Cu puțin timp în urmă, o decizie surprinzătoare dată de o instanță din România a făcut senzație în presa centrală. Mai exact, în data de 10 martie, Tribunalul Mehedinți a considerat că Sandu Anghel, cunoscut și sub numele de Bercea Mondialu’, nu mai prezintă pericol public pentru societate, motiv pentru care i-a fost admisă cererea de eliberarea condiționată, cu toate că acesta fusese condamnat definitiv la 13 ani și 9 luni de închisoare pentru tentativă de omor și nu executase decât un an și șase luni din pedeapsă. Însă Mondialu’ este cunoscut pentru relațiile sale sus puse din lumea politicului. Cu ani în urmă, în 2004, Theodor Stolojan îi boteza lui Mondialu’ pe ,,Prințișor”.

Fosta șefă a Tribunalului București, judecătoarea Maria Huza, l-a botezat în 2005 pe ,,Judecător”. Moașă pentru Judecător, fiul lui Bercea Mondialu’, era judecătoarea Mariana Moț, mama actualului primar al municipiului Slatina, Emil Moț. Judecătoarea Mariana Moț este o apropiată a PSD, aripa Paul Stănescu, secretarul general al partidului, și s-a făcut remarcată prin implicarea totală în celebra OUG 13, alături de ministrul Justiției de la acea vreme, Florin Iordache. În 2021, cei doi complici (ex-judecătoarea Moț și ex-ministrul ,,Altă Întrebare”) aveau să fie recompensați de PSD pentru serviciile aduse, fiind trimiși pe viață să ocupe posturi călduțe în Consiliul Legislativ. ,,Televizor”, un alt copil de-al lui Bercea Mondialu’, a fost creștinat de magistratul Gheorghe Brenciu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. În 2010, Renata-Doinița, nepoata lui Mondialu’ era botezată de fratele fostului președinte al României, o relație care avea însă să sfârșească prost, cu condamnarea lui Mircea Băsescu, la cererea DNA, pentru trafic de influență. Din rechizitorul trimis în instanță de DNA, rezultă că Mircea Băsescu ar fi primit de la o rudă a lui Bercea Mondialu’ suma de 250 de mii de euro pentru a interveni pe lângă magistrații care îl judecau pe Mondialu’ de tentativă de omor, lucru care nu s-a întâmplat și de aici tot scandalul. În cele din urmă, Mondialu’ avea să fie condamnat la 8 ani și 9 luni de închisoare pentru tentativa de omor îndreptată împotriva unei rude din orașul Drăgănești-Olt. În 2018, Bercea Mondialu’ era eliberat condiționat de o judecătorie din județul Mehedinți. Peste puțin timp, în octombrie 2020, Mondialu’ era din nou condamnat la 13 ani și 9 luni de închisoare de judecătorii Curții de Apel Craiova, tot pentru tentativă de omor, o faptă petrecută în 2009 și îndreptată împotriva fostului viceprimar al Slatinei de la acea vreme, Valeriu Matei. Că Bercea Mondialu’ era condamnat la aproape 11 ani distanță de la comiterea acestei infracțiuni se datora faptului că ancheta fusese finalizată în favoarea sa, pe baza unei expertize întocmită în fals de medicul-legist Sorin Lesnic, medic care a falsificat și certificatul constatator de deces al victimei accidentului produs în 2013 de președintele CJ OLT, Marius Oprescu.

 

În 2020, instanța anulează această expertiză și-l trimite la pușcărie pe Bercea Mondialu’. În 10 martie 2022, o altă înstanță din județul Mehedinți, după doar un an și șase luni petrecuți în închisoare, reevaluează situația și-l eliberează condiționat pe Bercea Mondialu’.

Decizia judecătorilor pare una controversată, în contextul în care la mijloc este vorba despre săvârșirea unei infracțiuni cu grad crescut de pericol social. Dar să nu uităm că mulți oameni sus puși îi datorează multe lui Bercea Mondialu’. Cazul judecătoarei Carmen Marinescu, fosta șefă a Tribunalului Olt, este elocvent în acest sens. În 2017, judecătoarea Marinescu era condamnată la 8 ani de închisoare pentru mita încasată în 2011 de la Mondialu’ (200.000 de euro), bani care ar fi fost livrați magistratei prin intermediul unei rude a fostului primar al Slatinei, Darius Vâlcov. Dacă Bercea Mondialu’ ar vorbi, multe capete ,,încoronate” ar cădea, susțin surse din anturajul sau .

Mulți oameni politici din județul Olt s-ar afla pe o listă a datornicilor ținută la mare secret de Mondialu’. Printre aceștia s-ar numără și actualul președinte al CJ OLT, Marius Oprescu. Un alt politician care a gravitat în jurul lui Bercea Mondialu’ ar fi și liberalul Liviu Voiculescu, șeful PNL OLT. Cu ani în urmă acesta era nelipsit de la chefurile cu maneliști de top date de el. În 2009, când încă era polițist la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE OLT), Voiculescu era și el prezent la cheful dat în cinstea zilei de naștere a sa. Petrecerea stropită cu mult vin și mâncare fusese organizată într-un spațiu privat, deținut în orașul Drăgănești-Olt de familia lui Bercea, spațiu în care funcționa și un cazino. Începând cu anul 2009, în acest domeniu de activitate avea să facă afaceri, prin intermediul soției, și polițistul Liviu Voiculescu. Se spune că în acest sens, ofițerul Voiculescu ar fi primit o mână de ajutor de la Bercea Mondialu’. Însă nu cu titlu gratuit, după câte se pare! La vremea respectivă, la SICE OLT se aflau în lucru mai multe dosare penale deschise pe numele sau și al firmelor acestuia, pentru fraude economice (evaziune fiscală, bancrută frauduloasă, decontări fictive de tva, etc.). Toate aceste dosare erau însă ,,lucrate” doar de câțiva polițiști, de comisarii Ion Nedeloiu, Iulică Mîș, Nicu Dan, Ionuț Ilinca și Liviu Voiculescu.

Senatorul Voiculescu la cheful lui Bercea Mondialu’

În prezent, un dosar ,,lucrat” de comisarul Nicu Dan se află pe rol la Tribunalul Olt, secție penală condusă de judecătoarea Ileana Dan, adică de soția comisarului. Ieri, comisarului Nicu Dan i-ar fi expirat numirea pe postul de șef al SICE OLT. În mod normal acest mandat n-ar mai fi trebuit prelungit. Numai că șeful interimar al IPJ OLT, Ionuț Ilinca, cu de la sine putere, a lungit ilegal această numire. De ce nu scoate IPJ OLT acest post la concurs? Să nu uităm că actualii interimari ai IPJ OLT, comisarii Ionuț Ilinca și Ion Mihalache, au fost puși șefi la sugestia fostului lor coleg de la SICE OLT, de senatorul Liviu Voiculescu. Liberalii dețin din 2019 portofoliul Ministerului Afacerilor Interne. Vă dați seama în ce mizerie se află IPJ OLT, dacă șefii acestei instituții au ajuns la mâna unuia care a mâncat și a băut la masă cu Bercea Mondialu’? Pe 24 martie 2022, Liviu Voiculescu, cel supranumit și ,,Senatorul Păcănelelor” așteaptă deznodământul în cauza în care este vizat, în dosarul penal aflat la ÎCCJ. De curând, un apropiat al acestuia, consilier local în localitatea Cungrea, Dumitru Coconete, liberal din ,,Echipa Câștigătoare Livache”, a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Pe surse se vehiculează ideea că aceeași soartă ar avea, pe 24 martie, și Liviu-Dumitru Voiculescu. N-ar fi rău! Astfel ar fi scos din joc încă un politician cu un trecut tenebros. Dar până la decizia finală, facem precizarea că în cel mai scurt timp vom vorbi despre un alt clan, care cochetează cu factori de decizie din PSD OLT și este lăsat să facă legea în municipiul Slatina. Acest clan provine tot din orașul Drăgănești-Olt, iar în spatele lui s-ar afla și polițiști de la SICE OLT și de la vârful IPJ OLT. Grav, foarte grav!!! Este așa, dle comisar Vincze?

Ziarul liga dreptatii