacă în cauză există mai multe plângeri și dosare penale la adresa unor creditori înscriși la masa credală privind insolvența MARCONF (BRD, BANC POST, CEZ DISTRIBUȚIE), judecătorul Arabelea nu dă curs și nu aplică legea, ci cu un exces de zel ieșit din comun consemnează falimentul MARCONF. Mai nou, acest judecător sindic bate cu pumnii în masă și ordonă acționarilor MARCONF să predea de urgență cheile și codurile de acces lichidatorului MARCONF. De ce această grabă, în condițiile în care încă nu au fost epuizate toate căile de atac conferite de lege acționarilor MARCONF?! De cine este stipendiat judecătorul Arabelea? Sau cum rămâne cu principiile de drept, de care trebuie să țină cont magistratul Arabelea, atunci când se află în exercițiul funcțiunii (dreptul la un proces echitabil, legalitatea, egalitatea etc.)? Să fie totuși prea mare căciula de la polițist la judecător?!

Un petit exemple de rea practică, scăpare sau parte a unui plan bine gândit?

Încheierea de ședință din data de 04.02.2019 din dosarul de insolvență MARCONF nr.1055/104/2012 pune pe tapet modul în care judecătorul Arabele practic legalizează o ilegalitate crasă sau mai bine zis, un șir lung de ilegalități. Mai exact, în ședința de la data respectivă, acționarii MARCONF pun în discuție și în contradictoriu faptul că Bancpost SA a cesionat ilegal creanța pe care o aveau asupra MARCONF către EuroBank Ergasias, o bancă din Grecia fără sediu social și fără reprezentanță în România. Potrivit art.60 din O.U.G. nr.52/2016, ,,cesionarea contractului de credit și a accesoriilor, precum și a creanței către o entitate care nu are sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România este interzisă”. Așadar, prin această manevră ilegală legalizată de judecătorul sindic Arabelea, creditorul Bancpost SA va fi înlocuit la masa credală a MARCONF cu firma din Grecia EuroBank Ergasias. În fapt, această manevră ridică mari semne de întrebare și dintr-o altă perspectivă. Bancpost SA încheie contractul de cesionare nr. 953 cu EuroBank Ergasias la data de 16.03.2018, iar o lună mai târziu, BANCA TRANSILVANIA SA cumpără și devine acționar al Bancpost, prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) de la Eurobank Group. În concluzie, ce rost mai avea sau de ce a fost cedată ilegal această creanță deținută de Bancpost SA la MARCONF unei firme din Grecia, chiar cu puțin timp înainte de a fi achiziționată societatea Bancpost de către TRANSILVANIA SA? De ce nu a fost lăsată această creanță să facă parte din portofoliul băncii TRANSILVANIA SA? Atractivitatea unei afaceri bancare o reprezintă tocmai clienții acesteia, segmentul de piață deținut, ci nu sediile și birouriile. Unul dintre răspunsuri ar fi acela că la baza constituirii creanței Bancpost SA asupra MARCONF SRL au fost comise mai multe falsuri de către angajții acestei băncii, astfel nota de plată fiind mult umflată. În acest sens, la IPJ Olt există chiar și un dosar penal, dosar care zace prin sertare. Așadar, iată cum din pixul judecătorului Arabelea , mai ceva ca din bagheta magică a lui Harry Potter, toate aceste ilegalități sunt șterse, dispar, iar negrul devine alb imaculat!

Înc-o mârlănie, marca Arabelea, girată și de șefii lui!

În cadrul ședinței din data de 04.02.2019, acționarii MARCONF contestă vehement legalitatea contractului nr. 953/16.03.2018, însă fără succes. Ba mai mult, unul dintre acționari este pur și simplu trimis la plimbare, la propriu, de către judecătorul Arabelea, ba chiar amendat, pe motiv că-i tulbură liniștea în sală. Cu alte cuvinte, dacă ești lezat și nedreptățit în instanță chiar de către omul care este pus acolo să facă dreptate, iar tu îi atragi atenția că e pe cale să comită o mare ilegalitate, atunci ești catalogat, de către același personaj, ca recalcitrant, și pe deasupra ți se mai aplică și niște măsuri corecționale (500 de lei amendă). Păi dacă tot îi place judecătorului Arabelea să aplice metoda băgatului pumnului în gură, de ce n-a rămas el polițist (milițienii practicau cu succes acest procedeu!)?! Și acum, atenție! Tot în ședința din 04.02.2019, fostul polițist, devenit peste noapte magistrat, se driblează singur și comite o gafă procedurală de mari proporții. Practic își dă autogol, dar se și faultează singur! Recuzat de acționari, pe motiv că este incompatibil, deoarece se pronunțase pe aceeași speță în dosarele anexă, faptă prevăzută de art.27 alin 7 din Vechiul Cod de pr.civ, judecătorul sindic Arabelea respinge vehement această cerere, sub pretextul că motivul de recuzare nu se regăsește în dispozițiile art.27 din Vechiul Cod de procedură civilă. Ciudat, nu?! De unde și până unde se pronunță și respinge recuzarea un judecător care tocmai face obiectul recuzării?! Alo, Tribunalul Olt?! Păi…ce-i bătaia asta de joc?! De ce se agață cu disperare judecătorul Arabelea de acest dosar? Sau mai bine spus, De ce mai este ținut în continuare Arabelea în dosarul de insolvență MARCONF, în condițiile în care a încălcat și încalcă toate procedurile legale și terfelește și târăște în mocirlă toată deontologia profesională?  Se zice că vrem o justiție corectă și transparentă! Dar cu cine, cu Arabelea?! Dăm vina pe Guvern, ieșim în stradă, în frig, protestăm, suntem înghiontiți și loviți de jandarmi, ca să…..! Continuarea în numărul viitor!

Ziarul liga dreptăţii