Satul Mărgheni se confruntă acum cu o gravă problemă. Ceva din interiorul pământului “macină” încet, dar sigur, mica urbe oltenească. Fenomenul datează de câțiva ani, dar a fost ignorat de autoritățile locale. Și nu întâmplător! O exploatare minieră – balastieră – aflată în imediata vecinătate, amenință cu dispariția satul Mărgheni, sat ce aparține comunei Brâncoveni, județul Olt.

La început, mai exact în urmă cu 2 ani de zile, aici au început să apară, prin curțile oamenilor și pe islazul sătesc, mici denivelări și gropi de mici dimensiuni. Nimeni nu le-a acordat nici cea mai mică atenție.      În doi ani, aceste surpări s-au accentuat, s-au mărit (în acest moment zona afectată însumând câteva mii de metri pătrați), ajungând pănă aproape de cimitirul și biserica din sat, la 150 de metri distanță.

Chestionați, sătenii, în mare parte, susțin că surpările au aparut în urma exploatării miniere – balastierei – aflată la mai putin de un kilometru distanță de satul Mărgheni. Aici funcționează un GREIFER  (utilaj de mare capacitate, ce excavează nisip și pietriș la peste 60 metri adâncime). Cu acest utilaj s-au spart straturile 1 si 2 de marnă. Pentru a înțelege gravitatea situației se impun câteva explicații tehnice. Ele ne-au fost oferite de un specialist, care a refuzat să-i publicăm numele. Potrivit celor susținute de specialist, construcțiile, în general, NU STAU pe sol, ci PLUTESC pe sol. Și acest lucra se datorează faptului că straturile superioare ale solului, mai ales cele nisipoase, precum cele din zona Mărgheni, au de multe ori un comportament fluid, modelat de mai mulți factori, cum ar fi apa care se infiltrează, de ciclurile de îngheț-dezgheț, de greutatea proprie a solului și de greutatea construcției. Când sub stratul nisipos există un strat de sol impermeabil (marna), atunci la limita dintre cele două se dezvoltă un plan de alunecare. Pentru că apa care se infiltrează prin stratul superior se adună pe suprafața celui inferior, prin care nu poate trece. Și astfel se creează o peliculă lubrifiantă între straturi, pe care solul moale de deasupra alunecă precum pe o coajă de banană.

Însă dincolo de efectele surpării, problema gravă este cauza lor! Însă niciuna dintre posibilele cauze nu este una liniștitoare. Mai mult, procesul de degradarea în zonă nu este nicidecum terminat. El este în curs și va fi din rău în mai rău, poate chiar MULT mai rău.

Acum trebuie luate decizii responsabile pentru a îndrepta ce se mai poate îndrepta, înainte de a se produce o catastrofă, de a se întâmpla o tragedie, susține specialistul intervievat.

Întreg arealul afectat trebuie supus de urgență unei expertize tehnice temeinice și INDEPENDENTE, care să producă soluții tehnice viabile pentru fiecare problemă. Nu cârpeli! De asemenea, trebuie OPRITĂ urgent activitatea de exploatare a resursei minerale în zonă. 

În acest sens au fost trimise apeluri disperate către autorități, de localnici și de ONG-ul Liga Dreptății Împotriva Corupției și Abuzurilor din România – filiala Piatra Olt,  pentru remedierea situației alarmante din zonă…..Însă instituțiile statului sunt paralizate în fata propietarului de facto al balastierei, și anume în fața președintelui PSD Olt și CJ Olt – Marius Oprescu. Chiar dacă în ultimii ani au început să apară denivelări și pe străzi, terenurile să se surpe, iar clădirile doar la un pas mic să se prăbuşească.

Cine e de vină?! Nimeni, banul să curgă și…fraierii să plângă!